ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟ 56,6%

Είναι εκκωφαντικό το μήνυμα του ελληνικού λαού, που ζητάει από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει πάραυτα την «πολιτική κατευνασμού» έναντι των «γερακιών» της Άγκυρας και να ακολουθήσει μια αταλάντευτη πολιτική, αποκρούοντας τις όποιες αιτιάσεις και διεκδικήσεις των γειτόνων.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 56,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι κερδισμένη από την επίσκεψη βγήκε η Τουρκία και μόλις το… 7,4% (!) πιστεύει ότι ωφελήθηκε η Ελλάδα. Ακόμη πιο ανησυχητικό για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι κερδισμένο θεωρεί τον κ. Ερντογάν και το 40,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, σε αντίθεση με τον έλληνα πρωθυπουργό που διαβλέπει στην Άγκυρα… «αγαθές διαθέσεις», το 78,6% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν είναι ειλικρινής η πρόθεση της Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.
Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα «Μετά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, ποιος πιστεύετε ότι βγήκε κερδισμένος;» (Πίνακας 1): Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 56,6% απαντά η Τουρκία, το 7,4% η Ελλάδα, το 11,1% και οι δύο, ενώ ένα 11,6% απαντά κανένας. Εξίσου απογοητευτική για τον κ. Παπανδρέου είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (Πίνακας 2) καθώς το 40,4% των ψηφοφόρων του θεωρεί ότι κέρδισε η Τουρκία, μόλις το 11% η Ελλάδα, το 19,3% και οι δύο χώρες, ενώ το 14% πιστεύει ότι δεν κέρδισε κανένας.
Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση εκ μέρους της Τουρκίας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών;» οι πολίτες δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις (Πίνακας 3): Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 78,6% απαντάει όχι και μάλλον όχι, ενώ μόνο το 18,6% λέει ναι και μάλλον ναι. Στους επιμέρους ψηφοφόρους των κομμάτων (Πίνακας 4) το 73,7% (όχι και μάλλον όχι) του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι προθέσεις της Τουρκίας δεν είναι ειλικρινείς και μόλις το 23,2% (ναι και μάλλον ναι) έχει αντίθετη άποψη.
Την άποψη που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήρθαν να ενισχύσουν οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού επιτελείου Ι. Μπασμπούγ, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν στο Αιγαίο (και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο) όχι για να δημιουργήσουν κρίση, αλλά για να… εκπαιδεύονται οι πιλότοι τους! Αποκλείει μάλιστα να περιορισθούν οι πτήσεις, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα πέσει το επίπεδο εκπαίδευσης των τούρκων πιλότων.


Σχολιάστε εδώ