Το ολιγοπώλιο στην TV

Ποιο θέμα αρνούνται να ανοίξουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ; Ομιλούν διαρκώς περί ΔΝΤ και κλειστών επαγγελμάτων, όμως δεν τολμούν -όπως και η κυβέρνηση- να θίξουν το ολιγοπώλιο πρωτίστως στην τηλεόραση και δευτερευόντως στο ραδιόφωνο. Τώρα που η χώρα τελεί υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι οι άδειες των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών έχουν λήξει κάτι χρόνια. Οι τελευταίες για την τηλεόραση χορηγήθηκαν το… 1993 και για το ραδιόφωνο το 2001.
Αν θέλει οποιοσδήποτε σοβαρός όμιλος, ή έστω έλληνας επιχειρηματίας, να μπει στην τηλεοπτική αγορά, δεν μπορεί να διεκδικήσει άδεια από το ελληνικό κράτος, γιατί δεν χορηγούνται άδειες! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του RTL που εξαγόρασε την πλειοψηφία μετοχών υφιστάμενου σταθμού, του Alpha, αλλά και στο παρελθόν η περιπέτεια του Ομίλου NetMed, που συνήψε συμφωνίες με Mega και ΕΡΤ και ξεκίνησε τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα.
Το ολιγοπώλιο τώρα επεκτείνεται και στο Μέλλον, στη διαδικασία της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αφού μόνο οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν το δικαίωμα απευθείας εκπομπής, χωρίς έγκριση από το ΕΣΡ, σε αντίθεση με τους περιφερειακούς. Και τώρα είναι εκείνοι που αποφασίζουν πού και πότε θα γίνει η μετάβαση. Να μην επεκταθούμε στο ζήτημα της κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, όπου ωφελημένοι είναι δύο σταθμοί με απορροφητικότητα αναντίστοιχη του συνόλου της θεαματικότητάς τους, εις βάρος όλων των υπολοίπων.
Σε αυτήν τη διαδικασία την πρώτη ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις, που αρνούνται να συγκρουστούν με τους ιδιοκτήτες των media, αλλά και οι τελευταίοι, που θεωρούν ότι είναι σε θέση να ελέγχουν όλη τη χώρα, διαπλεκόμενοι αενάως.


Σχολιάστε εδώ