Ο «Καλλικράτης» ξεσηκώνει και… ενώνει

= Να αποτραπεί η διχοτόμηση της λεκάνης της λίμνης Καστοριάς με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ζητά ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίμνης του Δήμου Καστοριάς Λάζαρος Κλετσίδης. Γι’ αυτό καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αντιδράσουν στα σχέδια όσων επιδιώκουν το αντίθετο, ακόμα κι αν αυτοί στηρίζονται από τον πρόεδρο της Βουλής που είναι συντοπίτης τους.
= Την απόσυρση του σχεδίου «Καλλικράτης» γιατί οι δήμοι που σχεδιάζει δεν είναι παρά οργανισμοί ξέμακροι από τον λαϊκό έλεγχο και την επιρροή, ζητούν σε ψήφισμά τους οι κάτοικοι Ορμύλιας Χαλκιδικής.
Στο ψήφισμα αναφέρεται πως είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν ομαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στον «Καλλικράτη» και να συντονιστούν και με άλλους πολέμιους του σχεδίου.
=Την ίδρυση δύο δήμων στην περιοχή Αλιβερίου, όπως έχει άλλωστε προτείνει και ο υπουργός Εσωτερικών, ζητά ο τοπικός Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει, τάσσεται υπέρ της πρότασης που περιλαμβάνει το σχέδιο «Καλλικράτης» και προβλέπει την ίδρυση Δήμου Κύμης και Δήμου Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι.
Ο σύλλογος, τέλος, τάσσεται εναντίον κάθε σκέψης για δημιουργία ενιαίου δήμου.
=Η ένταξη του ορεινού Δήμου Σοχού στον νεοσύστατο Δήμο Λαγκαδά, όπως αυτός διαμορφώνεται με το σχέδιο «Καλλικράτης», μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της εξέλιξης και της ανάπτυξης του Δήμου Σοχού, καθώς είναι ορεινός δήμος με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους έξι δήμους, που προβλέπεται να ενταχθούν στον Δήμο Λαγκαδά με έδρα τον Λαγκαδά.
Αυτό τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Θ. Καρσόγλου και ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να τον πληροφορήσει αν προτίθεται να κάνει αλλαγή στο σχέδιο «Καλλικράτης» για να μην απορροφηθεί από τον Λαγκαδά ο ορεινός δήμος.
= Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελάτειας Λοκρίδος είχαν ζητήσει, με ψήφισμά τους από τον υπουργό Εσωτερικών, όπως ο δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των υπαρχόντων, δηλαδή των Δήμων Τιθορέας, Ελάτειας και Αμφίκλειας, να έχει μεν έδρα την Τιθορέα, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», αλλά να ονομαστεί Δήμος Ελάτειας, γιατί το όνομα αυτό είναι πιο γνωστό και ιστορικά. Στο αίτημα αυτό συναίνεσε, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τιθορέας. Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα πως οι κάτοικοι συμφωνούν με το σχέδιο «Καλλικράτης», αλλά θα επιθυμούσαν το όνομα του νέου δήμου για ιστορικούς λόγους να είναι «Ελάτεια». Σχετικό υπόμνημα έστειλαν και οι δύο δήμοι στον υπουργό Εσωτερικών και ελπίζουν ότι θα εισακουστούν. Για να δούμε…
Δημοψηφίσματα
Στην κάλπη στέλνουν τους δημότες τους δήμαρχοι που οι δήμοι τους πέφτουν «θύματα» των συνενώσεων του «Καλλικράτη», ώστε ο λαός να αποφασίσει για τη θέση που θέλουν να κρατήσει η δημοτική αρχή απέναντι στις εξελίξεις. Την «πατέντα» εφάρμοσε πρώτος ο Δήμος Ρέντη, όπου σε δημοψήφισμα που έγινε την περασμένη Κυριακή ένα συντριπτικό 99% είπε όχι στην ένωση με τη γειτονική Νίκαια. Και τώρα αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι Δήμοι Νέας Ερυθραίας και Καματερού, έπειτα από αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων. Ως γνωστόν, η Νέα Ερυθραία θα συνενωθεί με την Κηφισιά και την Εκάλη. Πιο περίπλοκη η περίπτωση του Καματερού, όπου ο «Καλλικράτης» δίνει εναλλακτικές, συνένωση δηλαδή είτε με τους Αγίους Αναργύρους είτε με το Ίλιον. Εκεί το δημοψήφισμα έχει και τον χαρακτήρα επιλογής του… «γαμπρού».


Σχολιάστε εδώ