Συνεπής ο Έρογλου: «Λύση νέου συνεταιρισμού δύο ισότιμων λαών και κρατών»

Στην επιστολή ο Έρογλου δηλώνει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ην. Εθνών, τις οποίες καθορίζει ως εξής: «Της διζωνικότητας, των δύο ισότιμων κρατών και του ισότιμου καθεστώτος των δύο συνιστώντων κρατών για να επέλθει ο νέος συνεταιρισμός».
Χωρίς πολιτικά οφέλη
Ο κατοχικός ηγέτης χαρακτηρίζει το θέμα του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» και την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ως ανθρωπιστικό, από το οποίο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν, κατά τον ισχυρισμό του, να κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Εάν, τονίζεται στην επιστολή, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί άδολα τη λύση του Κυπριακού και έχει γνήσια πρόθεση γι’ αυτό, θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει εμπόδια στην εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, το οποίο η τουρκική πλευρά θεωρεί αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων. Όπως ισχυρίζεται ο Έρογλου, ο κανονισμός διεξαγωγής εμπορίου μέσω της γραμμής αντιπαράταξης δεν επαρκεί, λόγω των εμποδίων που προβάλλουν οι Ελληνοκύπριοι. Γι’ αυτόν τον λόγο, τονίζει, επιβάλλεται η εφαρμογή του απευθείας εμπορίου και η ελευθερία στις μεταφορές, δηλαδή το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
Με χαρακτήρα Νταβούτογλου
Η επιστολή Έρογλου είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που εστάλη και προς τον Γ.Γ. των Ην. Εθνών. Συντάκτες των επιστολών είναι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η πολιτική αυτή δεν διαφέρει από εκείνη του κ. Ταλάτ, καθώς και της Άγκυρας, αφού προ καιρού σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς, τόνιζαν ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται στη βάση των συμφωνηθέντων Χριστόφια – Ταλάτ, δηλαδή στη βάση της διζωνικότητας, των δύο ισότιμων λαών και των δύο κρατών για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού. Με άλλα λόγια, περιγράφεται μια λύση παρθενογένεσης και διχοτόμησης. Συνιστά, όμως, και απάντηση στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος ήθελε δέσμευση από τον Έρογλου ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες στην ίδια βάση και από εκεί όπου έμειναν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ταλάτ. Η κοινή βάση ποτέ δεν ήταν ακριβής και τα πράγματα στο Κυπριακό γίνονται πιο δύσκολα για την ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή οι ξένοι δεν μπαίνουν στις λεπτομέρειες για να αντιληφθούν ότι η αναφορά του Έρογλου για εμπλοκή στις συνομιλίες δεν σημαίνει ταυτόχρονα και την τουρκική πολιτική πρόθεση για λύση επανένωσης και όχι διχοτόμησης.


Σχολιάστε εδώ