Βραδυπορία

Σε έκτακτες συνθήκες, απόλυτης περιοριστικής πολιτικής και μεγάλων θυσιών, θα έπρεπε η κρατούσα κατάσταση να κινηθεί τάχιστα προς την κατεύθυνση της στελέχωσης των βασικών αρμών της κρατικής μηχανής, του περιορισμού των άχρηστων ή περιττών δαπανών του Δημοσίου, στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, στην πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς στα νοσοκομεία, στο νοικοκύρεμα των ΔΕΚΟ και τέλος στην ορθολογική ανακατανομή του έμψυχου υλικού του Δημοσίου. Ωστόσο ορισμένοι ιθύνοντες δεν φαίνεται να έχουν συναίσθηση των έκτακτων συνθηκών και της δοκιμασίας που βιώνουν τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να βραδυπορούν.
•Δυστυχώς βραδυπορεί και το κέντρο εξουσίας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στελέχωση σημαντικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού κι όπου υπάρχει καθυστέρηση υπάρχει και παράλυση. Αρκετά με τη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο μετά 7 μήνες διακυβέρνησης να μην έχει διοικητή το ΙΚΑ και η Εργατική Εστία. Όταν καλείται ο συνταξιούχος να κάνει θυσίες, όταν περικόπτονται επιδόματα και δώρα σε απλούς υπαλλήλους δεν επιτρέπεται θέσεις «κλειδιά» να παραμένουν κενές κι ως εκ τούτου να υπολειτουργούν βασικοί πυλώνες της διακυβέρνησης. Ας πάρει την απόφαση ο πρωθυπουργός να εκχωρήσει στον κάθε υπουργό το δικαίωμα να στελεχώσει τις κενές θέσεις του υπουργείου, τονίζοντάς του ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των επιλογών του. Έτσι θα κλείσουν γρήγορα τα κενά, ώστε η κρατική μηχανή να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ως απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες.
•Παρότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι θητείες, για να έχει δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης πρέπει να βγάλει τη χώρα από τον μηχανισμό στήριξης και επιτήρησης όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πάντως πριν από το τέλος της τετραετίας, όπως πρέπει με την πρώτη δημοσιονομική ανάσα να αποκαταστήσει το εισόδημα των συνταξιούχων και ειδικότερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται μια κυβέρνηση και μια κρατική μηχανή που να τρέχει και να πιάνει «ποντίκια».


Σχολιάστε εδώ