Ανοίγει ξανά η υπόθεση «Olympic Trophy»!

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος παραπέμπεται σε δίκη, που ορίστηκε στις 10 Ιουλίου, για πλημμέλημα. Η κατηγορία είναι της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθησιν» ως προς τη μη αποστολή στον Εισαγγελέα πορίσματος εσωτερικού ελέγχου της ΕΡΤ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τη μήνυση κατέθεσε ο πρώην διευθυντής εσωτερικού ελέγχου της ΕΡΤ Μπάμπης Παναγιωτακόπουλος, έπειτα από έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελέας Αλ. Κοσμά. Επί της παραπομπής η πλευρά του Χρ. Παναγόπουλου έχει ασκήσει παρέμβαση για τον επανέλεγχό της. Η παραγωγή του «Olympic Trophy», από την εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων «Άνωση» του ομίλου Πήγασου αφορά την περίοδο προεδρίας του Άγγ. Στάγκου, πριν από 7 χρόνια, και η δίωξη δεν στρέφεται κατά των προηγούμενων υπευθύνων της παραγωγής. Το ερώτημα είναι αν στην υπόθεση αυτή θα αποκαλυφθούν οι άνθρωποι που στο παρασκήνιο εμπνεύστηκαν και έλαβαν στην πραγματικότητα τις αποφάσεις για το «Olympic Trophy».
Τη διερεύνηση της υπόθεσης και από την πλευρά της ΕΡΤ ζήτησε ο τότε νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Παναγόπουλος, αναθέτοντας στον διευθυντή εσωτερικού ελέγχου Μπάμπη Παναγιωτακόπουλο τη σύνταξη πορίσματος ύστερα από εκείνο των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Ο νέος έλεγχος πράγματι έγινε και το πόρισμα παραδόθηκε στη διοίκηση της ΕΡΤ με τις εξής, εν συντομία, διαπιστώσεις: Ο μηχανισμός ελέγχου της κρατικής τηλεόρασης επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του πορίσματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης και διαπίστωσε πως για το κόστος του 1.300.000 ευρώ που πλήρωσε η ΕΡΤ τελικά στη συμπαραγωγό εταιρεία «Άνωση» (συμφερόντων Ομίλου Μπόμπολα) δεν υπήρχε εξαρχής υπογεγραμμένη σύμβαση. Οι συμβάσεις υπεγράφησαν μετά, κατά την εξόφληση των τιμολογίων. Αντίστοιχα, δεν υπήρχαν συμβάσεις με τους χορηγούς, με εξαίρεση τη Hyundai. Η συμπαραγωγός εταιρεία «πρόσφερε» στην παραγωγή της εκπομπής επτά άτομα, τα οποία όμως ήταν ήδη εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με σύμβαση έργου και εμφανίζονταν στα τιμολόγια να αμείβονται με υψηλά ποσά. Το ερώτημα είναι αν το πόρισμα του ελέγχου του Μ. Παναγιωτακόπουλου θα έπρεπε να προωθηθεί εκ νέου ή όχι στον Εισαγγελέα. Ο Μ. Παναγιωτακόπουλος μετακινήθηκε εσωτερικά σε άλλη υπηρεσία της ΕΡΤ μετά τη σύνταξη του πορίσματος, πράξη για την οποία μήνυσε την κρατική ραδιοτηλεόραση, επαναφέροντας έτσι το θέμα υπό δικαστικό έλεγχο.
Παραπομπή στο υπουργείο
Οικονομικών
Η θέση της διοίκησης Παναγόπουλου ήταν πως το πόρισμα τόσο των ελεγκτών όσο και του εσωτερικού ελεγκτή αφορούσε φορολογικές παραβάσεις και ήταν δουλειά του υπουργείου Οικονομικών. Τότε οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης παρέπεμψαν την υπόθεση για νέο έλεγχο από την Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά δεν κατέστη γνωστό αν έπραξε κάτι και τι είναι αυτό. Ίσως σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου να έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει αν ανταποκρίθηκε η υπηρεσία στο αίτημα των ελεγκτών.
Πρόγραμμα χωρίς σύμβαση!
Το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης (Δεκέμβριος 2006), που ήταν και το πρώτο που συντάχθηκε για το κόστος του προγράμματος του «Olympic Trophy», ήταν αποκαλυπτικό: «Το συνολικό κόστος της παραγωγής δεν κατέστη δυνατόν (λόγω ελλείψεως στοιχείων) να υπολογισθεί». Η ΕΡΤ είχε μεταδώσει 3 επεισόδια της σειράς, από τα συνολικά 25 που είχε συμφωνήσει, και είχε ανακοινώσει πως το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 3,6 εκατ. ευρώ.
Δέκα βασικές διαπιστώσεις περιέχει το πόρισμα των ελεγκτών που είχε αποκαλύψει τότε το «Π». Οι σημαντικότερες ήταν:
– «Η ανωτέρω παραγωγή, παρά το υψηλό κόστος της, ξεκίνησε να υλοποιείται (μέχρι τη διακοπή της) χωρίς προηγουμένως να έχει συναφθεί μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και της παραγωγού εταιρείας η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό Προμηθειών Τηλεοπτικού Προγράμματος σύμβαση, ενώ η προεργασία της παραγωγής είχε αρχίσει πριν από την έκδοση της απόφασης ανάθεσης στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ ΑΕ.»
– «Το ποσό των 210.373,00 ευρώ (για την κάλυψη των πραγματοποιηθέντων από την
ΑΝΩΣΗ Α.Ε. εξόδων μέχρι την ημερομηνία της διακοπής της παραγωγής) καταβλήθηκε από την ΕΡΤ στην ως άνω εταιρεία, με την αιτιολογία (σύμφωνα με το από 20.5.2004 ιδιωτικό συμφωνητικό) ότι η πρόωρη διακοπή του προγράμματος οφείλετο σε υπαιτιότητα της πρώτης. Εντούτοις, δεν αναφέρεται σε τι συνίσταται η υπαιτιότητα της ΕΡΤ και για ποιους συγκεκριμένους λόγους η πολυδάπανη αυτή παραγωγή οδηγήθηκε σε αποτυχία».
– «Το συνολικό κόστος της παραγωγής δεν κατέστη δυνατόν (λόγω ελλείψεως στοιχείων) να υπολογισθεί. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 648/16.2.2004 απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για την παραγωγή μέχρι τις 16.2.2004 ανήλθαν σε ποσό ύψους 663.000,00 ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία (Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής, παραστατικά δαπανών, πληρωμές εξωτερικών συνεργατών κ.λπ.), που ετέθησαν στη διάθεση του κλιμακίου ελέγχου, οι αντίστοιχες δαπάνες ανήρχοντο σε 532.640,00 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό (130.360,00 ευρώ) δεν ανευρέθησαν στα αρχεία του ελεγχόμενου φορέα παραστατικά πληρωμής δαπανών (ΧΕΠ). Επίσης, δεν κατέστη δυνατόν από τα διαθέσιμα στοιχεία να υπολογιστεί το ακριβές ποσό των παρεχομένων από τους χορηγούς υπηρεσιών προς την ΕΡΤ ΑΕ. Σύμφωνα με την 648/16.2.2004 απόφαση του ΔΣ το μέχρι τότε κόστος παροχής υπηρεσιών από τους χορηγούς ανήρχετο σε 230.000,00 ευρώ, ενώ με βάση τα διατεθέντα στο κλιμάκιο ελέγχου στοιχεία το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 145.610,23 ευρώ».


Σχολιάστε εδώ