Ο «γόρδιος δεσμός» του ΦΠΑ σαρώνει τα πάντα
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα αντιδράσει; Ποια είναι άραγε η θέση του υπουργού Εργασίας
κ. Λοβέρδου σε όλα αυτά;
Επιπλέον, οι τρεις διαφορετικές εκδοχές για το ζήτημα των ιατρικών αμοιβών κάνουν την κατάσταση
ακόμη πιο περίπλοκη:
– Εάν εκδίδεται δελτίο παροχής υπηρεσιών κατευθείαν από τον γιατρό στον ασθενή, τότε δεν καταβάλλεται πρόσθετος φόρος.
– Εάν εκδίδεται δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσω κλινικής, υπάρχει επιβάρυνση ΦΠΑ 11% και 13,33% ΤΣΑΥ ως εργοδοτική εισφορά, και ταυτόχρονα γίνεται παρακράτηση φόρου 20%.
– Εάν ο γιατρός έχει εταιρεία και εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών προς τον ασθενή, τότε υπόκειται σε ΦΠΑ 11%.
Τι συμπέρασμα προκύπτει; Ότι οι γιατροί πρέπει να κλείσουν όλες τις εταιρείες τους και να προσφέρουν ατομικά υπηρεσίες, τιμολογώντας τους ασθενείς απευθείας και όχι μέσω των κλινικών. Αλλιώς, όσοι γιατροί έχουν εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν ή ΦΠΑ ή ΤΣΑΥ. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται πουθενά.
Πού πάμε με τέτοιες ρυθμίσεις; Πουθενά. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο η διακίνηση του μαύρου χρήματος, αφού για κάθε 100 ευρώ που θα εμφανίζουν οι κλινικές, θα παίρνουν 41,6 ευρώ (11 ΦΠΑ + 13,3 ΤΣΑΥ φόρος 45% στο υπόλοιπο).
Στη χαώδη αυτή κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ αλλά έχουν τα ίδια ακριβώς τιμολόγια με τις δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές. Κάποια από αυτά μάλιστα (Ερρίκος Ντυνάν, Ωνάσειο, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης) επιχορηγούνται από το ελληνικό Δημόσιο. Τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Μήπως το θέμα χρήζει άμεσης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού;