Όχι, με επιφυλάξεις, από την ΚΕΔΚΕ

Συμφωνήθηκε πάντως μια σειρά σημείων τα οποία η ΚΕΔΚΕ θεωρεί «κόκκινη γραμμή» και στα οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Ενδεικτικό της απολυτότητας με την οποία αντιμετωπίζει η ΚΕΔΚΕ τα θέματα αυτά, είναι ότι στην ανακοίνωσή της αναφέρει ξεκάθαρα πως το ΔΣ της Ένωσης διακηρύσσει πως το σχέδιο, όπως είναι σήμερα διατυπωμένο, δεν γίνεται δεκτό! Συγκεκριμένα τα κύρια σημεία στα οποία η ΚΕΔΚΕ διαφωνεί είναι:
= Διατηρούνται ως εκλογικές περιφέρειες οι δημοτικές κοινότητες (τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα) των δήμων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων.
= Δεν μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για τη σχολική στέγη στους δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (όπως προβλέπεται για τους λοιπούς δήμους).
= Καταργείται ο ΕΣΔΚΝΑ και συγκροτείται στη θέση του σύνδεσμος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των δήμων. Διατηρείται η υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΣΔΑ κατά Περιφέρεια.
= Παραμένει η αναστολή της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων.
= Δεν προβλέπεται η δυνατότητα να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια πρώην δήμαρχοι που να εκλέγονται χωρίς σταυρό (όπως προβλέπει το άρθρο 34 του ΔΚΚ).
= Διατηρείται η ποσόστωση των φύλων στο 1/3 για κάθε αιρετό όργανο (δημοτικό συμβούλιο, συμβούλιο δημοτικής κοινότητας κ.λπ.) και όχι για το σύνολο των υποψηφίων για τον δήμο (όπως πρότεινε η ΚΕΔΚΕ).
= Το κόστος που έχει συμπεριληφθεί ως κόστος λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών, όπως επίσης και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και λοιπών αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν στους ΟΤΑ από 1/1/2011, υπολογίστηκε στο νομοσχέδιο στα 100 εκατ. ευρώ και κρίνεται ανεπαρκές. Θα πρέπει να προστεθούν με συντηρητικούς υπολογισμούς τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.
= Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού το κονδύλι μεταφοράς μαθητών
ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ και όχι στα 170 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το σχέδιο.


Σχολιάστε εδώ