Μυρίζει σκάνδαλο το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
Και τούτο γιατί περιέργως και ίσως ύποπτα εξαιρείται από την επιδότηση της βιομάζας (και ειδικότερα από τους τύπους βιομάζας για τους οποίους προβλέπεται ειδική τιμολόγηση με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ) το βιοαποδομήσιμο κλάσμα των αστικών αποβλήτων (δηλαδή το οργανικό μέρος των απορριμμάτων, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) το οποίο αποτελεί ουσιώδη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, Οδηγίες 2001/77 και 2009/28.
Ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ (Αθανασόπουλος) μαζί με το πολιτικό λόμπι Φεβρωνία Πατριανάκου και Ανδριανόπουλου (Helesi Περιβαλλοντική και Athens Airways) φαίνεται να προετοίμασαν το μακρόπνοο σχέδιο-συμφωνία της ΔΕΗ με την ισπανική Urbaser για τη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικότερα των στερεών αποβλήτων στη χώρα, χωρίς μάλιστα να διενεργηθεί διαγωνισμός και χωρίς καμιά διαφανή διαδικασία για τη συνεργασία της ΔΕΗ με επενδυτή.
Το σχέδιο νόμου από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη έρχεται να επιβεβαιώσει απόλυτα την ανωτέρω συμφωνία, τοποθετώντας την Urbaser μέσω της ΔΕΗ ως προνομιούχο διαχειριστή των απορριμμάτων στην Ελλάδα και παράλληλα περιορίζοντας σημαντικά την ιδιωτική πρωτοβουλία από τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.
Οι συνέπειες θα είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, διότι χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες προσαρμογής και χωρίς τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει με τα υφιστάμενα παλαιά και ανεπαρκή για συνδιαχείριση αποβλήτων εργοστάσια να απορροφήσει τα αστικά στερεά απόβλητα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναβαθμίσει με μεγάλες επενδύσεις τα συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας (flue-gas cleaning systems) προκειμένου να συνεπεξεργαστεί με θερμική μέθοδο (συναποτέφρωση) τα απορρίμματα, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτούμενες εκπομπές καυσαερίων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ολέθριο σφάλμα με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει πάλι στην εποχή των ΧΥΤΑ ως της μόνης μεθόδου επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων, σε πλήρη αντίθεση με όλη την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Επίσης μέσω της συμφωνίας ΔΕΗ – Urbaser περνάει από το παράθυρο η
Urbaser, στη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας μας, χωρίς στην ουσία αντικείμενο διαγωνισμού. Ο αποκλεισμός του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων από την επιδότηση της βιομάζας, όπως καταγράφεται στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, λειτουργεί ανασχετικά και αποτελεί τροχοπέδη σε πολλές από τις αντίστοιχες αναπτύξεις της πράσινης οικονομίας. Όταν μάλιστα δίνεται και κάποιο σημαντικό κίνητρο για την παραγωγή ενέργειας από το βιοαποδομήσιμο κλάσμα των απορριμμάτων, το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος για τους δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλαδή θα αυξηθεί το gate fee (τέλος εισόδου για τα απορρίμματα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας) και αυτό τελικά θα επιβαρύνει σημαντικά τους δημότες.