Ξεσηκώθηκαν τα νησιά κατά του «Καλλικράτη»!

Κύμα οργής προκάλεσε στη νησιωτική χώρα η πρόβλεψη του σχεδίου «Καλλικράτης» για δημιουργία ενός δήμου σε κάθε νησί.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου συζητήθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης», εκπρόσωποι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω, της Ρόδου, της Λήμνου, της Καρπάθου, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να αποτρέψουν τη διάταξη αυτή.
Έλεγαν μάλιστα πως αν επιμείνει η κυβέρνηση, θα κλείσουν επ’ αόριστον τα λιμάνια και τα δημοτικά καταστήματα μέχρι να δικαιωθούν!
Συγκεκριμένα τόνιζαν πως κάποια νησιά σαν κι αυτά που προαναφέραμε, αν γίνουν ένας μόνο δήμος, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, καθώς δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν ούτε οι πιο απλές εργασίες. Για παράδειγμα, ανέφεραν πως οι υπάλληλοι των μετρήσεων στην καταμέτρηση νερού (αφού τα δίκτυα είναι δημοτικά στα νησιά) δεν θα προλαβαίνουν να περνούν απ’ όλα τα σπίτια για να ελέγχουν τα ρολόγια. Δύο μήνες θα θέλουν μόνο για τις μετακινήσεις, χώρια που θα επιβαρύνουν τον δήμο με έξοδα «εκτός έδρας», διαμονής κ.λπ.
Να σημειώσουμε πως οι δημοτικοί φορείς της Ρόδου έχουν ζητήσει να γίνουν 3 δήμοι στο νησί τους, ενώ δύο δήμους ζητούν οι της Κω, της Σάμου, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Λέσβου, της Χίου, της Ζακύνθου και της Καρπάθου.
Οι δημοτικές αρχές των παραπάνω νησιών, με υπόμνημά τους προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, ζητούν να δώσει η Ένωση στον αρμόδιο υπουργό να καταλάβει πως θα είναι ανυποχώρητη στο θέμα αυτό, καθώς οι εκπρόσωποι των νησιών δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Συγκεκριμένα στο υπόμνημα προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ αναφέρεται:
«Είναι πολύ νωπή για να ξεχαστεί η κατ’ επανάληψη δοθείσα υπόσχεση από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι κάθε νησί θα αποτελεί δήμο πλην φυσικά των μεγάλων νησιών, που θα έχουν την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας.
Θεωρούσαμε δεδομένο ότι για τη σύνταξη του νέου χάρτη των δήμων της χώρας, η πρόταση του ΙΤΑ θα αποτελούσε τον οδηγό για την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα ανεξαιρέτως, αφού συντάχθηκε με βάση συμφωνημένα από όλους μας αντικειμενικά κριτήρια.
Δυστυχώς οι αγεωγράφητοι δεν γνωρίζαμε ότι κατά τον κ. Ραγκούση νησιά με έκταση 1.628.000 τ. χλμ. είναι νησάκια. Δεν γνωρίζαμε οι αμαθείς την άποψή του ότι νησιά με πληθυσμό ακόμα και πάνω από 100.000 είναι νησάκια και όχι νησιά.
Δεν πιστεύαμε οι αφελείς ότι υπήρχε πιθανότητα σε όλη την Ελλάδα να τηρηθεί με ευλάβεια η μελέτη του ΙΤΑ και να εξαιρεθούν μόνο τα μεγάλα νησιά. Είχαμε προσυπογράψει στο ετήσιο τακτικό συνέδριό μας στην Αθήνα τον Ιανουάριο τις αποφάσεις και σας θυμίζουμε τη δεύτερη από τις βασικές προϋποθέσεις όλων των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ: ”Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως ανοικτών πόλεων με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων δήμων και κοινοτήτων στη νησιωτικότητα και ορεινότητα των δήμων, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών για να αποφευχθούν συνενώσεις που θα υπαγορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια”.
Δυστυχώς όλα αυτά τηρήθηκαν για όλη την Ελλάδα και μόνο για τα μεγάλα νησιά τηρήθηκαν οι τελευταίες λέξεις της βασικής προϋπόθεσης, δηλαδή ”κομματικά και μικροπολιτικά” και θα προσθέταμε εμείς και άλλα κριτήρια.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον ”Καλλικράτη”. Τον καταψηφίζουμε στον χωροταξικό σχεδιασμό.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε την άνιση μεταχείριση και την κατάφωρη σε βάρος των μεγάλων νησιών αδικία.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε λύσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη και την ερήμωση των νησιών μας.
Απαιτούμε και για τα μεγάλα νησιά σχήματα όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΙΤΑ, ως προς τον αριθμό.
Ζητάμε από την ΚΕΔΚΕ να θεωρήσει κατακόκκινη γραμμή την ικανοποίηση του αιτήματός μας και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας επιστρέφοντας στα νησιά για τη δικαίωση των προσδοκιών των νησιωτών, την πρόοδο και την ευημερία τους».


Σχολιάστε εδώ