15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ!

O Γιώργος Παπανδρέου πρόλαβε τον Αντώνη Σαμαρά στη γωνία και έστειλε πρώτος την επιστολή με την οποία οι τρεις βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επειδή δεν υπάκουσαν στην κομματική πειθαρχία και στην ονομαστική ψηφοφορία δήλωσαν παρών. Ακολούθησε η επιστολή του προέδρου της ΝΔ με την οποία διαγράφηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο ένας μετά τον άλλον οι τρεις, τέως πλέον, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνταν να υπερψηφίσουν τα μέτρα, γεγονός που επέτεινε την αγωνία μέχρι την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του καταλόγου και έκανε πολλούς από το ΠΑΣΟΚ να περιμένουν τα χειρότερα και να ελπίζουν σε στήριξη από το δεκανίκι του ΛΑΟΣ. Στήριξη που μέχρι την τελευταία ώρα δεν μπορούσαν να θεωρούν δεδομένη, καθώς είχε διαρρεύσει ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή έντεκα από τους δεκαπέντε βουλευτές δεν ήθελαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η στάση των τριών βουλευτών μετέτρεψε το κλίμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον
Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα Μπακογιάννη, πάγωσε τα χαμόγελα των υποστηρικτών του νομοσχεδίου, μούδιασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Συμφωνούσαν όμως με τον Θόδωρο Πάγκαλο που έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής ότι έπρεπε να διαγραφούν επειδή δεν πειθάρχησαν σε κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ άλλοι αντί του εσωκομματικού τους προβλήματος προτιμούσαν να σχολιάζουν ως… γελοίο το θέαμα της συνεύρευσης της ΝΔ με το μπλοκ της Αριστεράς στην ψηφοφορία. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να τους διαγράψει για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επομένη, κατά την ψήφιση του μέτρων που αφορούν τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων και φυσικά υπό τον φόβο να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι βουλευτές.
Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποτελούσε προαναγγελθέν γεγονός, αλλά στο ΠΑΣΟΚ η ανταρσία έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η πρόθεση των τριών να μην ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα δεν είχε διαρρεύσει.
Η Σοφία Σακοράφα είχε ενημερώσει πριν από την ψηφοφορία τη γενική διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, αργότερα κοινοποίησε την πρόθεσή του στο γραφείο του πρωθυπουργού ο Γιάννης Δημαράς, ενώ δεν υπολόγιζαν ότι ο Βασίλης Οικονόμου θα ήταν ένας εξ αυτών που δεν θα στήριζαν το νομοσχέδιο. Στον λίγο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας έγιναν προσπάθειες, αλλά δεν κατάφεραν να τους μεταπείσουν. Μετά μάλιστα την ψηφοφορία η κ. Βάρτζελη επικοινώνησε μαζί τους και ζήτησε να παραδώσουν τη βουλευτική έδρα.
Η Σ. Σακοράφα αρνήθηκε, ο Γ. Δημαράς δεν απάντησε στο τηλέφωνο και ο Β. Οικονόμου επιφυλάχθηκε να απαντήσει εκείνη την ώρα, ενώ αργότερα απάντησε αρνητικά.
H Ντόρα
Σαν έτοιμη από καιρό έδειχνε ωστόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας. Είχε φτάσει στη Βουλή νωρίς το πρωί στο γραφείο του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τη συνόδευε ο γιος της Κωστής Μπακογιάννης και ο στενός της συνεργάτης Δημήτρης Ζαφειριάδης. Στηριζόταν μάλιστα σε πατερίτσες διότι πρόσφατα είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση. Στη διάρκεια της μέρας είχε συναντήσεις με τους βουλευτές που την υποστηρίζουν, στους οποίους συνέστησε, όπως διέρρευσε από το γραφείο της, να μην την ακολουθήσουν για να αποφευχθεί η δημιουργία ρήγματος. Ο έτερος μάλιστα της οικογένειας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολούθησε την κομματική γραμμή, ψήφισε κατά των μέτρων και δημιούργησε οικογενειακό πρόβλημα.
Αίσθηση προκάλεσε ότι η βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, που ανήκει στο στενό περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη και απουσίαζε σε ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό, δεν φρόντισε να στείλει εξαρχής επιστολή στο προεδρείο της Βουλής διευκρινιστική της στάσης που θα τηρούσε αν ήταν παρούσα στην ολομέλεια [κάτι που έπραξαν οι υπόλοιποι απόντες Χρήστος Παπουτσής, Θόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπύρος Χαλβατζής], αλλά το έκανε πολύ μετά τη λήξη της ψηφοφορίας κι ενώ η στάση της είχε δημιουργήσει πολλά ερωτήματα.
Για την ιστορία, από τους 296 παρόντες βουλευτές οι 172 ψήφισαν υπέρ των μέτρων (ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ πλην των βουλευτών που δήλωσαν παρών) και 121 κατά (ΝΔ πλην Ντ. Μπακογιάννη, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ).


Σχολιάστε εδώ