Αντάρτικο της Βάσως!

Είναι γνωστές οι διαφωνίες της πρώην κορυφαίας υπουργού που μετείχε σ’ όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα και του Σημίτη. Σήμερα ο Γιώργος την έχει αφήσει
εκτός, άγνωστο με ποιο σκεπτικό.
Διαφωνίες που έχουν να κάνουν με τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία πάρθηκαν, αλλά και από την άποψη ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, θα μπορούσαν να εξευρεθούν λεφτά από άλλες κρατικές πηγές, κωδικούς που προβλέπουν προκλητικές μέχρι άχρηστες δαπάνες.
Διαφωνίες που η κυρία Βάσω Παπανδρέου έχει εκφράσει σε κλειστές κομματικές συσκέψεις, στον ΚΤΕ και αλλού…
Δημόσια όμως ταρακούνησε τα κυβερνητικά νερά η Βάσω με την αιφνιδιαστική κατάθεση την περασμένη Τετάρτη ερώτησης για τη διαδικασία διακανονισμού των συναλλαγών που γίνονται επί ελληνικών ομολόγων, που άλλαξε η Τράπεζα της Ελλάδος, ένα θέμα που δημιούργησε θόρυβο, έγινε πρωτοσέλιδο και αφέθηκε να εννοηθεί ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν και έβγαλαν πολλά χρήματα.
Η κίνηση της κυρίας Παπανδρέου, με την οποία συντάχθηκαν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Δημήτρης Κουσελάς, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Γιάννης Διαμαντίδης, Μανόλης Στρατάκης, Νάσος Αλευράς, Αφροδίτη Παπαθανάση, Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Σπηλιόπουλος και Γιάννης Αμοιρίδης, στρεφόταν ουσιαστικά όχι μόνο κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, αλλά και κατά του «τσάρου της οικονομίας» Γ. Παπακωνσταντίνου, στον οποίο προφανώς απέδιδε μερίδιο ευθύνης για την αλλαγή της διαδικασίας που έγινε.
Αρχικά εκτιμήθηκε (και όχι άδικα) ότι δεν μπορεί να μην έχει δώσει το πράσινο φως του Μαξίμου στη Βάσω για να προβεί σ’ αυτήν την ενέργεια, με δεδομένο το όχι καλό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση (ίσως και τον πρωθυπουργό) και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ιδιαίτερα μετά την κατηγορηματική δήλωσή του στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι το έλλειμμα θα έφθανε στο 12%.
Μάλιστα ενισχυόταν η εκτίμηση αυτή με πληροφορίες που διέρρεαν, ότι στόχος του Μαξίμου είναι να αναγκαστεί σε παραίτηση ο κ. Προβόπουλος και για τη θέση του προορίζεται ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας (πριν πωληθεί στους Γάλλους) Γιάννης Στουρνάρας.
Όμως από τη στιγμή που στην ερώτηση εμπλέκεται και ο υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να είχε συναινέσει το Μέγαρο Μαξίμου στην κατάθεση της ερώτησης.
Εκτός βέβαια αν κάποιοι στο πρωθυπουργικό γραφείο παίζουν το δικό τους προσωπικό παιχνίδι με διαρροές που στόχο έχουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο κατηγορούν για… εμμονή του να καλύπτει ή να ταυτίζεται συνεχώς με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (!), προσθέτοντας ότι είναι «δογματικά» προσκολλημένος στον κ. Προβόπουλο σε όλα τα θέματα. Και ότι αυτή η «προσκόλληση» ίσως να οφείλεται και στο ότι όταν υπηρετούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος ο νυν υπουργός Οικονομικών, ο κ. Προβόπουλος ήταν προϊστάμενός του!
Η κυρία Παπανδρέου πάντως κατηγορηματικά διέψευδε τα περί «ok» του Μαξίμου, λέγοντας ότι από μόνη της ενήργησε. Και προχώρησε μάλιστα παραπέρα. Δεν δέχθηκε τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, δηλώνοντας ότι δεν την έπεισαν, όπως επίσης δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε δήλωσή της μάλιστα την Παρασκευή τονίζει: «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι, γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μια τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηροποιήσει τους κανόνες διακανονισμού/εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας».
Θέση πάντως υπέρ της Τράπεζας της Ελλάδος πήρε, με επιστολή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η πρώην υπουργός και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ισχυρίζεται ότι έχει και άλλα στοιχεία, που ενισχύουν τις θέσεις που καταγράφονται στην ερώτηση που σχολιάστηκε πολύ θετικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μέχρι σημείου πολλοί βουλευτές να αποκαλύπτουν ότι ήθελαν να υπογράψουν κι αυτοί.
Πού το πάει η Βάσω Παπανδρέου; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Δεν θα πρέπει πάντως να ξεχνάει κανείς ότι σήμερα είναι έξω από το παιχνίδι και ότι ποτέ δεν τα είχε καλά με την οικογένεια. Όπως και επίσης ότι ξαφνικά ο Γιώργος από την Α΄ Αθήνας την έστειλε στη Β΄ Αθήνας, άσχετα βέβαια αν της βγήκε σε καλό…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βάσω δεν θα σταματήσει… Παντού λέει ότι θα συνεχίσει…


Σχολιάστε εδώ