Όποιοι διαφωνούν να κατέβουν από το τρένο

«Όποιοι διαφωνούν με την πολιτική που χαράσσει ο Αντ. Σαμαράς, μην καθυστερούν, ας κατέβουν τώρα από το τρένο», υπογραμμίζουν παράγοντες του κόμματος, μη αφήνοντας περιθώρια για παρερμηνείες. Αυτά στον απόηχο της διαγραφής της Ντόρας Μπακογιάννη και ενώ στα κεντρικά γραφεία έχουν φτάσει πληροφορίες και φήμες ότι ορισμένοι βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να κινηθούν στα… πρότυπα της Ντόρας και να υπερψηφίσουν σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα η Ρηγίλλης θα καταστήσει σαφές ότι σε κρίσιμα νομοσχέδια όπως το Ασφαλιστικό και ο «Καλλικράτης» θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία, με την οποία οφείλουν να συμμορφωθούν άπαντες οι βουλευτές, διαφορετικά θα… ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη.

«Μπορεί να είμαστε ανοιχτό κόμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε… ξέφραγο αμπέλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο –εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά– γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης Β. Μιχαλολιάκος. «Ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να κατεβαίνει στη μάχη συντεταγμένο και σε ενιαίο μέτωπο και σε καμία περίπτωση να μη λειτουργεί ως τάγμα ατάκτων», σημείωσε έτερος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Πέραν αυτού, στη Ρηγίλλης ανησυχούν για το ενδεχόμενο βουλευτές προσκείμενοι στην κ. Μπακογιάννη να αξιοποιήσουν αυτές τις ψηφοφορίες για να κάνουν… «αντάρτικο», με γνωστή τη συνέχεια: να διαγραφούν και να προκληθούν νέες ισχυρές αναταράξεις στο κόμμα. Κατά βάθος, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θα προτιμούσαν ό,τι είναι να γίνει, να γίνει τώρα, έτσι ώστε να απαλλαγεί μια και καλή από τους… ανεπιθύμητους. Πάντως η απόφαση της Ρηγίλλης να επιβάλει καθεστώς «στρατιωτικής πειθαρχίας» προκαλεί αμηχανία και εκνευρισμό στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Πειθαρχικού», τονίζουν.

Ωστόσο δεν είναι αυτό το μόνο ζήτημα που ενοχλεί τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας πολλές φορές τη δυσφορία τους.

Προϊόντος του χρόνου εντείνονται οι γκρίνιες για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς, με αρκετούς να τον κατηγορούν ότι συνομιλεί και αποφασίζει μʼ ένα κλειστό κλαμπ βουλευτών και συνεργατών του. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που του αποδίδουν «μικροψυχία», με την έννοια ότι αξιοποιεί μόνο όσους τον στήριξαν και έχει βάλει στο «ψυγείο» στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

Δυσφορία πάντως για έλλειψη επικοινωνίας μαζί του εκφράζουν και βουλευτές που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του στην κούρσα για την αρχηγία.

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του ότι «η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή», πέντε και πλέον μήνες μετά την εκλογή του υπάρχουν βουλευτές που δεν έχουν συνομιλήσει μαζί του. Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, έχει ενημερωθεί και ο κ. Σαμαράς, αλλά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν σημάδια… αλλαγής.

Λόγω των εξελίξεων στο οικονομικό κυρίως πεδίο, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το Συνέδριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απασχολεί την ηγεσία του κόμματος. Αρκετές από τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν κι άλλες θα ματαιωθούν, ωστόσο το ενδιαφέρον της Ρηγίλλης εστιάζεται σε δύο σημεία:

α) Στις εσωκομματικές εκλογές και στο ποια ακριβώς στελέχη από τις ανά την επικράτεια Νομαρχιακές θα αναδειχθούν αντιπρόσωποι στο Συνέδριο.

β) Στον αριθμό των μελών που θα πάνε στις κάλπες για τις συγκεκριμένες εκλογές. Στη Ρηγίλλης επιδιώκουν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στις προηγούμενες, διότι αν είναι αισθητά μικρότερος θα συνδυαστεί πέραν των άλλων και με τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη.


Σχολιάστε εδώ