Ζήτημα ημερών η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί, λόγω της συγκυρίας των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και των κινητοποιήσεων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα.
Η διάσπαση πλέον δεν φαντάζει ως μακρινό σενάριο, αλλά, όπως λένε στελέχη του χώρου, είναι θέμα χρόνου να προκύψει, ίσως και πριν από το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο. Το θέμα πλέον είναι ποιος και με ποιους όρους θα διαχειριστεί τα συντρίμμια που θα αφήσει πίσω της η διάσπαση, καθώς πιθανότατα θα τριχοτομήσει τον χώρο. Α. Τσίπρας, Α. Αλαβάνος και Ανανεωτική Πτέρυγα θα διεκδικήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας που θα απομείνει, αφού οι εξελίξεις έχουν απογοητεύσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, που βλέπουν ότι σε μια κρίσιμη περίοδο αντί για συστράτευση κυριαρχεί η μάχη μηχανισμών για την κατάληψη μιας καρέκλας, σε ένα όμως ερειπωμένο κτίριο.
Είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο αυτό που υπάρχει σήμερα ως χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα να αποτελείται από τρία κομμάτια: Ο «τυπικός και επίσημος» ΣΥΝ υπό τον Α. Τσίπρα που θα απεμπλακεί εκ των πραγμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ανανεωτική Πτέρυγα που βλέποντας τον εσωκομματικό της σφαγιασμό οδηγείται στην έξοδο και τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ που θα απομείνουν και θα επιδιώξουν να εκφραστούν υπό την ηγεσία του επανακάμπτοντος Α. Αλαβάνου.
Φυσικά τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι εξοργισμένα με τον μεθοδευμένο αποκλεισμό από το συνέδριο του Φ. Κουβέλη και στις συσκέψεις που πραγματοποιούν δεν αποκλείουν τίποτα, ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πάρουν μέρος στο συνέδριο του ΣΥΝ προχωρώντας στην ίδρυση δικής τους αυτόνομης πολιτικής κίνησης. Έχοντας υπόψη ότι, εν όψει συνεδρίου, κινήσεις αποκλεισμού δικών τους στελεχών γίνονται μεθοδευμένα σε όλη την Ελλάδα, τονίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση τους είναι ανοιχτά ακόμα και πριν το συνέδριο. Ένα κόμμα σαν τον ΣΥΝ δεν έχει την πολυτέλεια να αποκεφαλίζει στελέχη του βεληνεκούς του Φ. Κουβέλη τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έλεγαν στον Α. Τσίπρα να μην προχωρήσει στο συνέδριο, γιατί η εσωκομματική κατάσταση είναι τέτοια που θα οδηγήσει το κόμμα σε ακραίες καταστάσεις. Υπογραμμίζουν δε ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα θυμίζουν το συνέδριο διάσπασης του ΚΚΕ το 1991, όταν σε παρόμοια μάχη μηχανισμών δεν είχε εκλεγεί σύνεδρος η Α. Παπαρήγα, η οποία στη συνέχεια έγινε γραμματέας του ΚΚΕ.
Ο Α. Τσίπρας έδειξε αιφνιδιασμένος από τον μεθοδευμένο αποκλεισμό του Φ. Κουβέλη και έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καταδικάσει την ενέργεια, αλλά είναι γεγονός ότι εισπράττει τα επίχειρα της επιμονής του να γίνει έκτακτο συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαριστεί επί τέλους το εσωκομματικό τοπίο. Δεν άκουσε τις φωνές που έλεγαν ότι δεν είναι καιρός για συνέδριο, ήταν υποψιασμένος ότι θα υπάρξει μάχη μηχανισμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι αυτή θα έφτανε μέχρι του σημείου να αποκλειστεί από το συνέδριο ο Φ. Κουβέλης με μεθοδεύσεις διάφορων «Ταλιμπάν» της καθαρότητας. Έτσι, προσπαθώντας να μπαλώσουν την κατάσταση, στην ηγεσία του ΣΥΝ προωθούνταν σενάρια για επανάληψη της διαδικασίας εκλογής του Φ. Κουβέλη από την Τοπική Οργάνωση Καλλιθέας του ΣΥΝ, σενάρια που ακυρώθηκαν στην πράξη μετά τη δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι δεν επιθυμεί πλέον να εκλεγεί σύνεδρος. Η ηγεσία του ΣΥΝ έχει επίγνωση του πλήγματος που δέχθηκε η εικόνα του κόμματος, αλλά ευελπιστεί ότι στο επικείμενο συνέδριο θα ξεκαθαρίσει η εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΝ και η νέα ηγεσία θα είναι απαλλαγμένη από τη δυναστεία των πανίσχυρων σήμερα εσωκομματικών τάσεων. Βέβαια στα στελέχη της ηγεσίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την απογοήτευση που επικρατεί στα μέλη του κόμματος που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εσωκομματικές συνελεύσεις που γίνονται για την εκλογή συνέδρων η συμμετοχή είναι χαμηλή, ενώ και η συγκέντρωση που έκανε ο ΣΥΝ την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα κάθε άλλο παρά πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Και μέσα σε όλα αυτά καραδοκεί ο Α. Αλαβάνος, ο οποίος συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του μέσα από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής το οποίο πραγματοποιεί χωριστές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς σε αυτές να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλιστα στον ΣΥΝ. Όλα δείχνουν ότι ο έμπειρος Α. Αλαβάνος διαβλέπει εξελίξεις στον χώρο και φροντίζει από τώρα να «πιάσει στασίδι» για τα επερχόμενα. Οι βλέψεις Αλαβάνου δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη ηγεσία του ΣΥΝ και είναι χαρακτηριστικό ότι η «ΑΥΓΗ», τόσο με κύριο άρθρο της όσο και με σχετικό ρεπορτάζ, κατηγόρησε τον Α. Αλαβάνο ότι μετέχει σε πολιτικά σχέδια εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εξελίξεις στον χώρο αναμένεται να είναι καταιγιστικές στο επόμενο διάστημα και η ρήση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν προς τον ελληνικό λαό «καλό κουράγιο», πριν ληφθούν τα πρωτοφανή οικονομικά μέτρα λιτότητας, ταιριάζει τώρα στους οπαδούς του ΣΥΝ. Μόνο που πρέπει να θυμούνται ότι την ευχή του Όλι Ρεν ακολούθησαν μέτρα που κατεδάφισαν ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ως εργατικές κατακτήσεις. Μένει να μη δουν και οι ίδιοι την κατεδάφιση του οικοδομήματός τους όπως το γνωρίζαμε ως σήμερα.


Σχολιάστε εδώ