Ξέφρενη διαδρομή των spreads από τον Οκτώβριο ως σήμερα

Η δημοσιοποίηση, όμως, του Προϋπολογισμού, αλλά και η αβουλία, η αναποφασιστικότητα και η αβελτηρία της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα το spread να ανέβει στις 273 μ.β. στις 21/12/2009, ενώ η επικοινωνιακή λογική της κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας οδήγησε, εν συνεχεία, σε καθοριστική συρρίκνωση της αξιοπιστίας της στις αγορές, εκτοξεύοντας το spread στις 424 μ.β. στις 16/4/2010 και στις 1.021 μ.β. στις 28/4/2010. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού επί 7 μήνες διαχειρίστηκε, με επικοινωνιακή λογική, το πρόβλημα ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας, πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είδαν τα ελλείμματά τους, κατά μέσον όρο, να εκτοξεύονται από το 0,8% του ΑΕΠ το 2007 στο 6,8% του ΑΕΠ το 2009, οδήγησε τη χώρα σε οξύτατη κρίση δανεισμού. Αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:

• παρουσίασε έλλειψη σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης,
• καθυστέρησε να πάρει μέτρα και όταν πήρε κάποια το μείγμα τους απεδείχθη κατάλληλη θεραπεία για το προηγούμενο στάδιο της ασθένειας,
• προχώρησε στην κατάθεση Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ήταν κατώτερο των περιστάσεων,
• αναφερόταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος και την αξιοπιστία της, υπονομεύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα,
• έστελνε λανθασμένα μηνύματα στις αγορές με τις παλινωδίες, τις αντιφατικές δηλώσεις, τις ανεύθυνες διαρροές,
• δεν «έμαθε» να τις «διαβάζει». Μιλούσε για «Τιτανικό», για απώλεια εθνικής κυριαρχίας και για προσφυγή στο ΔΝΤ και μετά έβγαινε στις αγορές για να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια. Το «γεμάτο όπλο στο τραπέζι» απεδείχθη αρχικά άσφαιρο και όταν γέμισε στράφηκε, δυστυχώς, προς τη χώρα μας.
Το αποτέλεσμα, συνεπώς, αυτών των πολιτικών επιλογών ήταν να κλείσουν οι αγορές για τη χώρα μας.
Οπότε η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και εν τέλει στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη και η χρηματοδότηση από αυτόν απαραίτητη.
Ο πίνακας που δημοσιεύουμε δείχνει την πορεία των ελληνικών spreads και την εκτόξευσή τους μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.


Σχολιάστε εδώ