Θύματα και προβοκάτορες…

ΥΠΟ το σοκ της μεγάλης τραγωδίας, με τους τρεις νεκρούς στην τράπεζα, στη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης, βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, ενώ στις τάξεις του πολιτικού κόσμου επικρατεί έντονος προβληματισμός και βαθιά ανησυχία. Τα βίαια επεισόδια και οι βανδαλισμοί από μια μικρή μερίδα «κουκουλοφόρων» επισκίασαν τη μαζική κινητοποίηση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης και τροφοδότησαν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης με «εικόνες χάους» από το κέντρο της Αθήνας. Ο Κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η χώρα έφθασε «στο χείλος του γκρεμού» προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν ώστε να μην κάνουμε το βήμα στο κενό. Από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «ώρες ευθύνης» και ζήτησε να υπάρξει συναίνεση και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την πρότασή του για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών. Τα επεισόδια έξω από τη Βουλή με διαδηλωτές να προσπαθούν να εισβάλουν στη Βουλή προκάλεσαν τη σφοδρή σύγκρουση ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης ισχυρίσθηκε ότι αυτοί που επιχείρησαν να μπουν στο Κοινοβούλιο ήταν μέλη του ΠΑΜΕ και την Αλ. Παπαρήγα να τον καταγγέλλει ως «προβοκάτορα». Ωστόσο, το ΚΚΕ δέχθηκε «πυρά» τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή δηλώσεις στελεχών του που αμφισβήτησαν το Σύνταγμα. Η κατάσταση στη χώρα μας προκάλεσε προβληματισμό και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικοί αναλυτές εκεί εξέφρασαν το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε.
Λιτότητα-φτώχεια
ΣΕ καθεστώς «άγριας λιτότητας» χωρίς ημερομηνία λήξεως έχει τεθεί από τις 2 Μαΐου ο ελληνικός λαός με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ελληνικός λαός θα υποβληθεί σε πρωτοφανείς και «αιματηρές θυσίες», με συνέπεια μεγάλες κατηγορίες πολιτών να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, δώρα και επιδόματα καταργούνται ή συρρικνώνονται, οι φόροι αυξάνονται, παρατείνεται ο χρόνος εργασίας. Όλα ανατρέπονται και τίποτα δεν θα είναι ίδιο τα επόμενα χρόνια… Το «συμβόλαιο» με το ΔΝΤ έχει διάρκεια τρία χρόνια, όσο και το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η κυβέρνηση ωστόσο προανήγγειλε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% θα επιτευχθεί το 2014. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα διαρκέσει μέχρι το 2015, ενώ το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» προέβλεψε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα για μια δεκαετία. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση κατά την οποία αυτά που ανακοίνωσε δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα καθόσον υπάρχει ενδεχόμενο διεύρυνσης της ύφεσης η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εσόδων. Η οικονομική βοήθεια θα χορηγείται στη χώρα μας τμηματικά κι αφού προηγείται αυστηρός έλεγχος (ανά τρίμηνο) από τους επιτηρητές της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 18 μηνών για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές προκειμένου να δανεισθεί.
Βατερλώ
Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αναγκαία απόφαση προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η χώρα, προσθέτοντας ότι θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Υποστήριξε δε ότι η σημερινή κρίση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία, το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Δριμεία ήταν η κριτική από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν προσωπικά στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ έκαναν λόγο για άδικα, αναποτελεσματικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «Βατερλώ» πολιτικών και προβλέψεων και ότι με την πολιτική που υλοποιεί η χώρα οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Από την πλευρά της, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα μέτρα της κυβέρνησης, διαφορετικά η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε άδικα και αναποτελεσματικά τα μέτρα, ότι υποθηκεύουν το μέλλον των νέων γενεών και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας. Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για μέτρα χωρίς καμιά εγγύηση για το αύριο, που συνθλίβουν την αξιοπρέπειά μας.
Εξεταστική
Σε μια προσπάθεια να… εκτονώσει την οργή και την αγανάκτηση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η έρευνα να περιορισθεί στη πενταετία 2004-9, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει να επεκταθεί και στην περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οπότε αναμένεται σκληρή κόντρα. Από τη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω αυτής της διαδικασίας να «εκβιάσει» τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για τα αντιλαϊκά μέτρα. Αίσθηση στο συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε η παρέμβαση του Κ. Παπούλια, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό ζήτησε να παταχθούν όσοι πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού!


Σχολιάστε εδώ