ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ!

Με πρωτοφανώς γοργούς ρυθμούς για τα δεδομένα της νυν διοίκησης της Εκκλησίας, αποφασίστηκε μέσα στην εβδομάδα (την ημέρα της απεργίας των ΜΜΕ…) η διενέργεια εκλογών για τις τρεις κενές μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως έγραψε το «Παρόν» την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση για τις εκλογές θα λαμβανόταν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως και έγινε. Ωστόσο, παρά τα όσα «εντέχνως» διέρρεαν οι συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου ότι οι εκλογές στις δύο νέες μητροπόλεις στις οποίες χωρίστηκε η Μητρόπολη Αττικής θα πραγματοποιούνταν τον Οκτώβριο, τελικά αποφασίστηκε να γίνουν αύριο. Ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε την οδό του αιφνιδιασμού, καθώς, όπως λέγεται, ήθελε να «προλάβει» τυχόν αντιδράσεις από ομάδες Μητροπολιτών που θα διαφωνούσαν με τους υποψηφίους που θέλει να εκλεγούν. Και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως τα κατάφερε. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της ιεραρχίας, οι δύο υποψήφιοι στους οποίους έχει δηλώσει ανοικτά τη στήριξή του ο κ. Ιερώνυμος για τις Μητροπόλεις Κηφισιάς και Ιλίου φαίνεται ότι θα εκλεγούν με σχετική ευκολία.

Συμφωνίες
Στο προεκλογικό παιχνίδι για τις δύο νέες μητροπόλεις της Αττικής μπήκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Φανάρι έδωσε το μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι δεν θα του δημιουργούσε πρόβλημα στην περίπτωση που αποφάσιζε να προχωρήσει σε εκλογές, και αυτό ήταν κάτι που τον έκανε να σπεύσει. Να σημειώσουμε ότι ακόμη εκκρεμεί η υπόθεση της εκκλήτου προσφυγής του πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος ζητά να μην προχωρήσουν σε εκλογές στην πρώην μητρόπολή του.
Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο πήγαινε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου (ή καλύτερα των ιερών κανόνων), τότε θα μπορούσε, επικαλούμενο την προσφυγή του Μπεζενίτη, να «μπλοκάρει» για πολλούς μήνες τις εκλογές.
Από τη στιγμή που ο κ. Ιερώνυμος πήρε την έγκριση από το Πατριαρχείο (δείγμα ότι οι σχέσεις αποκαθίστανται σιγά σιγά), αποφάσισε να πάει σε εκλογές αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τώρα δύο μεγάλα εμπόδια: Αφενός τους Μητροπολίτες που ζητούσαν να τελεσιδικήσει πρώτα η υπόθεση του πρώην Αττικής και μετά να πάνε σε εκλογές, και αφετέρου τη δημιουργία κλίματος στο εσωτερικό της ιεραρχίας κατά των «εκλεκτών» του υποψηφίων. Και πράγματι ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να τα κατάφερε, αφού οι παραδοσιακοί του «φίλοι» Ζακύνθου, Ιωαννίνων κ.λπ., (που επηρεάζουν έναν ικανό αριθμό ψηφοφόρων), δεν πρόλαβαν καν να γνωστοποιήσουν στους υπόλοιπους αρχιερείς τους δικούς τους υποψηφίους. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που διαμείφθηκε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Ζακύνθου.
Όπως λένε οι πληροφορίες, ο Ζακύνθου ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο τον λόγο «γιατί προχωρά τόσο γρήγορα σε εκλογές».
Έπειτα από ένταση τελικά, Αρχιεπίσκοπος και Ζακύνθου ακούγεται ότι «τα βρήκαν», αφού ο Μητροπολίτης λέγεται ότι υποσχέθηκε στον κ. Ιερώνυμο ότι θα στηρίξει τους δικούς του υποψηφίους, με την προϋπόθεση να επιλέξει στη θέση του βοηθού Επισκόπου τον ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Καισαριανής, Διονύσιο Σιφναίο.

Οι υποψήφιοι
Αν και το… Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που αποφασίζει για τους αρχιμανδρίτες που θα φορέσουν τη μητροπολιτική μίτρα, ήδη το εκλογικό σώμα (οι αρχιερείς δηλαδή) τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί στις γνωστές προεκλογικές ζυμώσεις. Τάσεις, ομάδες, «εκλεκτοί» και «αντίπαλοι» διαγκωνίζονται για το ποιοι θα καλύψουν τις Μητροπόλεις Κηφισιάς, Ιλίου και Λαγκαδά.
Ο αρχιγραμματέας της Συνόδου Κύριλλος Μισιακούλης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Κηφισιάς, καθώς φαίνεται να προτιμάται από την πλειοψηφία των ιεραρχών, «ιερωνυμικών» και «χριστοδουλικών».
Στη Μητρόπολη Ιλίου ο Αρχιεπίσκοπος έχει εκφράσει την επιθυμία να εκλεγεί το πνευματικό του παιδί και νυν διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αθηναγόρας Δικαιάκος.
Τα αρχιερατικά… γκάλοπ έδειχναν επικράτηση του συγκεκριμένου υποψηφίου, έστω και με οριακή πλειοψηφία. Μετά τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος (τον οποίο στήριζαν οι Ζακύνθου και Μεσογαίας) δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες εκλογής. Το σενάριο της μετάθεσης του Μητροπολίτη Λήμνου σε μία από τις δύο μητροπόλεις της Αττικής κόπηκε πριν καν αναπτυχθεί (όπως είχαμε γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα), καθώς δεν το επέτρεψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αμφίρροπο, τέλος, δείχνει να είναι το αποτέλεσμα στη Μητρόπολη Λαγκαδά, την οποία διεκδικούν δύο αξιόλογοι αρχιμανδρίτες, ο Ιωάννης Τασσιάς (στηρίζεται από τον Θεσσαλονίκης) και ο Γεώργιος Χρυσοστόμου (στηρίζεται από τον Βεροίας). Να σημειωθεί ότι κατά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας έχει ανακοινωθεί και η εκλογή δύο κληρικών σε θέσεις βοηθών Επισκόπων.
Ο ένας εκ των δύο θα είναι, όπως αναφέραμε, ο ιεροκήρυκας Διονύσιος Σιφναίος από τη Μητρόπολη Καισαριανής, ο οποίος θα αναλάβει βοηθός επίσκοπος στη Ζάκυνθο.
Όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου τον «επέβαλε» στον Αρχιεπίσκοπο επειδή τον θεωρεί έναν ικανό κληρικό που μελλοντικά θα μπορούσε να τον διαδεχθεί και στη Μητρόπολή του. Σε αντάλλαγμα ο κ. Ιερώνυμος εξασφάλισε τη σιωπηρή στήριξη του δικού του υποψήφιου για τη Μητρόπολη Ιλίου.
Ο μόνος χαμένος από αυτήν την εκκλησιαστική «καραμπόλα» φαίνεται πως είναι ο αρχιμανδρίτης Αντ. Αβραμιώτης, τον οποίο στήριζε λαϊκός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου και προς το παρόν μένει χωρίς αξίωμα, αφού τη θέση του ο κ. Ιερώνυμος την «υποσχέθηκε» στον Ζακύνθου.
Το μόνο που μένει είναι να δούμε αύριο αν με όλες αυτές τις επιλογές θα συμφωνήσει και το… Άγιο Πνεύμα…


Σχολιάστε εδώ