ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ!

Με φόντο τη δυσμενή περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως εκφράζεται από την κοινή γνώμη και δυσκολεύει τη ζωή κάθε αναγνωρίσιμου βουλευτή όταν κυκλοφορεί στον δρόμο, σύσσωμη η Βουλή επιχειρεί να κατευνάσει την κοινή γνώμη και να διασώσει την αξιοπιστία της βάλλοντας κατά δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις με πολλούς από αυτούς επιβεβαίωνε όλα αυτά τα χρόνια τον νόμο περί… συγκοινωνούντων δοχείων.

Η κυβέρνηση καταφεύγει για άλλη μια φορά σε επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων για τα οποία κατηγορείται και, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, ανακοινώνει τις περικοπές των δώρων των βουλευτών -διατηρεί ωστόσο το προνόμιο της συνταξιοδότησής τους με δύο μόνο θητείες!- και των υπαλλήλων της Βουλής που είχαν ήδη αναγγελθεί προ δεκαπενθημέρου από τον κ. Παπακωνσταντίνου, κάνει πιο αυστηρούς τους μηχανισμούς ελέγχου του «πόθεν έσχες» και προαναγγέλλει αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, παρά τα συνταγματικά κωλύματα.

Στην ουσία αναζητεί ενόχους στις υποθέσεις της «Ζήμενς» και του Βατοπεδίου που βρίσκονται στις Εξεταστικές Επιτροπές, οι οποίες παρατείνουν τις εργασίες τους και αναμένεται να μετατραπούν σε προανακριτικές, εφόσον η ερμηνεία του νόμου επιτρέπει τη στοχοποίηση υπόπτων για αδικήματα που θα αναδειχτεί ότι δεν έχουν παραγραφεί… Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, ωστόσο, ομολογούν ότι το νομικό οπλοστάσιο για τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής ήταν και είναι επαρκές και ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο αυτό και πριν προλάβουν καλά καλά να δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ που απαξίωνε τον πολιτικό κόσμο και αναγόρευσε την επιχειρηματική τάξη ως τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση τον κατακεραύνωναν από την ολομέλεια της Βουλής. «Δεν θα δεχτούμε μαθήματα από επιχειρηματίες βουτηγμένους στη διαφθορά», απαντούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης που επικαλέστηκε και τη λαϊκή ρήση «χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο»!

Το ίδιο βράδυ «διέρρευσαν» ξαφνικά πληροφορίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι πρόκειται να παραπεμφθούν οκτώ πρώην υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατίας για την υπόθεση της «Ζήμενς», ενώ διεδίδετο ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την υπόθεση του Βατοπεδίου, στοιχεία που δεν είχαν ωστόσο προκύψει από την εξέταση των μαρτύρων στις αρμόδιες επιτροπές. Το πρωί της επομένης από την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της «Ζήμενς» γινόταν σαφές ότι δεν μπορούμε να πάμε σε προανακριτική χωρίς στοιχεία, ενώ σε σχετική ανακοίνωση ανέφεραν ότι δήθεν «αποκλειστικές πληροφορίες» που διοχετεύτηκαν (από ποιους είναι ευνόητο) σε μερίδα των ΜΜΕ «σχετικά με δήθεν συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για ποινικές ευθύνες ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»!

Το κλίμα πάντως το είχε προετοιμάσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της «Ζήμενς» Σήφης Βαλυράκης, ανακοινώνοντας δύο 24ωρα πριν από την παράταση των εργασιών της επιτροπής μέχρι τέλος Ιουνίου, κάνοντας λόγο για ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών και υφυπουργών κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ενώ φάνηκε να προσανατολίζεται στην άρση παραγραφής αδικημάτων όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επικαλούμενος διεθνείς συνθήκες που έχει συνυπογράψει η χώρα και θα μπορούσαν να νομιμοποιούν μια τέτοια ενέργεια.

Παράλληλα προανήγγειλε σε βάθος έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που κατά την τελευταία εικοσαετία θήτευσαν τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Μεταφορών και Επικοινωνιών, των μελών των επιτροπών διαπραγμάτευσης, εισήγησης, παρακολούθησης και παραλαβής έργων και προμηθειών για όλους τους διαγωνισμούς στους οποίους μετείχε η «Ζήμενς», και άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενών τους, αλλά και των μελών των επιτροπών που εμπλέκονται στις προμήθειες του C4Ι, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ.

Τις υποθέσεις ότι επίκειται απόδοση ποινικών ευθυνών πυροδότησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος το ίδιο απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών λέγοντας ότι ο χρόνος βάσει του οποίου θα προσδιορίζεται η παραγραφή δεν θα υπολογίζεται από τη στιγμή που υπογράφει ένας υπουργός κάποια πράξη, αλλά από τότε που διαπιστώνεται η ζημία σε βάρος του Δημοσίου (άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία, με την οποία κορυφαίοι συνταγματολόγοι διαφωνούν).

Ο υπουργός υποσχέθηκε επίσης κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς με ποινή δήμευσης της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία στη δήλωση «πόθεν έσχες», έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, αλλά και ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο.

Την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Καστανίδης θα εισηγηθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών σε επιτροπή που θα έχουν την πλειοψηφία αντί βουλευτών δικαστικοί, για να μην ισχύει, όπως είπε, η αρχή «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». (Καλά τόσα χρόνια δεν το είχαν πάρει χαμπάρι;). Για δε τις δηλώσεις μη κοινοβουλευτικών προσώπων (ιδιοκτήτες ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων), η ευθύνη θα περάσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, ο πρόεδρος της οποίας ως γνωστόν διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, έτσι για να έχουμε γεύση πόσο ανεξάρτητη αρχή είναι.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν ωστόσο ικανοποιητικό το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και απέδωσαν την αναποτελεσματικότητα ελέγχου στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. «Ο υπάρχων νόμος για το πόθεν έσχες, εάν εφηρμόζετο όπως θα έπρεπε, δεν θα ήταν ικανός να αναδείξει ευθύνες και να αναδείξει όλους εκείνους οι οποίοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα ή απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία, κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητας των ως πολιτικών;» διερωτήθηκε ο Φώτης Κουβέλης.

Ομοίως και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης: «Τι θα άλλαζε, δηλαδή, αν ήταν αλλιώς η διάταξη; Αφού δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Και τριάντα πέντε χρόνια τώρα ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία είχαν την πολιτική βούληση αυτούς τους λίγους -θέλω να πιστεύω- που βρέθηκαν σ’ αυτά εδώ τα έδρανα και έκλεβαν να τους εκτελέσει πολιτικά».

Τον προβληματισμό πώς θα ελεγχθεί η απαγόρευση συμμετοχής βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες διά παρενθέτων προσώπων έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης. «Θυμόσαστε τι έγινε με τα παρένθετα πρόσωπα στον βασικό μέτοχο; Υπάρχει εννοιολογικό, αλλά και νομικό αδιέξοδο να ελέγξεις τα παρένθετα πρόσωπα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας βουλευτής και τα οποία ορθώς απαγορεύονται εδώ».

«Είναι δυνατόν αυτές οι Επιτροπές να ψάξουν και να βρουν πού πήγαν τα κλεμμένα χρήματα στο εξωτερικό, στην Ελβετία ή σε offshore εταιρείες; Μπορούμε να ανοίγουμε λογαριασμούς σ’ όλη την υφήλιο;», έθεσε το ερώτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και πρότεινε κατάργηση των απορρήτων, δηλαδή να μην υπάρχει ούτε τραπεζικό απόρρητο ούτε φορολογικό απόρρητο για κανέναν, αλλά να είναι όλα μέσα στο διαδίκτυο και να ελέγχονται. «Και αν θέλετε, ένα πιο τολμηρό βήμα είναι να καταργηθεί και το επιχειρηματικό απόρρητο, διότι και εκεί παίζονται κομπίνες σε διάφορες επιχειρήσεις. Να μην υπάρχει απόρρητο ούτε για τη “Ζήμενς” ούτε για καμία επιχείρηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα δε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τσούκαλη, «είμαστε σε μία περίοδο όπου τείνει να επικρατήσει η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός.

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άραγε, έχουν έρθει μοιραία, έχουν επέλθει ως αυτονόητα, είναι ένας νομοτελειακός κανόνας που έχουμε φθάσει μέχρι εδώ;

Είναι προφανές ότι όχι. Αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης στοχευμένης, μεθοδευμένης, μακροχρόνιας πολιτικής συνειδητής επιλογής των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία μέσα στην περίοδο αυτής της κρίσης έχουν δει το αποτρόπαιο πρόσωπό τους».


Σχολιάστε εδώ