MUSIC+ MEDIA

// Προβληματισμό στις δισκογραφικές δημιουργεί η απόφαση δικαστηρίου που έχει στα χέρια του ο Rock FM σχετικά με τα δικαιώματα για τη μετάδοση ξένης μουσικής.
// Την απόφαση αυτή δημοσιεύουμε στις Τυπολογίες και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των σταθμών θα είναι αρχικά να επαναδιαπραγματευθούν κάθε υφιστάμενη συμφωνία (πράγμα που σημαίνει και πάγωμα καταβολών) και αμέσως μετά να αναζητήσουν να τους επιστραφούν ποσά που έχουν πληρώσει προηγούμενες χρονιές.
Οι δισκογραφικές έχουν υποδεχθεί την απόφαση με ένα μούδιασμα και αρκούνται να δηλώνουν ότι δεν τους ανησυχεί, καθώς έχουν άλλες αποφάσεις σε παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες τους δικαιώνουν.
// Η υπόθεση δεν θα λήξει εδώ όμως, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι οι σταθμοί συντονισμένα θα κινηθούν και θα ζητήσουν από την Grammo να αποδείξει αν γίνεται διανομή στους πραγματικούς δικαιούχους ή αν τα χρήματα μεταφέρονται απλώς σε κάποιους άλλους οι οποίοι ισχυρίζονται με τη σειρά τους ότι θα κάνουν διανομή, την οποία όμως ποτέ δεν πραγματοποιούν.
// Το να συλλέξει η Grammo τέτοια στοιχεία σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχθεί πρακτικά αδύνατο, γεγονός το οποίο θα «δικαιώσει» προσωρινά τους σταθμούς, δημιουργώντας μια άναρχη κατάσταση, όπου και πάλι κανείς δεν θα πληρώνει – παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι θα έπρεπε!
// Ένα ακόμα υποπροϊόν μιας τέτοιας κατάστασης: Εκεί που η δισκογραφία στη χώρα μας προσπαθούσε να πείσει το κοινό να πληρώνει γιατί αλλιώς καταστρέφει τη μουσική και τους καλλιτέχνες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα ενημερώνουν το κοινό ότι αυτές που πρώτα από όλους «κλέβουν» τους καλλιτέχνες είναι οι δισκογραφικές. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει εκνευρισμό και στους μιντιάρχες, και ενώ παλαιότερα ζητήματα όπως η παράνομη εκπομπή ενός σταθμού δεν απασχολούσαν πολλούς, τώρα όλοι νιώθουν να απειλούνται.
// Το σημαντικότερο σημείο τριβής τις εβδομάδες αυτές στην ΕΙΙΡΑ φαίνεται να είναι η εκπομπή του Hot FM.
// Όσο τα νούμερα του σταθμού κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα, ουδείς ασχολούνταν, όμως η αναμενόμενη εκτίναξη σε ακροαματικότητα ενός σταθμού με μουσική χωρίς καμία διακοπή, έχει κινητοποιήσει όσους θεωρούν ότι πλήττονται από πρακτικές τις οποίες χαρακτηρίζουν αθέμιτες.
// Από τη μια πλευρά εμφανίζονται σταθμοί που έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία που είχαν σε κάποιες ομάδες κοινού, να διαμαρτύρονται για τη μη νομιμότητα της εκπομπής και για την ασύμβατη με τη νομολογία διάρθρωση του προγράμματος του σταθμού.
// Από την άλλη ο ιδιοκτήτης Τάκης Κωστάκης απαντά ότι δεν θεωρεί ότι είναι περισσότερο παράνομος ή λιγότερο νόμιμος από άλλους.
// Αυτό που ανέβασε όμως τους τόνους στην τελευταία συνάντηση ήταν μια νέα απόφαση της ΕΕΤΤ η οποία επισπεύδει τη διακοπή μετάδοσης. Τη συζήτηση μονοπώλησε το αν η απόφαση αυτή θα έπρεπε να εφαρμοστεί αμέσως ή να καθυστερήσει.
// Την εβδομάδα αυτή ο σταθμός του Τάκη Κωστάκη ξεκίνησε και την εμπορική διάθεση, γεγονός που ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης, και κυκλοφορούν φήμες ότι κάποιοι από τους σταθμούς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ουδείς όμως από αυτούς γνωρίζει αν νομιμοποιούνται να κάνουν κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε εδώ