Εκβιασμοί εν όψει σε βάρος της Κύπρου
1. Θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους Τουρκοκύπριους και να τερματίσουν τη σε βάρος τους απομόνωση με την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 2. Θα πρέπει να πιέσουν τη Λευκωσία για λύση ως το τέλος του έτους μέσω της εφαρμογής του απευθείας εμπορίου. 3. Δεν θα πρέπει να συνδέουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού, για την επίτευξη της οποίας την ευθύνη φέρουν οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων και όχι η Άγκυρα.
Τα βέτο
Η συνάντηση Νταβούτογλου – Μορατίνος πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ. Η Τουρκία και η ισπανική Προεδρία επιδιώκουν το άνοιγμα τριών κεφαλαίων ως το τέλος Ιουνίου, μια εξέλιξη που θεωρείται δύσκολη λόγω νομικών προβλημάτων, επειδή η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί βέτο ειδικά επί των κεφαλαίων της εκπαίδευσης και της ενέργειας. Εκτιμάται πως σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας η Τουρκία έχει τη στήριξη ακόμη και της Γερμανίας και της Γαλλίας, που είναι αντίθετες με την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Η εκτίμηση είναι ότι θα ασκηθούν πιέσεις επί της Λευκωσίας για να αποσύρει τα βέτο της και να διευκολυνθεί η τουρκική ενταξιακή πορεία.
Το ορόσημο
Η Τουρκία και η Βρετανία σχεδιάζουν να παρατείνουν την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ως τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία η Τουρκία θέτει ως νέο ορόσημο λύσης του Κυπριακού. Η τουρκική λογική είναι η ακόλουθη: Εάν δεν υποχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση και δεν αποδεχθεί μια λύση ανάλογη του σχεδίου Ανάν, θα της επιρριφθούν ευθύνες και θα προωθηθεί η έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, στη βάση του οποίου θα δημιουργηθεί στα κατεχόμενα μια νέα Ταϊβάν αφού η νομική βάση του κανονισμού, όπως τον εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά τρίτα κράτη. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτήν τη νομική βάση διότι, όπως αποφάνθηκε η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι αντίθετη με το Πρωτόκολλο 10 που καθορίζει ότι στην ΕΕ εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος.