Η Ντόρα στον δρόμο που χάραξε ο πατέρας της…

Δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα προκάλεσε τα σχετικά σχόλια, ότι η πρώην υπουργός τις πρώτες συνεντεύξεις της τις έδωσε το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (του συγκροτήματος Αλαφούζου) και το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά της», σχολίαζαν με κακεντρέχεια βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συγκεκριμένες κυριακάτικες εφημερίδες θα υπάρχουν άρθρα που θα επικροτούν την απόφαση της κ. Μπακογιάννη να υπερψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα αναλύουν τις προοπτικές να ιδρύσει νέο κόμμα και να… διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία! Μόλις την περασμένη Τρίτη η «Καθημερινή» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της καλούσε τον κ. Σαμαρά να υπερψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης: «Ο δρόμος της αποποίησης των ευθυνών μοιάζει εύκολος, αλλά θα είναι καταστροφικός για τη χώρα και την προοπτική της ΝΔ να πείσει τον ελληνικό λαό ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει». Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι φήμες για εφοπλιστές και επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις πολιτικές φιλοδοξίες της κ. Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός παρά τις επίμονες ερωτήσεις αποφεύγει για πολλούς και διάφορους λόγους να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της, αν δηλαδή θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Πρώτον, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στη… διακριτική ευχέρειά της, πρέπει να βοηθήσουν αποφασιστικά πολλοί παράγοντες, αλλά και οι πολιτικές συγκυρίες. Δεύτερον, διότι δεν θέλει να δημιουργηθεί στους πολίτες η εντύπωση ότι επεδίωξε τη διαγραφή της απλώς και μόνο για να βγει εκτός ΝΔ και να παίξει ρόλο σε ένα ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι. Η επιχειρηματολογία της ωστόσο δείχνει ισχνή και απλώς έρχεται να ενισχύσει τη γενικότερη αίσθηση για τη σκοπιμότητα των κινήσεών της. Κατηγόρησε, ας πούμε, τον κ. Σαμαρά ότι πήρε ο ίδιος από μόνος του τις αποφάσεις χωρίς να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη δικαιολογία ότι δεν επιθυμούσε να τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια στο κόμμα. Υποστήριξε ότι, αντί για τον βολικό δρόμο της σιωπής και του συμβιβασμού, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της ευθύνης, ενώ επί πέντε χρόνια, παρότι διαφωνούσε ριζικά με αποφάσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, σιωπούσε και συμβιβαζόταν χωρίς δισταγμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη διαγραφή συνεργάτες της τροφοδοτούσαν τους δημοσιογράφους με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα περίμενε να τη διαγράψει ο κ. Σαμαράς, αλλά θα έφευγε με δική της πρωτοβουλία από το κόμμα. Έλεγαν μέχρι και για παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα.
Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τις προοπτικές του όποιου εγχειρήματος της Ντόρας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, καθώς δεν υπάρχει χώρος να καλύψει. Θολό είναι το τοπίο τόσο ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει όσο και ως προς τον αριθμό των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θα την ακολουθήσουν. Μετά τη διαγραφή μεταξύ αυτών που συναντήθηκαν ή συνομίλησαν μαζί της ήταν οι Σ. Κεδίκογλου, Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Κοντογιάννης, Ελ. Παπαδημητρίου, Λ. Αυγενάκης, Θ. Κασίμης, Φ. Πετραλιά κ.ά. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι παραπάνω θα σπεύσουν να ενταχθούν στο κόμμα της. Τα σχέδιά της δεν ευνοούν προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις, καθώς σε ποσοστό 60% με 65% οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ορθή την απόφαση του κ. Σαμαρά να τη διαγράψει. Συνεργάτες της σημειώνουν ότι δεν έχει το άγχος του χρόνου, θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θεωρεί όμως σχεδόν σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει και νέα μέτρα και κατά συνέπεια θα ενταθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Η ίδρυση νέου κόμματος δείχνει να είναι πλέον η μόνη διέξοδος για την κ. Μπακογιάννη. Αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές, θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή. Όσο για τα περί συμμετοχής της σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προς το παρόν όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα τη σεναριολογίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προτιμήσει να συγκρουστεί, να πάει σε πρόωρες εκλογές, παρά να υποκύψει στις πιέσεις και να εκχωρήσει μέρος των εξουσιών του. Προς το παρόν πάντως η πρώην υπουργός θα πρέπει να αντέξει στις πιέσεις και τις προκλήσεις από στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά που θα της ζητούν επίμονα να παραιτηθεί από βουλευτής. Ήδη το έπραξαν οι κ. Μιχαλολιάκος και Μανώλης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι τις επόμενες ημέρες. Στο «παιχνίδι» αυτό δεν πρόκειται να εμπλακεί στην παρούσα φάση η Ρηγίλλης, αλλά είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με συνεργάτες του κ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ