Κάτω στον Πειραιά

Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι το Ταμείο δεν δίνει… ούτε ευρώ στους δήμους που του χρωστάνε! Έτσι οι δήμοι αυτοί παίρνουν νέα δάνεια για να του ξεπληρώσουν τις δόσεις που χρωστάνε ώστε να απελευθερώσει τους ΚΑΠ και να μπορέσουν να λειτουργήσουν!

Αυτό ακριβώς έγινε και με τον Δήμο Πειραιά. Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί τα εισέπραττε το Ταμείο Παρακαταθηκών, υποχρεώθηκε να πάρει δάνειο από το ίδιο το Ταμείο, προκειμένου να ξεπληρώσει τις δόσεις που χρωστάει, ώστε να πάρει και πάλι τα κονδύλια των ΚΑΠ!

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα με μοναδικό θέμα το δάνειο, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός από το Λιμάνι της Αγωνίας και τον ανεξάρτητο κ. Καλογερόγιαννη του συνδυασμού του αείμνηστου γιατρού Παν. Μελά.

Το περίεργο εν προκειμένω είναι ότι το δάνειο το ψήφισε ακόμα και το ΚΚΕ, αφού κατάλαβε το παιγνίδι που παίζει η κυβέρνηση με τους δήμους. Για τον ίδιο λόγο ψήφισαν το δάνειο και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Όμως δεν το ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης Λιμάνι της Αγωνίας Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος μέχρι πρότινος κατηγορούσε τον δήμο γιατί δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Όταν όμως πήρε ο δήμαρχος την πρωτοβουλία, τον καταψήφισε!

// Υπάρχει μέλλον για τη Νίκαια; Έχει ο χρεοκοπημένος δήμος τούς πόρους που θα του επιτρέψουν να μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία; Ο Γιάννης Μαρωνίτης, που προετοιμάζεται εντατικά για να διεκδικήσει τη δημαρχία Νίκαιας – Ρέντη, είναι κατηγορηματικός: Ναι! Η Νίκαια έχει μια σημαντική δημοτική περιουσία, που μένει αναξιοποίητη τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τη Μηχανική Καλλιέργεια. Ένας καταπληκτικός χώρος, που θα μπορούσε να φέρει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του δήμου μένει τελείως αναξιοποίητος. Αντί για έσοδα, αντί για περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση, έχουμε μια ακόμα οικονομική «μαύρη τρύπα». Έχει δίκιο άραγε; Γιατί αν έχει, τότε οι ευθύνες όσων δημάρχων πέρασαν από την περιοχή είναι τεράστιες.

// Πολλά τηλεφωνήματα δέχθηκε για τα χρόνια πολλά από Πειραιώτες, οπαδούς της ΝΔ και όχι μόνο, ο εξ απορρήτων διευθυντής του γραφείου του αρχηγού του κόμματος, καθηγητής Κώστας Αρβανιτόπουλος. Οι περισσότεροι πάντως μαζί με τις ευχές (σ.σ.: στις οποίες προσθέτουμε και τις δικές μας) του ζήτησαν να δει τι θα γίνει με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο γαλάζιο στρατόπεδο της πόλης και εξέφρασαν την αγωνία τους.

// Στον ανώνυμο αναγνώστη μας που δυσανασχετεί επειδή ο Γρ. Γουρδομιχάλης, που είναι διευθυντής του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, δημοτικός σύμβουλος της πόλης, μέλος της Νομαρχιακής Βʼ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε και στο ΔΣ του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, οφείλουμε να πούμε ότι διευθυντής έγινε με βάση τα 25 και πλέον χρόνια που έχει στην εκπαίδευση και ότι στις άλλες δύο θέσεις εξελέγη από τον κόσμο. Όσον αφορά τη θέση στο νοσοκομείο, είναι άμισθη και είναι θέση προσφοράς. Μόνο από το σχολείο πληρώνεται, γιατί είναι καθηγητής και είναι η δουλειά του. Αυτά, μαζί με τις ευχαριστίες στον ανώνυμο φίλο, που παρακολουθεί την εφημερίδα μας.

// Δύο μυστικά γκάλοπ έγιναν τον περασμένο Απρίλιο από πολύ γνωστή εταιρεία, με θέμα την Περιφέρεια Αττικής και τον Πειραιά και τα αποτελέσματά τους είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Για την Περιφέρεια Αττικής το 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης να είναι αυτοδιοικητικός και μόλις το 8,6% θα ήθελε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για περιφερειάρχης μεταξύ Γ. Σγουρού, Γ. Μίχα, Ν. Κακλαμάνη και Λ. Κουρή οι δύο νομάρχες του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν διπλάσιο ποσοστό έναντι των αντιπάλων τους, ενώ πολύ μεγάλη διαφορά έχουν και από γνωστούς πολιτικούς όπως τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Β. Μεϊμαράκη, τον Χ. Παπουτσή και τον Κ. Σκανδαλίδη.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, χαμηλό ποσοστό αποδοχής έχει το έργο του δημάρχου Π. Φασούλα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή ήταν στο φόρτε της η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα η οποία είχε εξαγριώσει τον κόσμο. Πάντως ο Π. Φασούλας σε προσωπικό επίπεδο δείχνει ικανός, υπό προϋποθέσεις, να αντιμετωπίσει πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά, αφού η διαφορά συν – πλην που έχει μαζί τους δεν ξεπερνούσε τις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο ο Μαντούβαλος τον ξεπερνάει συν – πλην 5 μονάδες, όπως περνάει και τον Μιχαλολιάκο. Και τους δύο όμως τους περνάει ο Γ. Μίχας, ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία βλέψη για τον Δήμο Πειραιά, μια και έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον Π. Φασούλα.

// Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας στο Γʼ Διαμέρισμα. Να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή του Π. Φασούλα αποφάσισε να αποκεντρώσει τη Δημοτική Αστυνομία και να την κατανείμει στα πέντε διαμερίσματα του δήμου, ιδρύοντας πέντε διαφορετικές διευθύνσεις. Το μέτρο όπου εφαρμόστηκε έχει αποδώσει, γι’ αυτό και στα εγκαίνια ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος, κάτι που επεσήμανε στην ομιλία του και η πρόεδρος του Γʼ Διαμερίσματος Αθηνά Αφεντούλη.

Τα εγκαίνια έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε πως ξεκινά ένα νέο βήμα αποδοτικότητας και λειτουργικότητας για τη Δημοτική Αστυνομία που από εδώ και στο εξής θα είναι ανά πάσα στιγμή στο πλευρό του δημότη.

// Στην τοπική οργάνωση της ΝΔ στον Άγιο Βασίλειο υποψήφια πρόεδρος θα είναι η πολύ γνωστή πειραιώτισσα Καίτη Σαλπέα, σύζυγος του παλαίμαχου πλοιάρχου Στέλιου Στάθη, που άφησε εποχή στην ακτοπλοΐα με το ψευδώνυμο «Γερμανός». Αν εκλεγεί, πιστεύουμε να δείξει ότι είναι καλή «καπετάνισσα».

// Άλλη μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση ετοιμάζει η επιτροπή των ΚΑΠΗ του Α΄ Διαμερίσματος, πρόεδρος της οποίας είναι η Αμαλία Φύκια και μέλη ο Π. Ξαγοράρης και η Ειρήνη Καραγιάννη. Την προσεχή Τετάρτη, στο Α2 ΚΑΠΗ, στις 6.30 μ.μ. θα γίνει ομιλία-συζήτηση με θέμα «Σχέσεις μεταξύ συζύγων». Ομιλήτριες θα είναι οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας Δήμητρα Νικολάου και Στέλλα Μουδάτσου. Η ίδια εκδήλωση θα γίνει στο Α1 ΚΑΠΗ ύστερα από μία εβδομάδα (Τετάρτη 2 Ιουνίου) την ίδια ώρα.

// Από τη Νομαρχία Πειραιά, σε σχέση με το δημοσίευμά μας για το εργοστάσιο ασφαλτομείγματος στα Κύθηρα, διευκρινίζεται ότι όντως είχε επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία, αλλά 8.000 ευρώ, το οποίο και πληρώθηκε. Στη μελέτη δε των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αναφέρθηκε πρόβλημα σκόνης ή αερίων που να επηρεάζουν τα αεροπλάνα, ενώ η μελέτη αυτή ψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ. Πάντως η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για την έκδοση ή μη της άδειας λειτουργίας, η οποία χορηγείται από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας.

Όσον αφορά τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας δήλωσε στη στήλη (σ.σ.: προς τιμήν του) πως το τελευταίο που θα τον απασχολήσει στην περίπτωση οποιουδήποτε πολίτη για τις συναλλαγές ή την αντιμετώπισή του από τη νομαρχία, θα είναι η πολιτική του τοποθέτηση.


Σχολιάστε εδώ