Με… παραμύθια πάνε να απαξιώσουν την Αγροτική

Δεν λειτουργεί ως μονοπώλιο η Αγροτική Τράπεζα, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι κηδεμόνες μας του ΔΝΤ για να την καταργήσουν.
Λειτουργεί στο πλαίσιο του τραπεζικού ανταγωνισμού, όπως όλες οι άλλες ελληνικές τράπεζες, αφού, ως γνωστόν, με τη 2η τραπεζική οδηγία της ΕΕ, βασική οδηγία για την άσκηση τραπεζικής δραστηριότητας, δεν εξαιρέθηκε από τον τραπεζικό ανταγωνισμό (όπως π.χ. το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).
Η ATEbank τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια λειτουργεί ως μια κανονική τράπεζα πολλαπλών τραπεζικών εργασιών, δραστηριοποιούμενη ανταγωνιστικά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Είναι τράπεζα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή, καθώς και από το ΧΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετέχει στο Ταμείο Εγγύησης των καταθέσεων στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν προνόμια ή ειδική μεταχείριση για την ATEbank σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάθεση της πληρωμής των επιδοτήσεων στους αγρότες (κονδύλια του ΟΠΕΚΕΠΕ) έγινε με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο η ATEbank συμμετείχε με την καλύτερη προσφορά.
Δεν θεωρείται επομένως προνόμιο ή ειδική μεταχείριση για την ATEbank ότι σήμερα τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων δανείων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επιδοτούνται με 2 εκατοστιαίες μονάδες και τα μακροπρόθεσμα με 1 εκατοστιαία μονάδα. Η ρύθμιση αυτή, που είναι προσωρινή, δεν είναι προνόμιο της ATEbank, αλλά ξεκάθαρη επιδότηση (βοήθεια) προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σήμερα η ATEbank συμμετέχει με αξιώσεις στην τραπεζική αγορά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αποκτώντας μεγάλα μερίδια.
Τα στεγαστικά δάνεια της ATEbank πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις της ATEbank τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Η ATEbank διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων, που ανέρχεται στα 470 περίπου (το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο μετά την ΕΤΕ). Διαθέτει επίσης έναν ισχυρό όμιλο θυγατρικών εταιρειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ δραστηριοποιείται εκτός συνόρων με παρουσία στη βαλκανική τραπεζική αγορά (Ρουμανία, Σερβία).
Τέλος, η ATEbank παραμένει η βασική τράπεζα για τον έλληνα αγρότη, παρά το άνοιγμα και στους λοιπούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Είναι άραγε επιταγή του ΔΝΤ ή διευκόλυνση για να περιέλθει η ATEbank στην αγκαλιά κάποιας άλλης τράπεζας που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες;


Σχολιάστε εδώ