στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Κάθε θαύμα ημέρες τρεις, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων. Γιατί στην περίπτωση του ΧΑ το «θαύμα» κράτησε μία συνεδρίαση κι αυτή με το ζόρι…
δ Τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της σύστασης ενός κολοσσιαίου πανευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης του ευρώ και της Ευρωζώνης, όλες οι αγορές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική αντέδρασαν με τρόπο θεαματικό. Μαζί τους και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη, ιδιαίτερα ο Τραπεζικός της Δείκτης που έκλεισε την ημέρα με τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας εικοσαετίας!
δ Και μετά ήρθε το… ξεφούσκωμα, η «ρευστοποίηση» όπως κομψά συνηθίζουμε να αποκαλούμε το ξεπούλημα θέσεων από όλους όσοι είχαν προλάβει να καταγράψουν υπεραξίες της τάξης του 10% και του 12% τη Δευτέρα. Και μετά, τις επόμενες ημέρες, επανήλθαμε στα «φυσιολογικά» μας ως αγορά, με χαμηλό τζίρο, ισχνό επενδυτικό ενδιαφέρον, «παγωμένες» δύο στις τρεις μετοχές του ταμπλό και εντονότατο προβληματισμό των εμπλεκομένων με την αγορά για το τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Γιατί στο ενδιάμεσο ήρθε κλιμάκιο της Moody’s στην Αθήνα, δηλώνοντας πως εξετάζει την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η Στατιστική Υπηρεσία έδινε στοιχεία τριμήνου (πρώτο του 2010) που δείχνουν πως το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, το ΔΝΤ δημοσιοποιούσε έκθεση στην οποία μιλάει για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παραμείνει σε φάση ύφεσης και μετά το… 2015 (!), ενώ και τα νέα από το μέτωπο των εισηγμένων επιχειρήσεων είναι από αρνητικά έως απελπιστικά.
δ Είναι ενδεικτικό πως οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι χρηματιστές λένε πως το τρίμηνο για τις εισηγμένες είναι ούτως ή άλλως «χαμένο» και εκτιμούν πως το πιο σημαντικό δείγμα γραφής για το πού βαδίζει η αγορά μας και πώς θα κυλήσει ολόκληρη η φετινή χρήση θα είναι τα αποτελέσματα εξαμήνου!
δ Υπό αυτό το πρίσμα, φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται για «επενδυτικά σχέδια» και τοποθετήσεις σε μετοχές από ιδιώτες επενδυτές. Πλην εξαιρέσεων, οι μικροεπενδυτές είναι εδώ και καιρό είδος υπό εξαφάνιση στην αγορά μας και η συγκυρία σαφώς δεν ευνοεί τυχόν επανάκαμψή τους …

ΥΓ.1: Οριακές οι μεταβολές στο ταμπλό και στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου τον περασμένο μήνα. Όχι φυσικά σε απόλυτους αριθμούς, αλλά σε… συσχετισμούς δυνάμεων. Ο λόγος για την αναλογία ξένων και εγχώριων επενδυτών, με τους πρώτους να υπολογίζεται πως σήμερα κατέχουν περί το 54% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και τους Έλληνες να εμφανίζονται -οριακά πάντως- ως αγοραστές. Ίδωμεν για τη συνέχεια…
ΥΓ.2: Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η κίνηση των επενδυτών στην αγορά Παραγώγων. Εκεί όπου την εβδομάδα που τελείωσε καταγράφηκαν μάλλον μεικτές κινήσεις με τα ξένα χαρτοφυλάκια να είναι εκείνα που προχώρησαν αναλογικά στις περισσότερες αγορές. Γενικά όμως, μετά την απαγόρευση του short selling δεν σημειώνονται φυσικά ανοιχτές πωλήσεις, αλλά η κινητικότητα στο ΧΠΑ συνεχίζεται με περαιτέρω μείωση του δανεισμού τίτλων.


Σχολιάστε εδώ