Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Τα θέματα που απασχόλησαν τις διμερείς συνομιλίες κατά την εδώ επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού και της πολυπληθούς συνοδείας του από υπουργούς και τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες, μπορούν και πρέπει να ταξινομηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει θέματα αμοιβαίου συμφέροντος ή, αν προτιμάτε, θέματα οικονομικά. Όπως είναι, για παράδειγμα, τα θέματα λειτουργίας ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία και τουρκικών τραπεζών στην Ελλάδα, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού με την κατάργηση της βίζας για μονοήμερη παραμονή, η συνεργασία των δύο χωρών για την ίδρυση και τη λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για συνεργασία επίσης στους κλάδους κατασκευών και μεταποίησης τροφίμων. Αυτή είναι η οικονομική άποψη της επίσκεψης, η οποία δεν θα μας απασχολήσει καθώς χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες υπογράφονται μεταξύ κρατών και ουδέποτε εφαρμόζονται. Όλα γίνονται για να τραβηχτούν οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες και να χορταίνουν οι λαοί με θέαμα.

Η άλλη άποψη της επίσκεψης είναι οι συζητήσεις γύρω από τα «αγκάθια» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι δεν συζητήθηκαν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, έχουμε τη γνώμη ότι ματαιοπονεί, καθώς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο φαίνεται να υπάρχει από μέρους της Τουρκίας ευμενής αντιμετώπιση για την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με μόνη τη διαφορά ότι η Τουρκία θέλει να συμπεριληφθεί και το θέμα του εναέριου χώρου του Αιγαίου. Επίσης η Ελλάδα ζήτησε να θεσπιστεί η υποχρέωση της κοινοποίησης προγράμματος πτήσεως από τα τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία θα πετούν στο Αιγαίο ελεύθερα, εφόσον θα είναι αφοπλισμένα! Άρα λοιπόν το πρόβλημα του Αιγαίου και των τουρκικών παραβιάσεων συζητήθηκε, καθώς δύο ώρες πριν από την άφιξη του κ. Ερντογάν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπήρξαν παραβιάσεις του εναέριού μας χώρου. Όμως το θέμα των συχνών τουρκικών παραβιάσεων του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία είναι προϊόν δικών μας παραλείψεων. Η Τουρκία, επειδή δεν προέβαλε η Ελλάδα καμία αντίρρηση, έχει νομιμοποιηθεί στις παραβιάσεις. Την 1η Απριλίου του 2006 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε, για λόγους πάταξης της τρομοκρατίας, οι παράκτιες χώρες να ασκούν έλεγχο επί των πλοίων και των αεροσκαφών που κυκλοφορούν στις θαλάσσιες και εναέριες περιοχές τους. Η νοτιοανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο, περιοχές ευθύνης του ΝΑΤΟ, είχαν ανατεθεί στον έλεγχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Με την αναδιάρθρωση της οργάνωσης του ΝΑΤΟ σταμάτησε πλέον η Ελλάδα να ασκεί τον έλεγχο. Έτσι, αξιοποιώντας η Τουρκία την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 1/4/2006 και το κενό ελέγχου του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εξέδωσε στις αρχές του 2010 τη νότα ΝΑΥΤΕΧ 101/2010 με την οποία γνώριζε στη Διεθνή Κοινότητα ότι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αναλαμβάνει σε μόνιμη βάση επιχειρησιακές αποστολές στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την παραπάνω τουρκική νότα, όλα τα πλοία και τα αεροπλάνα που κινούνται στην περιοχή του Αιγαίου (ελληνικά ή ξένα) πρέπει να δίνουν σχετικές πληροφορίες στις τουρκικές πολεμικές βάσεις και στα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της Τουρκίας που εκτελούν επιχειρησιακές αποστολές. Η νότα αυτή της Τουρκίας στην ουσία καταργεί το FIR Αθηνών. Με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας, η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο όλου του Αιγαίου. Γι’ αυτό και το πολεμικό της πλοίο έφτασε μέχρι την Τζια και δεν αποκλείεται στο μέλλον να πραγματοποιούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και νηοψίες σε ελληνικά. Πού ήταν, όταν εξεδόθη η νότα, η αντίδραση των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας; Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε τότε μια ανούσια τάχα διαμαρτυρία, από αυτές που η Τουρκία δεν λαβαίνει καθόλου υπόψη. Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μια διευθέτηση του θέματος των τουρκικών παραβιάσεων με την υποβολή εκ μέρους των τουρκικών αεροσκαφών της πορείας πτήσεως και τα αεροσκάφη αυτά θα είναι αφοπλισμένα! Ύστερα όμως από τη μη αντίδραση της Ελλάδος στη νότα ΝΑΥΤΕΧ 101/2010 νομίζω ότι δεν νομιμοποιείται πλέον η ελληνική κυβέρνηση να ζητάει αφοπλισμό αεροσκαφών και πλοίων που παραβιάζουν τον εναέριο ή τον θαλάσσιο χώρο της χώρας μας. Γιατί τα αεροσκάφη αυτά η Τουρκία τα εμφανίζει ότι πραγματοποιούν επιχειρησιακές αποστολές για την πάταξη της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα αυτό όμως, πέραν του ότι θίγει βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έχει και την οικονομική του άποψη. Τώρα, με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κίνηση πλοίων στο Αιγαίο θα πυκνώσει σημαντικά και η Τουρκία ως δύναμη προστασίας θα εισπράττει τα νόμιμα δικαιώματα από την Ειδική Υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασφαλή κυκλοφορία των πλοίων στο Αιγαίο. Να γιατί η Τουρκία θέλει το Αιγαίο να μας ενώνει. Δηλαδή να εξαφανίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Είναι τεράστιο το λάθος του υπουργείου Εξωτερικών να μην αντιδράσει όταν η Τουρκία κατά τρόπο εντελώς παράνομο και κόντρα στη διεθνή νομιμότητα, ανέλαβε ουσιαστικά τον έλεγχο του Αιγαίου. Αλλά το κακό είναι ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αντέδρασαν καθόλου στα γενόμενα. Ίσως από ελλιπή οργάνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλαβε γνώση της εξέλιξης αυτής. Έτσι εξηγείται και η αναίδεια των Τούρκων να παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας, και η ανοχή της χώρας μας απέναντι σ’ αυτήν την προκλητικότητα.
Καθόσον αφορά το Κυπριακό, δεν φαίνεται να υπήρξε καμία συμφωνία στην πρόταση του Ερντογάν για τη σύγκληση διάσκεψης των εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανίας – Τουρκίας – Ελλάδας) για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Επειδή η Ελλάδα συνήθως είναι ευάλωτη σε πιέσεις και δεν έχει οργανωμένη διπλωματική υπηρεσία με διορατικούς πολιτικούς προϊσταμένους, προσδοκά οφέλη στο Κυπριακό από τη διάσκεψη αυτή μόνο η Τουρκία και εκεί στηρίζεται και η πρόταση Ερντογάν. Εξάλλου η Κύπρος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και μάλιστα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και μπορεί μόνη της (και πρέπει) να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, σύμφωνα με τα συμφέροντά της και όχι με την παρέμβαση μεσολαβητών αμφίβολης τοποθέτησης. Επομένως με βάση τα δεδομένα αυτά μπορούμε να πούμε ότι οι συζητήσεις γύρω από τα θέματα της Κύπρου παρουσίασαν στασιμότητα και μάλλον θα επιλυθούν με συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νεοεκλεγέντος επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων.
Ένα τρίτο θέμα εξίσου σοβαρό, που συζητήθηκε κατά την εδώ επίσκεψη του κ. Ερντογάν, είναι και η αντιμετώπιση της μέσω Τουρκίας λαθρομετανάστευσης. Η Τουρκία έχει καταστεί «πύλη εισόδου» λαθρομεταναστών από τις ασιατικές χώρες. Ήδη η Ελλάδα έχει κορεστεί από οικονομικούς μετανάστες, ο αριθμός των οποίων συνεχώς πολλαπλασιάζεται και δημιουργεί πρόβλημα αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της χώρας μας. Επομένως και το θέμα αυτό τοποθετείται μέσα στο πλαίσιο των εθνικών μας θεμάτων. Οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν την απέλαση των λαθρομεταναστών μέσω του λιμένα της Σμύρνης μόνο. Και ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβεί τους χίλιους, ενώ εδώ μπορεί να φτάνουν από την Τουρκία σε απεριόριστο αριθμό; Η συμφωνία που υπήρχε μέχρι τώρα προέβλεπε την απέλαση στην Τουρκία των λαθρομεταναστών που προέρχονταν από τη χώρα αυτή, χωρίς να προσδιορίζεται τουρκικό λιμάνι υποδοχής και χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό αυτών που απελαύνονται.
Η νέα συμφωνία είναι βέβαια περισσότερο συγκεκριμένη, αλλά και περισσότερο περιοριστική από την προηγούμενη. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατά την εδώ επίσκεψη του κ. Ερντογάν τρία σοβαρά εθνικά θέματα συζητήθηκαν (Αιγαίο – Κυπριακό – λαθρομετανάστευση) και θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί στη δημοσιότητα το μνημόνιο που συνοδεύει τις 22 συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, ή εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της εμπιστευτικής φύσης του μνημονίου, καλό θα είναι το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώσει τα σημεία στα οποία επήλθε συμφωνία με την Τουρκία στα διάφορα εθνικά θέματα που συζητήθηκαν. Η εφημερίδα μας, σε πρωτοσέλιδο της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρισε το ύφος του κ. Ερντογάν κατά την εδώ επίσκεψή του εγωιστικό. Ήρθε σαν «εφέντης». Κι αυτό επιβεβαιώθηκε σε όλη την παραμονή του εδώ και έφτασε μέχρι του σημείου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας να συμβουλεύει τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Μια ενέργεια ανεπίτρεπτη, που αποτελεί καθαρή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Πώς να μην αισθάνεται υπεροψία ο τούρκος πρωθυπουργός όταν δύο ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα φιλοξένησε στην Άγκυρα τον ρώσο Πρόεδρο, με τον οποίο υπέγραψε 20 διακρατικές συμφωνίες που θα καταστήσουν την Τουρκία ενεργειακό κόμβο και ίσως την οδηγήσουν στην απόκτηση και πυρηνικού οπλοστασίου.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα εξασθενεί, η Τουρκία αναβαθμίζεται σε περιφερειακή δύναμη ασκώντας, όπως πάντα, πολιτική εξυπηρέτησης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της.


Σχολιάστε εδώ