XΡΗΜΑτιστήριο

> Ο υπουργός Εργασίας «προετοίμασε το έδαφος» και ο διοικητής του ΟΑΕΔ «έριξε τη βόμβα»! Απ’ ό,τι φαίνεται, μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, θα «μείνει στα λόγια».

> Το timing της προσφυγής μας στο ΔΝΤ δεν το επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά το καθόρισαν ΑΛΛΟΙ, καθώς το παιχνίδι είχε στηθεί προ πολλού, με τη χώρα μας να αποτελεί τον δούρειο ίππο της επίθεσης στην Ευρωζώνη, η οποία θα ωφελούσε τους κερδοσκόπους, που το γνώριζαν εξαρχής! Ακόμα και σήμερα όλοι ΑΥΤΟΙ που οδήγησαν εδώ και τριάντα χρόνια την Ελλάδα στην πτώχευση εξακολουθούν να μας αποκρύπτουν ότι ο τρόπος διακυβέρνησης του εν λόγω Ταμείου δεν είναι αναπτυξιακός, αλλά στοχευμένος στην εξόφληση των πιστωτών, με περιορισμό των δαπανών, αύξηση της φορολογίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στέρηση του δικαιώματός μας για αναδιάρθρωση του χρέους (με τη λογική της χρονικής διάρκειας ή/και της μείωσης της ονομαστικής του αξίας). Οι αγορές πάντως προεξοφλούν ξεκάθαρα ακόμα και τη στάση πληρωμών μας, με τις υψηλές αποδόσεις των κρατικών τίτλων, την αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων – CDSs, την υποβάθμιση της αξιολόγησής μας σε επίπεδα «junk» από την S&P, την προσωρινή άρση των υποχρεώσεων των ειδικών μας διαπραγματευτών και την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών. Έτσι το εκρηκτικό μείγμα βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, κατάρρευσης της αγοράς, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, τραπεζικής λεηλασίας και υψηλών επιτοκίων δανεισμού αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό «Βατερλώ».

> Παλινωδίες, καθυστερήσεις και ατολμία μάς έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο! Πόσες ακόμη παρατάσεις θα πρέπει να δοθούν προκειμένου να «συγχρονιστούν» τα διάφορα κυβερνητικά «ημίμετρα»; Για να δούμε αν οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου και δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα προλάβουν τελικά να «μπουν» στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ προσκομίζοντάς τες εντός ενός μηνός… Για να δούμε αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους…

> Στο τέλος θα μείνουμε εμείς κι εμείς, να τρώει ο ένας τις σάρκες του άλλου! Πώς θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία όταν το σύνολο των πρόσθετων εσόδων που προκύπτουν με θυσίες του λαού δεν φτάνει να καλύψει ούτε τους τόκους των φετινών δανείων; Μόνο για το 2010 οι ανάγκες μας ανέρχονται σε 53 δισ. βάσει προϋπολογισμού και απ’ αυτά έχουμε λάβει 20-21 δισ. υπό μορφή ομολόγων και άλλα 4-5 δισ. μέσω εντόκων γραμματίων.

> Κερδισμένοι από τη βουτιά του ευρώ είναι εκείνοι που επένδυσαν σε δολάριο και άλλα νομίσματα! Τα αμοιβαία κεφάλαια που «παίζουν» στο αμερικανικό χρηματιστήριο και εκείνα που «ποντάρουν» σε δολαριακά διαθέσιμα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κερδοφόρων επενδύσεων το τελευταίο διάστημα.

> Ποιος θα πρωτοπρολάβει να εκμεταλλευτεί την ακίνητή του περιουσία; Το Δημόσιο, που σκοπεύει να προχωρήσει σε πωλήσεις, παραχωρήσεις, ενοικιάσεις προς αποπληρωμή του χρέους του, ή οι οργανισμοί κοινής ωφελείας, που επιδιώκουν την αξιοποίηση της περιουσίας τους προς όφελος των μετόχων τους;

> Να γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου «σπεύδει πανικόβλητος» να διαψεύσει την αναδιάρθρωση του χρέους μας, με τη λογική της μείωσης της ονομαστικής του αξίας! Με την Εθνική να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο 18 δισ. ευρώ, τη Εurobank 10 δισ. ευρώ, την Πειραιώς 7,2 δισ. ευρώ, την Alpha 6,3 δισ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 5,5 δισ. ευρώ, την Αγροτική 1,1 δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να αθετήσει τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα.

> Είναι καλύτερο να δανείζεις την Ελλάδα 30 δισ. ευρώ με υψηλό επιτόκιο παρά να κινδυνεύεις να χάσεις έως και 300 δισ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσής της! Κάπως έτσι φαίνεται να αντιμετωπίζουν αρκετές κυβερνήσεις και τράπεζες το πακέτο στήριξης της χώρας μας.

> «Σύστημα… νεο-ΠΑΣΟΚ»! Είναι γεγονός ότι ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους θυγατρικής εταιρείας της ATEbank σε χώρα των Βαλκανίων διατηρεί από τον κρατικά εποπτευόμενο όμιλο χρηματική αξίωση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Αληθεύει ότι ο νομικός σύμβουλος που χειρίζεται την υπόθεση και είναι υπάλληλος της τράπεζας «έχει χάσει ήδη τον ύπνο του»;

> Η υπερσυγκέντρωση και η μονοπωλιακή συμπεριφορά… στο μεγαλείο τους! Οι 20 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες παράγουν περίπου 650 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι οι υπόλοιπες 259 εταιρείες, ενώ σχεδόν οι μισές εξ αυτών έκλεισαν με ζημίες, με το 1/3 να εμφανίζει διεύρυνση και τους αναλυτές να έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές τόσο στα κέρδη όσο και στις τιμές-στόχους.

> Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ποια από τις εγχώριες κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τιτλοποίησης δανείων, εξαιτίας αφενός των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και της ίδιας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και αφετέρου λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων της;

> Έκανε τις αρμόδιες εποπτικές αρχές περίγελο! Ο όμιλος του κ. Ψωμιάδη δεν συνδεόταν με μια σχέση μητρικής – θυγατρικών, αλλά επρόκειτο για μια σειρά εταιρειών που κατείχαν η μία ποσοστά στην άλλη. Έτσι μέσω μεταβιβάσεων ποσοστών εξασφαλιζόταν η μεταφορά χρήματος στις επιχειρήσεις – εταιρείες που χρειάζονταν άμεση ταμειακή ενίσχυση προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικά φερεγγυότητας.

> Στη λογική του τερπνού μετά του ωφελίμου! Η απεξάρτηση από το «πλαστικό» χρήμα διευκολύνει αφενός τους δανειολήπτες, που βλέπουν τους τόκους να μειώνονται ετησίως, και αφετέρου τις τράπεζες, που διαγράφουν από το χαρτοφυλάκιό τους επικίνδυνες οφειλές.

> Οι ζημιές στο οικοσύστημα από τα φράγματα («απώλεια» ψαριών) χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τις «πράσινες business» Μπιρμπίλη! Ποιους ιδιώτες εξυπηρετεί άραγε ο αποκλεισμός των υδροηλεκτικών εργοστασίων της ΔΕΗ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Με αυτήν τη «λογική του παραλόγου» το αρμόδιο υπουργείο αρνείται στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αυξημένο επιδοτούμενο τιμολόγιο ΔΕΣΜΗΕ. Και όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Αρ. Ζερβός, με την επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς από το ΔΝΤ, τάσσεται ήδη υπέρ της αύξησης των τιμολογίων της.

> Σε «εμπόλεμη κατάσταση» τα μαιευτήρια Ιασώ, Μητέρα, Λητώ και ΓΑΙΑ! Ανακοινώσεις, αγωγές και προσφορές «συνθέτουν το παζλ» με «λάφυρο» τα περίπου 280 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι η αξία των μαιευτικών – γυναικολογικών υπηρεσιών υγείας.

> Μπορεί ο οίκος FTSE να μη μας υποβάθμισε, δεν μας έβγαλε όμως και από τη watch list! Ας μη «θριαμβολογεί» λοιπόν ο κ. Καπράλος, καθώς επί των ημερών του η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε στα «αζήτητα» των ώριμων κεφαλαιαγορών.

> Επικρατεί ο νόμος της σιωπής, καθώς όσο πιο λίγοι γνωρίζουν τόσο πιο δύσκολα θα υπάρξουν διαρροές! Γιατί δεν δημοσιοποιούνται άραγε τα πρόστιμα που επιβάλλει ο Διαχειριστής του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με λογιστική μορφή; Γιατί δηλαδή να μη γνωρίζουμε όλους αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους έναντι των αντισυμβαλλομένων τους;

> Τα βάρη πέφτουν επί την κεφαλή… δικαίων και αδίκων! Το πάγωμα των δανείων, η λήψη των φορολογικών μέτρων, η απειλή για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επαναφορά του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης έδωσαν τις αφορμές για να «καλλιεργηθεί το έδαφος της καταστροφολογίας» στην αγορά ακινήτων.

> Καλύτερα καχύποπτοι παρά ευκολόπιστοι! Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εξηγεί «απλά και κατανοητά» στους επενδυτές σε τι ακριβώς τους ζητά να συναινέσουν με το έγγραφο «δήλωσης σταθερού μέσου επικοινωνίας»; Γιατί θα πρέπει το retail να γνωρίζει τι λέει ο νόμος 3606/2007 και η απόφαση 1/452/1.11.2007 της αρμόδιας αρχής;

> «… Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…»! Μα τι άλλο θα μπορούσε να πει ο διορισμένος πρόεδρος της Δωδώνης (θυγατρικής της κρατικά εποπτευόμενης ATEbank, που ελέγχεται και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) σχετικά με τις δηλώσεις της συντρόφου του υπουργού Κατερίνας Μπατζελή για τους κανόνες στις βιομηχανίες γάλακτος; Κατά τη γνώμη μας πάντως η σύσταση μιας «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης» όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τους μικρούς παραγωγούς, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.

> Από αρνητικές πρωτιές άλλο τίποτε σε τούτον εδώ τον ευλογημένο τόπο! Σε μια οικονομία ύφεσης και σε μια κοινωνία ανεργίας, χαμηλών μισθών και μειωμένης αγοραστικής δύναμης, ΚΑΠΟΙΟΙ μας επέβαλαν υπέρογκες αυξήσεις και στις τιμές των καυσίμων.

> Δεν έχουν και άδικο! Ναι στην άρση του καμποτάζ, αλλά ας προηγηθούν τα του οίκου μας, δηλώνει η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, θεωρώντας ότι θα πρέπει πρώτα να λυθούν τα προβλήματα στα ελληνικά πλοία και μετά να ακολουθήσουν αυτά των μη κοινοτικών κρουαζιερόπλοιων.

> Με το πιστόλι στον κρόταφο! Τι κι αν έλαβαν τον τίτλο του βασικού διαπραγματευτή από την ελληνική Πολιτεία, εντούτοις οι «επίσημοι αλλοδαποί χειραγωγοί» των ομολόγων μας αρνούνται να εκτελέσουν το market making, «απαιτώντας» από την ΤτΕ να αναλάβει τον πιστωτικό κίνδυνο για τα ρέπος τους με τις ελληνικές τράπεζες.

> Με την εγχώρια κεφαλαιαγορά να έχει «καταβαραθρωθεί», τον γενικό δείκτη τιμών σε «ελεύθερη πτώση» και τις τραπεζικές μετοχές στα «τάρταρα», η πρόσφατη κίνηση κορυφαίου «πράσινου» τραπεζίτη «να αναλάβει», με τη σύμφωνη γνώμη των βασικών του μετόχων, την αποπληρωμή των οφειλών των στελεχών του που είχαν προβεί σε αγορές χαρτιών του πιστωτικού ιδρύματος θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

> Έχουν γνώση πλέον οι φύλακες! Κύριε ασφαλιστά, μαθαίνουμε ότι ως ιδιοκτήτης Ανώνυμης Εταιρείας Λήψης και Διαβίβασης Εντολών δεν πρόκειται να «καθαρίσεις» τόσο εύκολα από τις ζημίες που δημιούργησες σε συνεργαζόμενες ΑΧΕΠΕΥ, καθώς –όπως πληροφορούμαστε– μια εξ αυτών μελετά ήδη την άσκηση νέων αγωγών με άλλη νομική βάση.

> Λόγω ευρώ, η όποια προσπάθεια αποπληθωρισμού πρέπει να γίνει με την προς τα κάτω προσαρμογή των τιμολογίων! Αν είχαμε ως νόμισμα τη δραχμή, θα γινόταν μια υποτίμηση, οι μισθοί και οι συντάξεις θα έχαναν την αγοραστική τους αξία και έτσι οι επιχειρήσεις θα πουλούσαν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να θίξουν την κερδοφορία τους.

> Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στο ΧΑ, εντούτοις η διανομή μερίσματος 2,40 ευρώ ανά μετοχή αποτελεί «ηλιαχτίδα στην επενδυτική καταχνιά» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

> Άλλη μια «ωραιοποίηση» των αμιγώς λειτουργικών εργασιών τους! Αλήθεια, πόσες από τις εγχώριες τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν υπηρεσίες σε ναυτιλιακά παράγωγα, τόσο για εξωχρηματιστηριακές διμερείς πράξεις όσο και για συναλλαγές με εκκαθάριση σε διεθνείς οργανισμούς;

> Παραδοχή αποτυχίας! Η ανικανότητα των «Ηρακλειδών» του οικονομικού επιτελείου να δώσουν λύσεις και η ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού στο να βρει τους φοροφυγάδες φαίνονται και από την υπερκομματική επιλογή της επιβολής τεκμαρτού υπολογισμού εισοδημάτων.

> «Μέχρι νεωτέρας»! Ακόμα και μετά την υποβάθμιση της S&P σε ΒΒ+ δεν υφίσταται θέμα μη αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τόσο η αξιολόγηση της Moody’s σε Α2 όσο και εκείνη της Fitch σε ΒΒΒ μάς καλύπτουν.

> «Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς αυτοπροσδιορίζονται, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι κορόιδα»! Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, κοινωφελείς κ.λπ. υπόκεινται σε φόρο κληρονομιών – δωρεών με τον «εντυπωσιακό» συντελεστή 0,5%.

> Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Παρά την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και τη μικρή αύξηση της ζήτησης, οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες εξακολουθούν να πωλούν με ζημίες, καθώς η άνοδος της τιμής του βάμβακος είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που έχουν πάρει τα νήματα.

> Οι καλυμμένες ομολογίες που έχουν εκδοθεί ως εναλλακτική χρηματοδότηση των τραπεζών αφορούν αξιολογημένο χρέος τους και έχουν ως ενέχυρο δάνεια από το στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο. Η έκδοσή τους γίνεται με σταθερά επιτόκια που διαμορφώνονται στη βάση του επιτοκίου euribor και spread πολύ κοντά σε αυτό των κρατικών ομολόγων.

> Ο κόσμος χάνεται, αλλά οι μικροεξυπηρετήσεις συνεχίζονται, δημιουργώντας άνισους όρους συμμετοχής στην εγχώρια χρηματαγορά! Ενώ για τις μικρότερες αμιγώς ιδιωτικές ΑΧΕΠΕΥ η μερίδα τους στο συνεγγυητικό κεφάλαιο προσδιορίζεται με ποσοστό 2,7% επί των χαρτοφυλακίων των πελατών τους, για τις μεγαλύτερες θυγατρικές τραπεζών με ισχυρότερο ύψος χαρτοφυλακίων είναι μόνον 1%.

> Ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση κεφαλαίων! Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να συνάψουν τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές συμφωνίες, που είναι άκρως απαραίτητες για τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη διόγκωση των μεγεθών τους.


Σχολιάστε εδώ