Η ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!

Κι ενώ με βάση τον νόμο που ψήφισε η Βουλή οι συμφωνίες αυτές επιβάλλεται να έρχονται προς κύρωση στη Βουλή, με την τροπολογία αυτή η υποχρέωση της κυβέρνησης εξαντλείται μόνο στη συζήτηση και στην ενημέρωση του Σώματος…
Ο υπουργός Οικονομικών τροποποίησε τη λέξη «κύρωση» με τις λέξεις «συζήτηση» και «ενημέρωση», κάτι που ωστόσο συνηθίζεται στο καφενείο, όχι στην Ολομέλεια της Βουλής. Έδωσε μάλιστα μια θολή υπόσχεση, πολιτικού χαρακτήρα και όχι νομικής δέσμευσης, ότι οι συμφωνίες θα έρχονται προς κύρωση στο μέλλον. Δηλαδή στην ουσία η Βουλή θα χρησιμοποιείται κατά το δοκούν προκειμένου να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και οι πολίτες θα ενημερώνονται για το ακριβές περιεχόμενο των πάσης φύσεως συμφωνιών δανεισμού με την «τρόικα» κατόπιν εορτής, και αφού έχει υλοποιηθεί το περιεχόμενό τους κατά τρόπο αντισυνταγματικό!
Η αποκάλυψη σήμανε την οξύτατη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ζήτησαν μάλιστα να διακοπεί η συνεδρίαση ώστε να έρθει στην αίθουσα ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός των Οικονομικών, αλλά ο προεδρεύων Γρηγ. Νιώτης με… συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε αμέσως στην ψήφιση του συζητούμενου νομοσχεδίου κατά πλειοψηφία (από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρίστατο μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Ευθυμίου) και κήρυξε περαιωμένη τη συζήτηση…
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε ότι με βίαιο και αιφνιδιαστικό τρόπο την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση έφερε ένα τεράστιο πολιτικό θέμα το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη Βουλή και το Σύνταγμα όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τη γελοιοποίηση των θεσμών, καθώς τη μία μέρα το Κοινοβούλιο συζήτησε, ψήφισε και υπήρχαν και εξελίξεις μετά την ψηφοφορία, και την επομένη παρουσιάστηκε ότι όλο αυτό επρόκειτο για συζήτηση ενημέρωσης. «Θέλετε μάλιστα να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα», πρόσθεσε, «με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα και χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή».
«Εμείς ζητήσαμε αυξημένη πλειοψηφία και απερρίφθη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. «Σας έπιασαν οι
υπάλληλοι του ΔΝΤ και σας είπαν ότι αφήνετε εκκρεμότητα γιατί το νομοσχέδιο μπορεί να εκπέσει ως αντισυνταγματικό», ενώ «με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης το ΔΝΤ επιβάλλει παραμερισμό του αστικού Κοινοβουλίου».
Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης και για γελοιοποίηση της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ενώ σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου «δεν αλλάζει τίποτα από τη χτεσινή ψήφο, ό,τι ψηφίσαμε χθες ισχύει απολύτως».
Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου όλα έγιναν για να διευκολυνθεί η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, ώστε να προλάβει να γίνει η εκταμίευση του δανείου πριν από τις 18 του μηνός. Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα «μικρό» και «τεχνικό» και τα ‘βαλε με την αξιωματική αντιπολίτευση που επέλεξε να το κάνει πολιτικό θέμα και που για άλλη μια φορά φάνηκε πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι. «Το ζητούμενο είναι να γίνει η εκταμίευση για τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν. Η Βουλή των Ελλήνων θα έχει όλη τη δυνατότητα να συζητήσει, να κυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν», είπε. «Τα παιχνίδια του τύπου ”αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος”, νομίζω πως δεν είναι αντάξια της στιγμής. Η κυβέρνηση κάνει μια τεχνική αναδιατύπωση. Η τεχνική αυτή αναδιατύπωση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Δεν αλλάζει τίποτε στην ουσία όσων έχουμε ψηφίσει».
Βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν διάβημα στη συνέχεια στον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Πετσάλνικος δεν πήρε επίσημα θέση, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται ωστόσο ότι κράτησε αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών και τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νιώτη, για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαδικασία, δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον κ. Παπακωνσταντίνου και επιπλέον θεωρεί ότι η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή είναι επιβεβλημένη από το Σύνταγμα.
Το καλύτερο ο κ. Παπακωνσταντίνου το άφησε για το τέλος κηρύσσοντας το κράτος σε κατάσταση… πολέμου: Επειδή, λέει, σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργότερα, τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους -που σημειωτέον είναι πιο παρατηρητικοί και έχουν σπεύσει να περάσουν εγκαίρως από τα εθνικά τους Κοινοβούλια τις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα- το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός κι αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου ότι ισχύει από την υπογραφή της, η κυβέρνηση νομιμοποιείται να κινηθεί στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που διέπει τα ζητήματα αυτά. Και το άρθρο 36 ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του κράτους το επιτρέπουν…


Σχολιάστε εδώ