Σύντομα οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά των διυλιστηρίων για καρτέλ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η σχετική εισήγηση που συζητείται στην Ολομέλεια εντοπίζει παραβάσεις και προτείνει επιβολή κυρώσεων, αν και παραμένει ασαφές αν πρόκειται για υψηλά πρόστιμα ή αν οι δύο εταιρείες θα «πέσουν στα μαλακά».
Η έρευνα της Επιτροπής κινήθηκε με βάση την καταγγελία που είχε επιδώσει το φθινόπωρο του 2006 ο Αλ. Αλαβάνος στον τότε πρόεδρο κ. Σπ. Ζησιμόπουλο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα στοιχεία (σ.σ.: της καταγγελίας), κατά τη γνώμη μας, είναι συγκλονιστικά, γιατί δείχνουν από τις δύο εταιρείες διύλισης, τα ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ και τη MOTOR OIL, μια στάση προκαθορισμού των τιμών, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό το στοιχείο το οποίο επισημαίνει και η ΕΕ: ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει φθηνές εισαγωγές πετρελαίου, έχει τις ακριβότερες τιμές μέσα στην ΕΕ προ φόρων και δασμών, σε σχέση με τα προϊόντα πετρελαίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει υποβληθεί πριν από λίγους μήνες και δεύτερη, πολυσέλιδη καταγγελία κατά των δύο διυλιστηρίων. Αρχικά υπήρχαν σκέψεις οι δύο καταγγελίες να εξετασθούν μαζί, αλλά τελικά η Ολομέλεια αποφάσισε να συζητήσει μόνο την καταγγελία του ΣΥΝ, η οποία προστέθηκε σε αυτεπάγγελτη έρευνα που είχε αρχίσει η Επιτροπή νωρίτερα. Η δεύτερη καταγγελία για τα διυλιστήρια αναμένεται να εξετασθεί ξεχωριστά το προσεχές διάστημα.


Σχολιάστε εδώ