Θρίλερ με την έξοδο ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης

Εκπρόσωπος του ΟΤΕ, μιλώντας στο «Π», αρνήθηκε ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα να ζητήσει τη διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης έχει σχέση με το ενδεχόμενο να αρχίσει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission – SEC) έρευνα κατά του ΟΤΕ, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης έρευνας κατά της Siemens, για δωροδοκίες σε πολλές χώρες, η οποία κατέληξε στην επιβολή βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων στη γερμανική εταιρεία. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ακόμη και μετά την απόσυρση της μετοχής η SEC διατηρεί το δικαίωμα να αρχίσει έρευνα κατά του ΟΤΕ.

Επίσημα, με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΤΕ ισχυρίζεται ότι η έξοδος από τη Νέα Υόρκη προτείνεται στη γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο, επειδή η παραμονή της μετοχής είχε υψηλό οικονομικό κόστος, με δυσανάλογα οφέλη, αφού ο τζίρος των ειδικών πιστοποιητικών που αντιστοιχούν σε μετοχές του ΟΤΕ είχε μειωθεί σημαντικά.

Βέβαιο είναι όμως, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, ότι ο ΟΤΕ με τη διαγραφή της μετοχής του από το ταμπλό του NYSE αποφεύγει στο εξής τις αυστηρές υποχρεώσεις δημοσιότητας, που επιβάλλει η αμερικανική χρηματιστηριακή νομοθεσία. Άλλωστε, ο ίδιος ο Οργανισμός κάνει λόγο για «τερματισμό των υποχρεώσεων δημοσιότητας βάσει του Χρηματιστηριακού Νόμου του 1934».

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ότι αν ο κ. Βουρλούμης και άλλα κορυφαία στελέχη παραπεμφθούν πολύ σύντομα στο ακροατήριο, κατηγορούμενοι για βαριές κακουργηματικές πράξεις, ότι δηλαδή προκάλεσαν με τις ενέργειές τους ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό, δεν θα υπάρχει τυπική υποχρέωση ενημέρωσης με ειδική φόρμα της SEC, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε διεξοδική έρευνα από τις αμερικανικές αρχές κατά του ΟΤΕ, με σχεδόν βέβαιη την επέκτασή της στην Deutsche Telekom, η οποία έχει ήδη αποσύρει τις δικές της μετοχές από το NYSE, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές.

Αν η μετοχή του ΟΤΕ παρέμενε εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, θα όφειλε να ενημερώσει αμέσως τις αρχές για την παραπομπή στελεχών του για κακούργημα και μάλιστα σε υπόθεση που πιθανόν να εμπίπτει στον ιδιαίτερα αυστηρό νόμο περί αντιμετώπισης των πράξεων διαφθοράς εκτός αμερικανικού εδάφους (Foreign Corrupt Practices Act), βάσει του οποίου κινήθηκε η έρευνα και κατά της Siemens και κατέληξε στην επιβολή προστίμου 1,6 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, η SEC θα ήταν υποχρεωμένη να κινήσει διαδικασία διερεύνησης κατά του ΟΤΕ και πιθανόν κατά της Deutsche Telekom, που ελέγχει τον Οργανισμό από το 2008.

Εκτεθειμένοι από παντού…

Η διοίκηση του ΟΤΕ είναι πολλαπλά εκτεθειμένη σε πιθανές έρευνες των αμερικανικών αρχών, καθώς:

– Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός νόμος υποχρεώνει τις εισηγμένες εταιρείες να γνωστοποιούν στις αρχές κάθε σημαντικό πραγματικό ή νομικό γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αξία της εταιρείας. Ήδη ο ΟΤΕ είναι πολύ πιθανό ότι όφειλε, αλλά δεν το έκανε, να ενημερώσει για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του κ. Βουρλούμη και άλλων στελεχών, βάσει της οποίας ήδη έχει ζητηθεί από τον εισαγγελέα από τις 27 Δεκεμβρίου 2009 η παραπομπή σε δίκη του κ. Βουρλούμη, ενώ εκκρεμεί τώρα μόνο η σχετική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι δεν θα απέχει από την εισαγγελική εισήγηση.

– Ο νόμος για την αποφυγή της διαφθοράς, βάσει του οποίου κινήθηκε η διαδικασία κατά της Siemens, υποχρεώνει τις εταιρείες να έχουν υψηλού επιπέδου εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου τέτοιων πρακτικών. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, το κατηγορητήριο για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, που ήταν συνέχεια των επίμαχων προγραμματικών συμφωνιών, δείχνει ότι τα κορυφαία διοικητικά στελέχη (και κυρίως ο κ. Βουρλούμης και ο τεχνικός διευθυντής Γ. Ιωαννίδης) όχι μόνο δεν απέτρεψαν υπερτιμολογήσεις, αλλά τις προώθησαν, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διαφωνία ακόμη και μελών του ΔΣ. Μάλιστα, ο κ. Βουρλούμης ζήτησε το 2006 και εξασφάλισε την έγκριση των μετόχων για τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις!

– Με δεδομένη την «αδυναμία» που δείχνουν οι Αμερικανοί στη διερεύνηση πρακτικών διαφθοράς από μεγάλες γερμανικές εταιρείες, βέβαιο είναι ότι θα κινούσε την προσοχή τους το γεγονός ότι η Deutsche Telekom ουσιαστικά ενέκρινε όλες τις προηγούμενες ενέργειες του κ. Βουρλούμη, τον οποίο διατήρησε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και μετά την εξαγορά του ΟΤΕ, χωρίς να μεριμνήσει για τη βελτίωση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου. «Σκάβοντας» λίγο βαθύτερα, οι αμερικανικές αρχές εύκολα θα έφθαναν στη Siemens και στον ρόλο της στην υπόθεση των συμφωνιών τεχνικής υποστήριξης, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να ζητήσουν την πλήρη δικογραφία, το υλικό που συγκέντρωσε η δικηγορική εταιρεία Debevoice & Plimpton και το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σχετικά με το σκέλος του σκανδάλου Siemens που αφορά τον ΟΤΕ.

Έμπειροι νομικοί τονίζουν ότι η υπόθεση αυτή στα χέρια των αμερικανικών αρχών θα είχε όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ελληνογερμανική τραγωδία και πιθανότατα αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίον το ΔΣ αποφάσισε εσπευσμένα την έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Με εσπευσμένες διαδικασίες, εν τω μεταξύ, προωθείται από τον κ. Βουρλούμη και τους Γερμανούς η αντικατάστασή του από τον στενό του συνεργάτη κ. Ι. Αϊβάζη, ο οποίος θα αποτελέσει τη φυσική συνέχεια του «καθεστώτος» Βουρλούμη στον ΟΤΕ, πιθανότατα εξασφαλίζοντας την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων για όλους τους ενδιαφερόμενους. Με την τοποθέτηση Αϊβάζη φέρεται να έχει συμφωνήσει στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βουρλούμη την Παρασκευή ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι όμως γνωστό αν έχει δώσει την έγκρισή του και το μέγαρο Μαξίμου.


Σχολιάστε εδώ