«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

Τη μέρα της απεργίας, που θα παραλύσει ξανά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν αποκλείεται και αυτήν τη φορά να κλείσουν τα καταστήματα, θα πραγματοποιηθεί απεργιακό συλλαλητήριο από τις δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ως συνήθως, θα γίνει και ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στη συνεδρίαση των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τα μέλη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων τάχθηκαν υπέρ της κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων, ενώ προσανατολίζονται να απορρίψουν την πρόσκληση που εκκρεμεί από πλευράς του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου για «διαβουλεύσεις» πριν από την τελική διαμόρφωση και κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μια τέτοια συνάντηση προγραμμάτιζε ο υπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη συνεργασία με τον κ. Όλι Ρεν για τις οριστικές ρυθμίσεις του νέου νόμου.

Σε ενδεχόμενες επικρίσεις κατά της νέας άρνησης των συνδικαλιστικών ηγεσιών να συναντηθούν με τον υπουργό είναι χρήσιμη η υπενθύμιση ότι ο κ. Λοβέρδος φρόντισε εγκαίρως να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» από το υπουργείο σε τυχόν υποβολή νέων προτάσεων από την «τρόικα».

Για καταστροφικές συνταγές του ΔΝΤ κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, για άμεση δυναμική και ενιαία απάντηση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό μιλά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος. Όπως όλα δείχνουν, η απόσταση που χώριζε τους δύο προέδρους εκμηδενίζεται από το βάρος των προβλημάτων και της ευθύνης, ενώ η σύγκλιση θέσεων και απόψεων ανάμεσα σε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις είναι η μεγαλύτερη που παρατηρείται τουλάχιστον στην τελευταία δεκαετία. Προβληματισμός εντός του ΠΑΜΕ ως προς την ξεχωριστή ρότα που επέλεξε, κυρίως μετά τη συνεχή και σθεναρή αντίδραση των στελεχών ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΥ απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για τον τελικό προσανατολισμό του Μετώπου σε σχέση με τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Μένει να αποδειχθεί στο μέλλον αν η βάρβαρη επίθεση κατά του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων οδηγήσει σε μια ουσιαστική ταξική ενότητα.

Και ενώ σαφώς είναι κρίσιμη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επικείμενο νομοσχέδιο που διαλύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ο κ. Αντ. Σαμαράς σε αυτήν τη φάση μιλά μόνο για προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή το βράδυ, με ομιλητές τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και τον Μαν. Γλέζο και το ΚΚΕ το Σάββατο με ομιλήτρια τη γενική γραμματέα Αλ. Παπαρήγα επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά της «συμμαχίας» ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και για άλλη μια φορά κατέθεσαν δημοσίως τις προτάσεις των κομμάτων τους για έξοδο από την κρίση, με στήριξη των αγώνων εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Το σημαντικότερο πάντως στοιχείο των κινητοποιήσεων είναι η συμμετοχή σε αυτές της νεολαίας. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι νέοι πρωτοστατούν σε όλες τις εκδηλώσεις. Είναι πρωτοφανής ο ξεσηκωμός της νεολαίας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το σύνθημα αυτό τουλάχιστον που επικρατούσε στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη το απόγευμα ας το λάβουν υπόψη τους οι κυβερνώντες: «Ληστές-ληστές τράπεζες, κυβέρνηση και χρηματιστές». Στην ίδια εκδήλωση εκτός από τα μέλη των ηγεσιών ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, παρατηρήθηκε ότι το μπλοκ της ΚΟΕ ήταν ξεχωριστό από το μπλοκ του ΣΥΝ και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπήρξε και η «ραχοκοκαλιά» της συγκέντρωσης.

Το Ασφαλιστικό

Για το ακριβές περιεχόμενο και τις τελικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όλα, μπορεί να πει κανείς, είναι ακόμη ρευστά και έτσι μάλλον θα παραμείνουν μέχρι τη στιγμή της ψήφισής του. Πολλές οι αντιφάσεις μεταξύ του «μνημονίου της ντροπής» και των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον τα παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε αυτά που τώρα προτείνονται περιλαμβάνονται και τα εξής:

Υπολογισμός συντάξεων

• Για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 και μετά ο μέσος μισθός θα υπολογίζεται ως εξής: Ο χρόνος που θα έχουν διανύσει μέχρι και το 2012 με το παλιό σύστημα, ο χρόνος ασφάλισης από το 2013 και μετά με το νέο σύστημα.
• Για τα πρώτα 15 έτη υπάρχει μια ετήσια προσαύξηση ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία.
• Για τα επόμενα χρόνια (από το 16ο μέχρι και το 36ο) δίνονται ετήσιες προσαυξήσεις ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία (ΑΚ).
• Το μεγάλο «κόλπο» είναι η κατάτμηση αυτού του χρόνου (από το 16ο μέχρι και το 26ο έτος ασφάλισης) σε 7 τριετίες. Εφόσον μία από αυτές τις τριετίες δεν έχει συμπληρωθεί, ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης της αμέσως προηγούμενης τριετίας.
3 Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος της 3ης ΑΚ για να έχει ποσοστό αναπλήρωσης 37,5% για το διάστημα από το 15ο μέχρι και το 36ο έτος της ασφάλισής του θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 36 χρόνια. Αν έχει συμπληρώσει μόνο 35 θα πάρει τα ποσοστά αναπλήρωσης που δικαιούται με… 33 έτη ασφάλισης

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης

• Το γενικό όριο παραμένει στα 65.
• Από το 2011 αυξάνονται κατά ένα έτος τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ μέχρι να φτάσουν από το 50ό στο 55ό έτος. Για τα υπόλοιπα Ταμεία η αλλαγή αρχίζει από το 2013.
• Από το 2011 αρχίζει η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες που εργάζονται στο σύνολο του δημοσίου τομέα με τα αντίστοιχα των ανδρών συναδέλφων τους (σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα).
• Από το 2013 το όριο των 58 ετών (ή και πιο χαμηλά όρια, ανάλογα με το Ταμείο) με 35 έτη ασφάλισης προσαυξάνεται κατά ένα εξάμηνο ετησίως μέχρι να φτάσει στα 60.
• Διατηρείται (προσωρινά μέχρι να εγκρίνει ή όχι η Κομισιόν) η 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.


Σχολιάστε εδώ