Εκπτώσεις!

lΕίναι πασιφανές ότι οι τελευταίες γενιές των Ελλήνων είναι αισθητά βελτιωμένες ως προς τις παλαιότερες. Σε όλα…

lΣωματικά, οι νέες και νέοι είναι ψηλότεροι, αρμονικότεροι στις διαστάσεις του σώματος, πιο γυμνασμένοι.

lΌλα τα παραπάνω θα συνέτειναν, με μια λογική εκτίμηση, να αλλάζουν επί τα βελτίω τα απαιτούμενα σωματικά προσόντα για τους υποψήφιους των στρατιωτικών σχολών.

lΕν τούτοις συμβαίνει το αντίθετο. Θα υπέθετε κανείς για λόγους κομματοπελατειακούς. Το απαιτούμενο ύψος στους άνδρες μένει το ίδιο, 1,70, αλλά στις γυναίκες μειώνεται από 1,65 στο 1,60. Γιατί; Μήπως οι νέες στην Ελλάδα «κονταίνουν»; Η αλήθεια είναι ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει θέση υπέρ των… κοντών. Έχει ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες του Στρατού; Ο μέσος όρος ύψους των Ελληνίδων είναι, στατιστικά, 1,6351.

lΛίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, έλεγε ο ποιητής… Λίγο ακόμη να μπούμε πιο μέσα στη χαβούζα, επιμένουν μερικοί…

lΑυτά αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τις Ε.Δ. ως χώρο εργασιακής αποκατάστασης, αλλά ως έμψυχο αμυντικό υλικό.

Και άλλα…

lΟ κ. Βενιζέλος προχώρησε και σε μια άλλη πρωτοτυπία. Άνοιξε τις πόρτες των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών στους μετανάστες που απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια.

lΠαλαιότερα αυτό ίσχυε μόνο για ομογενείς, υπό την αίρεση των Επιτελείων.

lΣήμερα δεν θα υπήρχε αντίρρηση να γίνει δεκτή η απόφαση Βενιζέλου, αν δεν υπήρχαν οι ειδικές συνθήκες, κυρίως με λαούς όμορων χωρών ή άλλων με αρρωστημένο θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Είμαστε ακόμη ανώριμοι για τέτοιες ανατροπές.

lΗ ειδησεογραφία μάς πληροφορεί ότι μόλις πρόσφατα τουρκικό υποβρύχιο έγινε ενθουσιωδώς δεκτό με πάνδημη υποδοχή στο Δυρράχιο.

lΑύριο, ο ελληνοαλβανός δόκιμος Π.Ν. με ποιον θα είναι; Με τον χωροφύλαξ ή με τον αστυφύλαξ;

Καινούργιος Χριστοφοράκος

lΤη στιγμή που ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τα μέτρα ληστρικής επιδρομής της κυβέρνησης κατά των συνταξιούχων και χαμηλόμισθων, είδαν το φως νέες εκρηκτικές αποκαλύψεις για τη ληστεία του Δημοσίου στους εξοπλισμούς από ατιμώρητα τσακάλια.

lΧορός εκατομμυρίων για μίζες στην αγορά αρμάτων από τη γερμανική WΕGΜΑΝΝ.

l«Δικαιούχος» μεγάλης μίζας κρατικός λειτουργός (ποιος να είναι, ποιος να είναι;) της ΓΔΕ, που έχει εμπλακεί και στα TOR-Μ1 (ΣΣ των οποίων ο φάκελος έχει ταφεί… ).

lΣυμβάσεις για ΑΩ αρμάτων αποδίδουν σε «αξιωματούχους» μίζες εκατομμυρίων ευρώ.

lΠρωταγωνιστικό ρόλο «διανομής» μιζών κάποια εταιρεία GRAΜΟΝΤ SERVICES LTD.

lΓια την προμήθεια πυροβόλων ΡΖΗ 2000 «άνθρωπος» του ΥΕΘΑ εισέπραξε 1% (φανταστείτε πόσα εισέπραξε ο προϊστάμενός του),

l96 εκατ. ευρώ μίζα για τα Υ/Β 214!

lΒασικός πρωταγωνιστής όλου του χορού των μιζών, φέρεται Έλληνας μεγαλοβαρόνος εξοπλισμών (ποιος να είναι, ποιος να είναι;).

lΑρπαχτές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και τον κ. Πάγκαλο να δηλώνει: «Θα ήταν φασισμός να διώξουμε υπουργούς για κλοπές, όταν το Σύνταγμα επιβάλλει την παραγραφή…». Δεν είναι, όμως, καθόλου φασισμός να ληστεύουν τους δραχμοβίωτους. Χειροκροτήστε τους…

Πυρομαχικά αοράτων

lΚαίτοι η υπόθεση έχει περάσει πλέον στον χώρο του γελοίου, εν τούτοις, επειδή υπάρχουν εξελίξεις, θα πρέπει να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας γι’ αυτήν τη φαρσοκωμωδία που παιζόταν επί δύο χρόνια επί ΝΔ και συνεχίζεται το τελευταίο εξάμηνο επί ΠΑΣΟΚ.

lΘα επαναλάβουμε ότι τα πυρομαχικά αυτά προορίζονται για τα άρματα LΕΟ II, τα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως, που σήμερα είναι μη επιχειρησιακά για τον Στρατό, για τα οποία, όπως είδατε πιο πάνω, έπεσαν και χοντρές μίζες.

lΣύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ενώπιον των «αποφασιζόντων» υπάρχει το γερμανικό διατρητικό DM 63 (6.000 ευρώ έκαστον!), το αμερικανικό heat Μ-830 ΑI (1.800 ευρώ έκαστον) και το γερμανικό KEWA2 (4.200 ευρώ έκαστον). Για το φτηνό γερμανικό heat Μ12 (παλαιάς τεχνολογίας) έγινε απορριπτική εισήγηση από τη ΓΔΑΕΕ. Θα γίνει προμήθεια 15. 000 βλημάτων (9.000 + 6.000).

lΌπως είναι ξεκαθαρισμένο, η ενεργοποίηση των νέων ΙΕΟ II θα έχει ως συνέπεια άμεση απόσυρση ισάριθμων παλαιότερων ΙΕΟ, με αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

lΠροσπάθεια για πλασάρισμα σαβούρας γίνεται παράλληλα, παρασκηνιακά, από ακόρεστους προμηθευτές του χώρου. Θα κομίσω γλαύκα ες Αθήνας αν προσθέσω ότι αν, έστω κατά φαντασία, γίνει κάτι για το οποίο θα ζητηθούν ευθύνες ολιγωρίας, ο πρώτος που θα στηθεί στο εδώλιο θα είσθε εσείς, κ. Α/ΓΕΣ. Οπότε…

lΑρχίζει να επικρατεί η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επίλυση του κρισιμότατου αυτού προβλήματος.

Προτάσεις οικονομιών

για τον Στρατό

lΕίκοσι επτά προτάσεις για επίτευξη οικονομιών με παράλληλες διευκολύνσεις στο στρατιωτικό προσωπικό (ώστε να αισθανθεί… μαλακότερα τα σκληρά μέτρα) έκανε ο Α/ΓΕΣ κ. Φραγκούλης Φράγκος στο υπουργείο.

lΟι περισσότερες είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες (π.χ. διαγωνισμός με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – Internet για ενιαίο δίκτυο, διαγωνισμός με τράπεζες για μαζική κατάθεση μισθοδοσίας προσωπικού κ.ά.).

lΗ στήλη δεν μπορεί παρά να επαινέσει την προσπάθεια του κ. Α/ΓΕΣ, αλλά θα του συνιστούσε να ενδιαφερθεί σφόδρα, αν δεν το έχει κάνει ήδη, για την ταχεία εγκατάσταση του γραμμικού επιταχυντή στο 401 ΓΣΝ, με τον οποίο μπορεί να καλυφθούν σύγχρονες θεραπείες του 95% των ογκολογικών περιστατικών, όχι μόνο στρατιωτικών αλλά και ασφαλισμένων ιδιωτών σε άλλα Ταμεία, με τεράστια οικονομία στον Π/Υ του ΓΕΣ και του κράτους.

lΤώρα οι ασθενείς (150-250 ετησίως) καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία, καταβάλλοντος 10-15. 000 ευρώ, τα οποία, φυσικά, τα πληρώνει το ΓΕΣ.

lΉδη ο διαγωνισμός που σέρνεται από το 2006 έχει καταλήξει καθαρά σε μειοδότη και κάθε επιχείρηση καθυστέρησης με δήθεν «αναρμοδιότητα» υπογραφών και με επίκληση τυπολατρείας, πρέπει να παραμερισθεί.

lΘα επανέλθω…

***

3 Ακούω ότι αυτός που «λύνει και δένει» στη Διεύθυνση Μεταθέσεων Τοποθετήσεων των υπαξιωματικών και των ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός προερχόμενος από υπαξιωματικός που φέρεται με ρεβανσιστική διάθεση. Είναι ο ανθυποπλοίαρχος Π.Γ., εκλεκτός του Υπαρχηγού του Ναυτικού.

3ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! Κρίση στο Πολεμικό Ναυτικό. Μετά τις δύο παραιτήσεις ναυάρχων δεν έχουν να καλύψουν τα κενά, διότι οι υπάρχοντες αρχιπλοίαρχοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο στον βαθμό. Βλέπεις στις κρίσεις του Μαρτίου διώξανε άκριτα μια σειρά άριστων αξιωματικών, όπως τους αρχιπλοίαρχους Τσέτη, Παλιάτσο, Δεμίρη, Ανδροβιτσανέα κ.ά. για να προαχθούν οι «πράσινοι υπασπιστές» και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν…

***

3Ερώτηση για τα αμφιλεγόμενης χρησιμότητας υλικά που προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209 του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ακυρώθηκε από τον κ. Βενιζέλο, έκανε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης. Ζητάει να μάθει γιατί θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο 117 εκατ. ευρώ για υλικά που δεν θα χρησιμοποιηθούν, αφού το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σταμάτησε.


Σχολιάστε εδώ