ΗΧΗΡΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Oι εκπλήξεις που επιφύλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Μητρόπολη Λαγκαδά ξάφνιασαν πολλούς στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Θεωρούσαν εύκολη υπόθεση την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Χρυσοστόμου, για τον οποίο πίεζαν εκτός από τον Μητροπολίτη Βεροίας (επρόκειτο για δικό του άνθρωπο) και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας προσωπικά τηλεφωνικές παρεμβάσεις στους αρχιερείς – ψηφοφόρους.
Ωστόσο, αν και πρόκειται, όπως λένε, για έναν αξιόλογο κληρικό με μέλλον στην Εκκλησία της Ελλάδος, ο Γεώργιος Χρυσοστόμου δεν εξελέγη, πέφτοντας θύμα των ισορροπιών που διαμορφώθηκαν στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Στη Μητρόπολη Λαγκαδά εξελέγη ένας εξίσου ικανός κληρικός, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς, για τον οποίο η Ιεραρχία έκρινε ότι δικαιούνταν αυτήν τη Μητρόπολη, έπειτα από σειρά αποτυχημένων υποψηφιοτήτων.
Το αποτέλεσμα αυτής της εκλογής αποτέλεσε μια αναπάντεχη ήττα, σε επίπεδο εντυπώσεων κυρίως. Άλλωστε τα πρόσωπα που επιλέγονται για να καλύψουν τις κενές θέσεις στις Μητροπόλεις ενδιαφέρουν, για να είμαστε ειλικρινείς, περισσότερο τους κληρικούς της Μητρόπολης και τους τοπικούς πολιτευτές παρά το ποίμνιο…
Ο Ιωάννης Τασσιάς ήταν επιλογή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και πολλών άλλων μητροπολιτών, κυρίως από το λεγόμενο «χριστοδουλικό» ρεύμα. Και αυτό φαίνεται πως έχει τη σημασία του, αφού για ακόμη μια φορά η «αντιπολίτευση» του Αρχιεπισκόπου κατάφερε να συνασπιστεί και να πάει κόντρα στην επιθυμία του. Προς μεγάλη του απογοήτευση, ο κ. Ιερώνυμος είδε ότι δύσκολα πια θα μπορέσει να εκλέξει δικούς του ανθρώπους σε μελλοντικές αρχιερατικές εκλογές. Όπως επισημαίνουν αρχιερείς, το αποτέλεσμα της εκλογής στη Μητρόπολη Λαγκαδά δεν ήταν μόνο μια
έμπρακτη αντίθεση στη βούληση του Αρχιεπισκόπου. Πρόκειται,
υποστηρίζουν, για την αρχή ενός νέου σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Ιεραρχίας από τις «τάσεις» που κινούν οι Μητροπολίτες που έχουν φιλοδοξίες για το μέλλον και προσπαθούν από τώρα να κατευθύνουν το εκλεκτορικό σώμα, το οποίο θα αναδείξει τον επόμενο Προκαθήμενο, όταν προκύψει τέτοιο θέμα.
Μετά την αποτυχία του στη Μητρόπολη Λαγκαδά, ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε μια πύρρειο, όπως αποδείχτηκε, νίκη στη Μητρόπολη Ιλίου. Για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη είχε επιλέξει το πνευματικό του παιδί, τον διευθυντή της Αρχιεπισκοπής Αθηναγόρα Δικαιάκο. Τελικώς ο στενός συνεργάτης του κ. Ιερωνύμου εξελέγη (όπως είχαμε προβλέψει) όχι και τόσο εύκολα. Σημαντικός παράγοντας για την εκλογή του Αθηναγόρα Δικαιάκου ήταν, όπως λένε στους διαδρόμους της Συνόδου, η σιωπηρή συναίνεση του Μητροπολίτη Ζακύνθου που πήρε ως «αντάλλαγμα» την εκλογή στη θέση επισκόπου ενός δικού του πνευματικού παιδιού. Τέλος, στη Μητρόπολη Κηφισίας, ο νέος Μητροπολίτης Κύριλλος Μισιακούλης «καθάρισε» μόνος του, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, καθώς κατάφερε να πιάσει τον αριθμό ρεκόρ των 66 ψήφων, αποσπώντας τη στήριξη όλων των τάσεων εντός της Ιεραρχίας.
Άνοιγμα σε Γκατζιρούλη
Τα προβλήματα όμως για τον Αρχιεπίσκοπο και τους δύο νέους Μητροπολίτες, Κηφισίας και Ιλίου, δεν σταματούν με την εκλογή τους. Στις Μητροπόλεις έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και κυρίως το πώς θα κινηθούν οι πρώην Μητροπολίτες Αττικής Π. Μπεζενίτης και Ν. Γκατζιρούλης.
Όπως διαβεβαίωσε και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, τοποτηρητής της πρώην Μητρόπολης Αττικής, οι δύο νεοσύστατες Μητροπόλεις κληρονομούν και πολλά διαχειριστικά και οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει, όπως αφήνουν να εννοηθεί, ο Παντελεήμονας Μπεζενίτης. Ορισμένοι μιλούν για μια «τρύπα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και πολλά ακόμη διαχειριστικά προβλήματα. Εκτός όμως από αυτά, εκκρεμεί και η έκκλητος προσφυγή του πρώην Αττικής Παντελεήμονα, για τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο (αν και λέγεται ότι έδωσε την προφορική του συναίνεση στον Αρχιεπίσκοπο για να προχωρήσει σε εκλογές) πιέζει να υπάρξει μια οριστική λύση στο ζήτημα σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες.
Ο έτερος πονοκέφαλος είναι η περίπτωση του «ιερωνυμικού» Νικόδημου Γκατζιρούλη, που
επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του τον κανονικό ΅Μητροπολίτη της Μητρόπολης Αττικής. Αυτήν την εβδομάδα οι αρχιερείς αποφάσισαν να άρουν το
επιτίμιο της ακοινωνησίας με την προϋπόθεση όμως να
αναγνωρίσει το
ισχύον νομικό καθεστώς (δηλαδή τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής και τη σύσταση των δύο νέων Μητροπόλεων, Ιλίου και Κηφισίας) και να μην προβάλει μελλοντικά κάποιες διεκδικήσεις, αποποιούμενος κάθε έννομο συμφέρον.
Η αντίδραση του Νικόδημου Γκατζιρούλη προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και πολλούς άλλους αρχιερείς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το «άνοιγμα» που προσπάθησε να κάνει κατά τη χειροτονία του ο νέος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ζητώντας από τον Γκατζιρούλη να δείξει «συγχωρητικότητα», αφήνοντας πίσω τις πίκρες του παρελθόντος, και να προχωρήσει πια αποδεχόμενος τη βούληση της Ιεραρχίας…