Σοκ στον Τουρισμό από τα γεγονότα στο Σύνταγμα!
Ήδη, δύο μέρες μετά τα γεγονότα, 15.000 κρατήσεις μόνο από τρία κεντρικά ξενοδοχεία ακυρώθηκαν. Τα ξενοδοχεία αυτά είναι το King George, το Plaza και το Μεγάλη Βρετανία. Αν τα τρία αυτά ξενοδοχεία, που είναι η βιτρίνα της πλατείας Συντάγματος, είχαν 15.000 ακυρώσεις κρατήσεων, φανταστείτε στα άλλα τι γίνεται…
Δεν θα πρέπει όμως να καταλογίσουμε ευθύνες στα ξένα δίκτυα για την εικόνα που παρουσίασαν και τρομοκράτησαν τους –εν δυνάμει– επισκέπτες της Αθήνας. Οι χειρότεροι διαφημιστές της πλατείας Συντάγματος είμαστε εμείς οι ίδιοι, αφού η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε επίσημα την τουρκική κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη περιοχή και γενικά το κέντρο της Αθήνας δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενες περιοχές. Και συνιστούσε στον τούρκο πρωθυπουργό να αποφύγει να καταλύσει σʼ αυτές κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα! Ύστερα απʼ αυτό, βέβαια, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι ακόλουθοί του άλλαξαν τόπο διαμονής και έκλεισαν σε ξενοδοχεία εκτός κέντρου.
Αν λοιπόν η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να ελέγξει το κέντρο της Αθήνας, πώς να νιώσει ασφαλής και άνετος ο τουρίστας που έχει προγραμματίσει να έρθει στη χώρα μας;
Έπειτα απʼ αυτά δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι ακυρώνονται σωρηδόν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του κέντρου. Αλλά και η περιφέρεια δεν πάει πίσω. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, ο ανταγωνισμός –από Τουρκία κυρίως– είναι συντριπτικά εις βάρος της χώρας μας και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην τουριστική βιομηχανία είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Τουριστικοί παράγοντες πιστεύουν πως ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει φέτος να δεχθεί πολύ βαρύ πλήγμα. Και όλο το οικοδόμημα που είχε στηθεί όλα αυτά τα χρόνια και αποτελούσε τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Και στα μαγαζιά
Δεν είναι όμως μόνο τα ξενοδοχεία του κέντρου που… βαράνε μύγες. Και τα κεντρικά μαγαζιά περνούν ανάλογη κρίση. Όπως λένε παράγοντες του χώρου της μαζικής εστίασης, τα κεντρικά μαγαζιά, ακόμα και στο Κολωνάκι, δεν πάνε καθόλου καλά! Ο κόσμος που πήγαινε πηγαίνει ακόμα, μόνο που τώρα ξοδεύει τα μισά απʼ όσα ξόδευε πριν από μερικούς μήνες. Πελατεία δηλαδή υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει τζίρος.
Η πτώση αυτή των εισπράξεων φέρνει βέβαια απολύσεις και αν συνεχιστεί οριστικό λουκέτο στα μαγαζιά. Γιʼ αυτό και βλέπουμε καθημερινά πλήθος καταστημάτων με κατεβασμένα ρολά. Η κρίση απλώνεται και βαθαίνει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι γνωστά μαγαζιά διαφημίζουν τις προσφορές τους! Καφετέρια στο Κολωνάκι έβαλε τον εσπρέσο 1,5 ευρώ από 4 ευρώ που τον είχε παλιά, ενώ γνωστή σειρά ταχυφαγείων έριξε την τυρόπιτα στο 1 ευρώ από 1,45 που την είχε.
Οι εισπράξεις στα καταστήματα γρήγορου φαγητού έχουν πέσει κατά 30%, ενώ εκεί που παλιά οι πελάτες έπαιρναν δύο πιάτα και κάθονταν να τα απολαύσουν, τώρα παίρνουν ένα berger της προσφοράς με 1,5 – 2 ευρώ και εξαφανίζονται!
Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει ακόμα συνήθειες. Πηγαίνει στα μαγαζιά που σύχναζε, αλλά δεν ψωνίζει αυτά που ψώνιζε. Ούτε τα μισά… Γιʼ αυτό άλλωστε σε πολλά τέτοια καταστήματα άρχισαν να λειτουργούν και τμήματα delivery, μήπως και καταφέρουν με τον τρόπο αυτόν να αυξήσουν τον τζίρο τους.
Και να φανταστεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Δηλαδή τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα…