εδώ Βρυξέλλες

w Απαιτείται η ενίσχυση της ανεξάρτητης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παραδέχτηκε ο επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη για την επιστημονική αξιοπιστία των μελετών της EFSA σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από την πατάτα Amflora, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο επίτροπος Ντάλι απέφυγε για δεύτερη φορά να απαντήσει ευθέως για ποιο λόγο η Επιτροπή δεν εμπιστεύτηκε τις δύο αρχικές μελέτες της EFSA και ζήτησε να διεξαχθεί και τρίτη με εμπλοκή και άλλων φορέων. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε την καλλιέργεια αλλά και τη χρήση για την παραγωγή ζωοτρόφων της πατάτας Amflora, ο σπόρος της οποίας παρασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία BASF. Η έγκριση αυτή ήταν η πρώτη που έγινε εντός ΕΕ από το 1998.
wΜε συμβιβασμό που υποστήριξαν όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψηφίστηκε σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αποφεύχθηκε το πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων τουλάχιστον μεγάλων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Με τον συμβιβασμό αυτόν απετράπη σήμερα η υιοθέτηση της αρχικής έκθεσης Krahmer με την οποία ουσιαστικά θα έπρεπε τα εργοστάσια αυτά να κλείσουν μέχρι το 2016 και εξασφαλίστηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να διαμορφώσει ένα εθνικό μεταβατικό σχέδιο περιβαλλοντικής προσαρμογής των θερμοηλεκτρικών της εργοστασίων. Στη διαμόρφωση του συμβιβασμού και τη μαχητική προώθησή του από πλευράς Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεισέφερε αποφασιστικά με σχετικές τροπολογίες ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Σκυλακάκης.
wΥπέρ μιας νέας ώθησης στη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας τάχθηκε η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας με απόλυτη ομοφωνία τη σχετική Έκθεση. Λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας και της ανεπαρκούς κάλυψης των διατροφικών προτιμήσεων των ευρωπαίων πολιτών, η Έκθεση του ΕΚ αποσκοπεί στο να συμβάλει ουσιαστικά στον σχεδιασμό μιας νέας στρατηγικής με στόχο τόσο τη μεσοπρόθεσμη, όσο και τη μακροπρόθεση ανάπτυξη του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που καταναλώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προέρχονται από τρίτες χώρες, με αλιεύματα αμφίβολης ποιότητας που συχνά παράγονται χωρίς σεβασμό στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις ή τους κανόνες ευημερίας και υγιεινής που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, εισηγητής του θέματος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου μέσω σειράς τροπολογιών που κατέθεσε.


Σχολιάστε εδώ