Τρομάζει η λαϊκή οργή…
Παράλληλα προωθεί (με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας) αλλαγές και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, όπου το πλαίσιο θα γίνει πιο αυστηρό και θα περιορίζονται σημαντικά τα περιθώρια παραγραφής των αδικημάτων. Όσοι πολιτικοί ή κρατικοί λειτουργοί βρεθούν να έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία ή να μετέχουν σε offshore εταιρείες θα εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκρότηση Προανακριτικών Επιτροπών (ένα βήμα πριν από το Ειδικό Δικαστήριο) για σκάνδαλα που ερευνά η Βουλή (Ζήμενς, Βατοπέδιο και στη συνέχεια οικονομία) και ενδέχεται να ικανοποιηθεί το «λαϊκό αίτημα» να… μπουν κάποιοι πολιτικοί στη φυλακή. Επίσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν κατ’ αρχάς να ξεκινήσει έλεγχος σε βάθος 20ετίας στα οικονομικά πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί σε βασικά υπουργεία, όπως Άμυνας, Δημ. Τάξης, Πολιτισμού και Μεταφορών. Μέσα στο κλίμα αυτό προέκυψε και κόντρα πολιτικών – επιχειρηματιών με αφορμή τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου για το πολιτικό σύστημα, για να δεχθεί… μαζικές επιθέσεις από στελέχη όλων των κομμάτων.
Παρέμβαση
ΕΙΧΕ προηγηθεί η ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας που χαρακτήρισε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από την οποία ωστόσο απείχαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Παπούλιας σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων: να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, να χαρακτηρισθεί ιδιώνυμο η φοροδιαφυγή κ.ά. Κατά τα λοιπά, μηδαμινά ήταν τα οφέλη από τη σύσκεψη, αφού οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν μόνο στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στην αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» και στο να είναι η επόμενη Βουλή αναθεωρητική. Διαφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο Μεταναστευτικό και στο Σχέδιο «Καλλικράτης». Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τη σύσκεψη «πανηγύρι», ενώ ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα είναι «κορυφαίο πολιτικό λάθος» και «διχαστική λαθροχειρία» αν κάποιοι προσπαθήσουν να υποκαταστήσουν το Συμβούλιο Αρχηγών με μια συνάντηση τριών κομμάτων.
Φοροκυνηγητό
ΣΕ οικονομικό επίπεδο, τα πρώτα χρήματα από τον μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άρχισαν να εισρέουν στα ταμεία της χώρας μας και πλέον η προσοχή στρέφεται στην εφαρμογή των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες, γραφειοκρατία εγείρουν ωστόσο
επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, χαρακτηρίζει ωστόσο καθοριστικό παράγοντα το ζήτημα της ανάπτυξης. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον τομέα των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την εμπλοκή πλέον και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ταυτόχρονα προαναγγέλλονται αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες, από δήμευση ακίνητης περιουσίας και δέσμευση καταθέσεων μέχρι φυλάκιση.
Και χειρότερα…
ΠΛΗΡΗ ανατροπή των δεδομένων συνιστούν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας. Βασικά σημεία του νομοσχεδίου: πλήρης σύνταξη μόνο ύστερα από 40 χρόνια εργασίας, καμία σύνταξη κάτω από το 60ό έτος, μείωση κατά 6% στη σύνταξη για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου από την εργασία, μπόνους για την παραμονή στην εργασία μετά τα 35 έτη, καθιέρωση «Λάφκα» (φόρος από 3% έως 9%) από τον Αύγουστο για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο σταδιακά από το 2011, δημιουργία τριών Ταμείων (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) κ.ά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης «ξηλώνεται» το Ασφαλιστικό και καταργούνται δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι, αν δεν γίνονταν τώρα αυτές οι αλλαγές, τους επόμενους μήνες δεν θα είχαν χρήματα να δώσουν συντάξεις. Διάχυτη ωστόσο είναι η εντύπωση ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν δεν είναι οι τελευταίες, και θα ακολουθήσουν σύντομα ακόμη πιο επώδυνες.
Δεν ήξεραν
ΣΤΗΝ Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τις προηγούμενες ημέρες παρέλασαν τα… βαριά ονόματα. Στην κατάθεσή του ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι αγνοούσε πλήρως τις αποφάσεις για τις ανταλλαγές ακινήτων, διότι –όπως είπε– αυτά τα θέματα τα χειρίζονταν οι (τότε) υφυπουργοί του Π. Δούκας και Αντ. Μπέζας. Ο τελευταίος στην κατάθεσή του είχε πει ότι όλες οι αποφάσεις ήταν σε γνώση του κ. Αλογοσκούφη. Από την πλευρά του ο Γ. Αγγέλου, αφού αποποιήθηκε τον τίτλο του διευθυντή του Γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, υποστήριξε ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή στον κ. Δούκα να προωθήσει τα ζητήματα της Μονής και πως η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν μέσα στις… συνήθεις διαδικασίες. Εξάλλου, ο Θ. Ρουσόπουλος στη δική του κατάθεση είπε ότι η σχέση του με τον ηγούμενο Εφραίμ ήταν καθαρά πνευματική, ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στην υπόθεση με τις ανταλλαγές ακινήτων. Ακόμη δήλωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του τα απέκτησε με χρήματα από τη δουλειά του και ζήτησε να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάστασή του, όπως και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του από το 1981 μέχρι και σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις έρευνες της Εξεταστικής για τη «Ζήμενς» έχει προκύψει εμπλοκή πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε Προανακριτική για τα… περαιτέρω.