Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1 Οι διεθνείς κερδοσκόποι, αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζες, με αφορμή τα υψηλά ελλείμματα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης, χτύπησαν ανελέητα την ισοτιμία του ευρώ. Έτσι ενισχύθηκε σοβαρά η θέση του δολάριου. Αυτή η υποτίμηση του ευρώ προκάλεσε πολλά εξαγωγικά οφέλη στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Με πρώτη ωφελημένη τη γερμανική οικονομία – και τη γαλλική φυσικά. Πέρα όμως από τον κλονισμό της ισοτιμίας του ευρώ, έχουμε και την αύξηση της αξίας των κρατικών ομολόγων των βορείων κρατών. Τα ομόλογα αυτά «ρούφηξαν» το όφελος από την υποτίμηση της αξίας των ομολόγων των κρατών του νότου. Κι όταν ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων, φυσικό είναι να υποχωρούν οι αποδόσεις τους. Έτσι τα ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας, που τον Απρίλη παρουσίασαν απόδοση 3,1%, αυτές τις ημέρες η απόδοσή τους υποχώρησε στο 2,77%. Αντιθέτως τα ομόλογα του Δημοσίου της Πορτογαλίας, λόγω πτώσης της αξίας τους, παρουσίασαν αύξηση της απόδοσής τους στο 6,24%. Από το 2011 όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, και ειδικά τα κράτη του νότου, έχουν λάβει μέτρα σκληρής λιτότητας και προσδοκάται ότι θα μειωθούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Φυσικά και το δημόσιο χρέος τους, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι το τοπίο στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μεταβληθεί εντελώς μέσα στο 2011. Ας το έχουν αυτό υπόψη και οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι φυσικά δεν ασκούν κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά απλώς θέλουν να εξασφαλίσουν κάποια ικανοποιητική απόδοση για τις αποταμιεύσεις τους.
2 Εάν η υποτίμηση του ευρώ συνεχιστεί, θα μειωθεί και η ζήτησή του ως αποθεματικό χρήμα. Εάν ακόμη η κινεζική οικονομία, η οποία θα παρουσιάσει βέβαια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και φέτος, δεν καταφέρει να παίξει τον ρόλο τής ατμομηχανής για την παγκόσμια οικονομία, τότε και η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και θα προδοθούν οι προσδοκίες για επιτάχυνσή της. Στην περίπτωση αυτή τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα σπεύσουν να εντοπίσουν κερδοφόρες τοποθετήσεις σε μετοχές μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, καθώς και σε κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα που παρουσιάζουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς, τίποτα δεν αποκλείει μια αύξηση της ζήτησης ελληνικών ομολόγων και μετοχών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο φετινό καλοκαίρι, αν φυσικά συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Αυτά τα φαινόμενα «χρηματιστηριακού πάρτι» βέβαια θα είναι προσωρινά. Και θα ωφεληθούν εκείνοι που εγκαίρως θα μπουν στο παιγνίδι και θα βγουν από αυτό πριν αρχίσει η κατρακύλα. Αυτά τα παιγνίδια είναι για δυνατούς παίκτες. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους οι μικροί επενδυτές. Εάν εξασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία στην Ευρωζώνη με τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, τότε και μόνο οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα ηρεμήσουν, καθώς δεν θα υπάρχουν περιθώρια πλέον για κερδοσκοπικά παιγνίδια μεγάλης απόδοσης.
3 Η Γερμανία στήριξε την ανάπτυξή της, όπως είναι γνωστό, στις εξαγωγές, πρόσεξε πολύ την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος (του μάρκου) και τώρα προσέχει την ισοτιμία του ευρώ, ώστε να έχει εξαγωγικά οφέλη. Και βέβαια το ΑΕΠ της χώρας αυτής αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο πλαίσιο κυρίως της Ευρωζώνης. Όμως εκείνο που διαπιστώνουν οι μελέτες γύρω από την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, είναι ότι το μεν κράτος είναι πλούσιο, οι δε πολίτες είναι «πτωχοί»… Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 1995 ανερχόταν στα 23.600 ευρώ. Το 2009, δηλαδή ύστερα από περίπου 15 χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε στις 29.100 ευρώ. Στη Γαλλία, η οποία έχει δικαιότερη πολιτική διασποράς του εισοδήματος (ΑΕΠ), το 1995 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρισκόταν στις 20.200 ευρώ, δηλαδή κατώτερο κατά 4.400 ευρώ από το γερμανικό. Το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Γαλλία έφτασε στα 29.900 ευρώ, δηλαδή παραπάνω από το γερμανικό κατά 800 ευρώ. Έτσι η Γαλλία κάλυψε τη διαφορά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είχε από τη Γερμανία και βγήκε μπροστά από αυτήν το 2009. Η διασπορά του ΑΕΠ είναι βασικό κριτήριο της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των λαών και όχι αυτή καθευατή η αύξησή του. Ο συνδυασμός και των δύο είναι που βελτιώνει τα οικονομικά των πολιτών.