XΡΗΜΑτιστήριο

> Κανείς δεν έφταιξε; Κανείς δεν έκλεψε; Κανείς δεν δωροδοκήθηκε; Όλοι αθώοι; Και τα χρήματα πού πήγαν; Η Ελλάδα οφείλει συνολικά πάνω από 236 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 76 δισ. στη Γαλλία, 45 δισ. στη Γερμανία, 15 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 9,7 δισ. στην Πορτογαλία, καθώς και 6,9 δισ. στην Ιταλία.

>Η ψυχολογία στις χρηματαγορές επηρεάζεται είτε από την απληστία είτε από την ανικανότητα είτε από τις φήμες! Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ήταν εκείνο που εκτόξευσε το ΧΑ την προεκλογική περίοδο του 2000, το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου είναι αυτό που κατακρήμνισε την εγχώρια κεφαλαιαγορά τη μετεκλογική περίοδο του 2009.

> Δημόσια Διοίκηση… Η γραφειοκρατική Λερναία Ύδρα που εξοντώνει κάθε υγιές κύτταρο αυτής της κοινωνίας! Τι κι αν η Νομαρχία Πειραιά έχει αποστείλει την κατάσταση με τους δικαιούχους του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, τι κι αν το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι έχει υπογράψει το σχετικό κονδύλι, εντούτοις οι αρμόδιοι υπάλληλοι της κρατικής υπηρεσίας δεν έχουν ακόμη πιστώσει τα χρήματα στους εκάστοτε τραπεζικούς λογαριασμούς.

>Μετά το πάρτι ήρθε η ώρα του σκεπτικισμού! Ο φόβος για νέα «κανόνια» είναι τόσο μεγάλος που μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ήρθε και ο υπουργός Οικονομικών να απευθύνει κάλεσμα στις τράπεζες, προκειμένου να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων. Όλως τυχαίως πάντως, την ίδια ημέρα η Bank of New York Mellon εμφανίστηκε στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής με έμμεσο ποσοστό συμμετοχής πέριξ του 5%.

>Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται οι θυγατρικές της ATΕ bank! Μετά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ήρθε η σειρά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, για μείωση του EBITDA, πτώση των προ φόρων κερδών και μη διανομή μερίσματος.

>Οι καλοί και οι κακοί… ως προς το ενδεχόμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας επί των ελληνικών ομολόγων! Στην πρώτη κατηγορία θα μπορούσαν να ανήκουν οι τράπεζες που μετέφεραν τους κρατικούς τίτλους στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης για να τους φυλάξουν ως τη λήξη τους, ενώ στη δεύτερη εκείνες που τους διατηρούν στο εμπορικό κάνοντας καθημερινό trading.

>Αγρότες δύο ταχυτήτων! Η θέσπιση ηλικιακών κριτηρίων στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων αποτελεί ένα ακόμη «εφεύρημα» της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία αναμένεται να πάρει τα μισά χρήματα.

>H ελληνική ακτοπλοΐα εκπέμπει σήμα κινδύνου! Από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη ο «εναγκαλισμός» της με το κράτος, δεν της αφήνουν περιθώρια να δράσει σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα έχει «παγώσει» τόσο τους Έλληνες που θα περιορίσουν τις μετακινήσεις όσο και τους ξένους που σκοπεύουν να επισκεφθούν τη χώρα.

>Οι κατακτήσεις απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και καθημερινό αγώνα… Δεν χαρίζει κανένας τίποτα σε κανέναν! Μπορεί τα περισσότερα από τα κρατικά εποπτευόμενα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν κατασπαταλήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις σύγχρονες υποδομές της Ηλεκτρονικής τους Τραπεζικής, μια αμιγώς ιδιωτική τράπεζα όμως είναι αυτή που με ορθολογικά κόστη έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως η κορυφαία στον ελληνικό χώρο. Περί της Πειραιώς ο λόγος.

>Η επιδρομή στα επιμέρους κόστη μέσω του φορολογικού νόμου, τα πρόστιμα στους ημιυπαίθριους, οι επικείμενες διευθετήσεις στα αυθαίρετα, η ενίσχυση του ΦΠΑ, οι προαναγγελίες αύξησης των αντικειμενικών αξιών, η μείωση στην παροχή στεγαστικών δανείων, η πτώση της αγοραστικής δύναμης, η κατάργηση των απαλλαγών από το πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία – τοκοχρεολυτικές δόσεις και η αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει, συνθέτουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κοκτέιλ, το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

>Από τη Civitas… στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Τα καθήκοντα της συμβούλου επικοινωνίας του κρατικά εποπτευόμενου πιστωτικού ιδρύματος ανέλαβε η κ. Άρτεμις Καλαντζάκου, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε ανακατανομή της διαφημιστικής του πίτας.

>Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα, καθώς η εκάστοτε επενδυτική τράπεζα θα είναι σε θέση να σορτάρει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι η Ευρώπη θα μπορεί να τυπώνει νομίσματα! Τι κι αν οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν αυτά που έκαναν με πρόσχημα την προστασία του ευρώ, εντούτοις το πακέτο των 750 εκατ. ευρώ και η απόφαση της ΕΚΤ για τους κρατικούς τίτλους, φαίνεται να λειτούργησαν προς όφελος μόνο των ομολογιακών αγορών.

>Τρεις ολόκληρους μήνες έφαγε, και μάλιστα ΧΩΡΙΣ αναστολή! «Στοπ στην καριέρα μιας επαγγελματίας μάρτυρα», που τυγχάνει να είναι προϊσταμένη εισπρακτέων θυγατρικής εταιρείας ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης, φαίνεται να έβαλε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δικαστική απόφαση για ψευδομαρτυρία.

>Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει! Πάνω από 1 εκατομμύριο μετοχές της Motor Oil, με μέση τιμή πέριξ της τρέχουσας χρηματιστηριακής, πούλησε η εταιρεία Petroshares, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Απαρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης ή κάτι άλλο;

>Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, πόσο περισσότερο αν είναι αλλοδαπό! Η «ξενομανία» ορισμένων να δώσουν «γη και ύδωρ» στα εξ αποστάσεως μέλη του ΧΑ επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εγχώριων ΑΧΕΠΕΥ. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που υπογράφηκε τελικά η επιστροφή μέρους του συνεγγυητικού κεφαλαίου στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

>Όπου υπάρχουν εκρηκτικές καταστάσεις, συμβαίνουν και ωμές ακρότητες! Εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναστάτωσης, οι διοικήσεις των περισσότερων τραπεζών βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις προμήθειες των εμβασμάτων.

>Λέτε να είναι από τις πρώτες που θα κάνουν χρήση των «ευεργετημάτων» του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας; Μόνο τυχαία δεν ήταν πάντως η θετικότατη αποδοχή της Eurobank EFG στη δημιουργία του, ως εργαλείου θωράκισης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

>Στρατιωτάκια ακούνητα, αγέλαστα, αμίλητα… ενός συστήματος που δρα ετεροχρονισμένα, προστατεύοντας τα του οίκου του! Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν οι ξένες αρμόδιες εποπτικές αρχές να διερευνούν τις ύποπτες δραστηριότητες των απανταχού κερδοσκόπων και η εδώ η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, αναρωτιόμαστε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος προτίθενται να ελέγξουν όσους σόρταραν ταυτόχρονα στη μετοχή της Εθνικής, στο παράγωγό της και στο 10ετές μας ομόλογο.

>Ποια από τις εγχώριες τράπεζες δεν «αγγίζει» το μέτρο της έκτακτης εισφοράς; Μα, την Proton Bank, η οποία εμφάνισε πέρυσι ζημιογόνο χρήση. Για τις υπόλοιπες «τυχερές» το τελικό ποσό αναμένεται να προσεγγίσει τα 170 εκατ. ευρώ.

>Βρόχος στον λαιμό τους! Δεν είναι λίγες οι βιοτεχνικές, βιομηχανικές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα είτε να παρακαλούν για το ακριβό χρήμα των τραπεζών, είτε να αποδέχονται όλους τους επαχθείς όρους τους, είτε να στρέφονται στους τοκογλύφους.

>Δώσε αίμα στον λαό, να ξεχάσει τον πόνο του! Οι προπαγανδιστικές ρητορείες της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, σχετικά με την υποτιθέμενη επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις τράπεζες και τις εταιρείες παραχώρησης, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός στις τιμές των διοδίων, φαίνεται ότι έμειναν σε θεωρητικό επίπεδο.

>Εθελοτυφλούν, ή δεν τολμούν να εκστομίσουν την αλήθεια! Σε μια κοινωνία που ασφυκτιά από την οικονομική ύφεση, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, την ανεργία, οι χρεώσεις που επιβάλλουν τα ιδιωτικά μαιευτήρια για τη λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορεί να είναι εντός του νομικού πλαισίου, είναι όμως εκτός πραγματικότητας.

>Με ποιον τρόπο οι επενδυτικές τράπεζες κερδοσκόπησαν εις βάρος των πελατών τους; Στην αρχή επέλεγαν δάνεια, μετά αξιολογούσαν θετικά τις τιτλοποιήσεις τους και στη συνέχεια σορτάριζαν ανελέητα τους τίτλους, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους επενδυτές που τους είχαν αγοράσει.

>Τυχεροί… οι έχοντες και κατέχοντες ρευστότητα! Την ανηφόρα αρχίζουν να παίρνουν τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, ύστερα από μήνες πτωτικής πορείας, καθώς η σταδιακή αντικατάσταση της φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό και τα αυξημένα spread των ελληνικών ομολόγων αναγκάζουν τις τράπεζες να προσφέρουν «το κάτι παραπάνω».

>Αν τα λέει αυτά ο μεγάλος ΟΤΕ, τότε τι θα πρέπει να πουν οι λοιπές μικρές εισηγμένες! Η απόφαση του οργανισμού για την έξοδο των μετοχών του (με τη μορφή αποθετηρίων τίτλων) από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

>Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι! Για ποια συνδρομή υπέρ των δημόσιων υπαλλήλων κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών; Τα μέλη της σκέφτεται, καθώς σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων από τους πρώτους, τα δάνεια των δεύτερων θα βρεθούν σε καθυστέρηση, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά τους ισολογισμούς τους.

>Μπορεί η γυναικεία μορφή της Ελληνικής Δικαιοσύνης να κρατά στο χέρι της ένα σπαθί που υποτίθεται ότι συμβολίζει την αυστηρότητα απέναντι στο μη νόμιμο, όμως τα μεγαλύτερα εγχώρια εγκλήματα εξακολουθούν να εξαγνίζονται από τη δημιουργία ενός αισθήματος εικονικής δικαιοσύνης! Την ώρα που στη μακρινή Ισλανδία εξεδόθη διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της τράπεζας Kaupthing και προχωρούν οι διώξεις κατά αξιωματούχων που ευθύνονται για τη δημοσιονομική της κατάρρευση, στη χώρα μας οι «large» εμπλεκόμενοι σε οικονομικά σκάνδαλα απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, ξεκοκαλίζοντας τη λεία τους εις υγείαν των κορόιδων.

>Όλοι βάλλουν εναντίον όλων, μένοντας στα επιφαινόμενα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ για να κάνει πράξη αυτά που ήθελαν και θέλουν οι φίλοι μας από το εξωτερικό! Από τις 24/1/2010 γράφαμε «Δεν θέλουμε να είμαστε “άγγελοι κακών” ειδήσεων, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο να μπάσουν την Τουρκία στην Ελλάδα από το παράθυρο….» και ήρθε το πέρασμα του χρόνου να μας επιβεβαιώσει, καθώς με τη χώρα μας υπό πτώχευση, το τραπεζικό μας σύστημα σε κρίση και την προοπτική μιας βαθιάς ύφεσης, η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συνοδεία επιχειρηματιών αποτελεί την ιδανική τους ευκαιρία.

>Από τις αγυρτείες του Χρηματιστηρίου, τις αλητείες των ομολόγων, το φαγοπότι της Siemens, περάσαμε στον καθαγιασμό της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής φορολογικής λαίλαπας! Το 35% των προσδοκώμενων εσόδων του υποτιθέμενου μνημονίου «σωτηρίας» της τρόικας, προέρχεται από φόρους εκ των οποίων 1.250 εκατομμύρια ευρώ θα αντληθούν φέτος, 6.600 του χρόνου και 1.525 το 2012.

***

> Ποιος πληρώνει άραγε αυτούς τους διεθνείς εμπειρογνώμονες, και με τι λεφτά; Από αυτά που υπάρχουν ή από εκείνα που τα θέλουμε για λογαριασμό μας; Κατ’ αποκλειστικότητα στη Lazard η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της κρατικής μας ιδιοκτησίας… Ούτε καν σκέφτηκαν τη συμμετοχή της Επενδυτικής Εταιρείας Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας.

> Καθυστέρησαν τόσο, όσο ακριβώς χρειαζόταν προκειμένου να βγει στην σύνταξη! Ο λόγος για το Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο να δικάσει ΠΡΩΗΝ συνάδελφό του με ειδικότητα στα χρηματιστηριακά, ο οποίος φέρεται να είχε εισπράξει αμοιβή 50.000 ευρώ, χωρίς να κόψει ούτε μία απόδειξη. Ας ελπίσουμε ότι, μετά την επώνυμη καταγγελία, η ΥΠΕΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Σχολιάστε εδώ