Eπικοινωνία συνταξιούχων ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ

Η πείρα και η νηφαλιότητα των χιλίων και πλέον συνταξιούχων και των δύο Ενώσεων θα βοηθήσουν ώστε οι συνελεύσεις να ξεφύγουν από τις συνηθισμένες παραταξιακές αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα ενωμένοι και ανυποχώρητοι να αναλάβουμε κοινούς αγώνες για τη διασφάλιση και βελτίωση του σημερινού ασφαλιστικού μας επιπέδου.
Θέμα εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ της
ΕΣΗΕΑ πριν από τη λήξη της θητείας του σημερινού θα θέσει κατά τις πληροφορίες μας η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. Υποστηρίζει ότι με αυτήν την προοπτική συγκροτήθηκε το παρόν ΔΣ, αλλά στην πορεία η παράταξη του Πάνου Σόμπολου και κάποιοι σύμμαχοί της αθέτησαν τη συμφωνία. Το Καταστατικό ορίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατή η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και αυτές τις προϋποθέσεις αναλύει σε άλλο σημείο ο συνάδελφος Γ. Γιαννήλος. Η Γενική Συνέλευση πάντως της 10ης Μαΐου συγκαλείται με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης, όπως καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων, κήρυξη απεργίας και στάσεων εργασίας, ορισμός ημερομηνίας για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών, για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και μελών του Μορφωτικού Ιδρύματος.
Οι συνάδελφοι οι οποίοι αντιτίθενται στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για νέα διοίκηση της
ΕΣΗΕΑ επισημαίνουν ότι η προεκλογική μάχη θα αποδυναμώσει τους άλλους αγώνες τους οποίους σύμβουλοι και μέλη της Ένωσης θα πρέπει να δώσουν αυτήν την περίοδο για τα άλλα τεράστια θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Μόνοι μας ή όλοι μαζί;
Είναι γνωστό ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται δεσμεύονται μεταξύ άλλων τα αποθεματικά όλων των Ταμείων, με προφανή στόχο την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων, ενώ ισοπεδώνεται ο κλάδος υγείας με ενιαίους κανόνες παροχών, στο κατώτερο φυσικά επίπεδο υπηρεσιών. Διάβαζε ΙΚΑ. Για να μη μιλήσουμε για μπλοκάκια, απολύσεις, συντάξεις σε ηλικίες Μαθουσάλα, μείωση συντάξεων και επικουρήσεων κ.λπ. Το ερώτημα που θέτουν οι συνάδελφοι είναι αν όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε με μεμονωμένους αγώνες του κλάδου ή με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις άλλων ομάδων εργαζομένων. Οι απόψεις και εδώ διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματά μας παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό και πρέπει να τα παλέψουμε μόνοι μας. Άλλοι πιστεύουν ότι συγκαταλέγονται στα γενικότερα εργατικά ζητήματα, που μόνο με πανεργατικούς αγώνες είναι δυνατόν να επιλυθούν.
Ο ΕΔΟΕΑΠ των αντιφάσεων
Το υπουργείο Οικονομικών ξαναχτύπησε στον
ΕΔΟΕΑΠ ζητώντας το κουλούρι του, δηλαδή κάπου 4.900.000 ευρώ από τα έσοδα του Ταμείου για το 2009, όπως έγραψε ήδη το «ΠΑΡΟΝ». Κάποιοι σύμβουλοι πρότειναν να σταλεί επιστολή στο υπουργείο όπου ο ΕΔΟΕΑΠ να λέει: «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Κάποιοι άλλοι προτείνουν να μην απαντήσουν σε μια απαίτηση που δεν είναι… απαιτητή, δεδομένου ότι τα λεφτά του Ταμείου είναι δικά μας και κανενός άλλου.
Εδώ και δύο χρόνια είχαμε ζητήσει οι αποδοχές των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ να αλλάξουν σχήμα. Σήμερα μάλλον το αίτημα γίνεται κατ’ αρχήν αποδεκτό από το ΔΣ του Ταμείου, το οποίο έχει αναθέσει στον κ. Χριστόπουλο τη σχετική μελέτη. Ο κ. Χριστόπουλος μας λέει ότι τελείωσε τη μελέτη, κάποιοι σύμβουλοι μας λένε ότι δεν έχει φτάσει στα χέρια τους. Τι γίνεται, ρε παιδιά; Ανάμεσα πέμπτο και έκτο όροφο χάθηκε η μελέτη που όλοι περιμένουμε πριν από το τσουνάμι του Ασφαλιστικού;

Η ΕΣΗΕΑ, όπως είναι γνωστό, σε ειδική ανακοίνωσή της εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με την τακτική της διοίκησης του
ΕΔΟΕΑΠ που «οικειοθελώς» προχώρησε σε περικοπές δικαιωμάτων και παροχών και ζήτησε να αναθεωρήσει την πολιτική των περικοπών, να μην κάνει του κεφαλιού της, όπως στην περίπτωση της κατάργησης του κυτταρολογικού, που αναστάτωσε τους ασφαλισμένους. Η ΕΠΗΕΑ τα έψαλε και αυτή στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με αφορμή την απόλυση της συνεργάτιδος της κυτταρολόγου Ντίνας Ρίτσου, ενώ προ καιρού ήρθε αντιμέτωπη με 150 συνταξιούχους οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση του επιδόματος διακοπών. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα επικοινωνίας ανάμεσα στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και τους ασφαλισμένους, που τυχαίνει να είναι και μέτοχοι του Ταμείου. Ο 6ος όροφος του ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να παίρνει σοβαρές αποφάσεις οικονομικού και θεσμικού περιεχομένου χωρίς να ενημερώνει τις άλλες Ενώσεις και τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Αυτό το «αποφασίζομεν πριν από εσάς χωρίς εσάς» οδηγεί σε διάσταση διοίκησης και ασφαλισμένων, καθόλου έξυπνη επιλογή για μια ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.
Μια άλλη πρότασή μας, να πείσουμε τους συναδέλφους ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μην καταφεύγουμε στις κλινικές πολυτελείας σε περιπτώσεις που μπορούμε να νοσηλευτούμε σε δημόσια ή και σε στρατιωτικά ακόμα νοσοκομεία, υλοποιείται τώρα, αλλά με τρόπο που γεννάει ερωτηματικά. Αποφασίστηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ασφαλισμένων που επιλέγουν να χειρουργηθούν σε δημόσια νοσοκομεία (τα στρατιωτικά δεν αναφέρονται), ανάλογα, λέει, με την κατηγορία της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό το «ανάλογα» γεννάει πολλά ερωτηματικά και σηκώνει λεπτομερή ανάλυση για να μην οδηγηθούμε σε καθεστώς πελατειακής σχέσης.
Φεύγουμε κρουαζιέρα…
Αρκετοί συνάδελφοι που πιστεύουν το παλιό αλλά και επίκαιρο συνάμα «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» αποφάσισαν να το ρίξουν έξω με λίγα σχετικά ευρώ και καλή παρέα για επτά ολόκληρες μέρες. Φεύγουμε λοιπόν κρουαζιέρα εμείς οι συνταξιούχοι, οι δικοί μας αλλά και όσοι εργαζόμενοι θέλουν, 18 – 25 Ιουνίου 2010 από τον Πειραιά για Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Κάιρο, Πυραμίδες, κρουαζιέρα στον Νείλο, Μύκονο και Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Έξοδα από 755 ευρώ, όλα πληρωμένα, και οι εκδρομές και το φαγητό έξω απ’ το πλοίο. Και με 5 μηνιαίες άτοκες δόσεις. Ε, τι άλλο θέλετε! Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του συναδέλφου Ζοζέφ Μπαραζιάν, που έχει αναλάβει την οργάνωση της εκδρομής: 210 9219584 – 6932 525783.
Η Ντίνα Ρίτσου
Η γιατρός κυτταρολόγος Ντίνα Ρίτσου, που επί σειρά ετών στάθηκε δίπλα στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και τώρα βρέθηκε εκτός Ταμείου, προκαλώντας η απομάκρυνσή της σοβαρές αντιδράσεις, μίλησε στις 22 Απριλίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής μαζί με τον βουλευτή Γιώργο Λιάνη, τον καθηγητή Γιάγκο Ανδρεάδη και τον σκηνοθέτη Βασίλη Αναστασίου για το βιβλίο της «Οι Κήρες των Λεόντων» (Εκδόσεις ΠΑΡΟΥΣΙΑ). Ένα αφιέρωμα στην πρώτη κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ευρώπης τον 17ο αιώνα που εισήγαγε τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης και της σύνταξης στην Ολλανδία. Γεγονός που είχε ως κατάληξη τον μαρτυρικό θάνατο του Προέδρου εκείνης της Δημοκρατίας, Γιαν ντε Βιτ, και του αδελφού του, Κορνέλις. Η Ντίνα Ρίτσου μάς αποκαλύφθηκε όμως εκτός από συγγραφέας και με τις άλλες ιδιότητές της, που πολλοί τις αγνοούσαμε. Εκείνες της ηθοποιού, της μεταφράστριας, της σκηνοθέτιδος, της ιδιοκτήτριας ενός μικρού θεάτρου της Κυψέλης, όπου ανεβάζει έργα διεθνούς ρεπερτορίου.
Περιττό να πούμε ότι ολόκληρο το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έλαμψε διά της απουσίας του από την εκδήλωση.
Σοφία Μαλτέζου
Η τακτική γενική συνέλευση
Κατά την τελευταία συνεδρίασης της 10ης Μαΐου εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα τεθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θέμα πρόωρων εκλογών από τη συνδικαλιστική παράταξη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. Η παράταξη επικαλείται δέσμευση του νέου ΔΣ, που συγκροτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2010, για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (κανονικά η θητεία του ΔΣ λήγει μετά ένα και πλέον έτος, στις 27 Μαΐου 2011). Από ορισμένες όμως άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις αντιτάσσεται ότι δεν μπορεί η τακτική Γενική Συνέλευση να αποφασίσει για πρόωρες εκλογές α) κατά το Καταστατικό, β) επειδή το Σώμα των δημοσιογράφων δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ και γ) οποιαδήποτε δέσμευσή του θα είναι άκυρη, καθόσον δεν προβλέπονται από το Καταστατικό. Πρόωρες εκλογές, τονίζουν, μπορεί να γίνουν μόνο αν παραιτηθούν τουλάχιστον 6 μέλη του ΔΣ ενώπιον έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό, όπως προβλέπει το Καταστατικό. Πάντως από τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα επιθυμία ομαδικής παραίτησης για να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Αντισυνταγματικός
ο τυποκτόνος νόμος
Από την Τακτική Ολομέλεια του
Αρείου Πάγου κρίθηκε ανίσχυρη και μη εφαρμόσιμη η διάταξη του άρθρου 10 παρ. 4 του ν. 2328/1995 (ο λεγόμενος νόμος Βενιζέλου) που προβλέπει την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης (κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα) του αδικηθέντος από αδικήματα Τύπου όχι κατώτερη από 100.000.000 δραχμές και που αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ότι η ως άνω νομοθετική ρύθμιση αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 25, παρ. 1 του Συντάγματος και στην καθιερούμενη αρχή της αναλογίας, καθόσον μόνο με το στοιχείο της εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού για τον καθορισμό κατωτάτου ορίου αποζημίωσης 295.000 ευρώ δεν είναι ανάλογη, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη το είδος και η βαρύτητα της προσβολής. Έτσι η
υποχρέωση καταβολής του ως άνω μεγάλου χρηματικού ποσού είναι επαχθέστερη από την επιδιωκόμενη ωφέλεια του σεβασμού και της προστασίας του ανθρώπου. Πάντως, η υπόθεση που αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας παραπέμφθηκε στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθόσον κρίθηκε ότι αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας σύμφωνα με τον νόμο.

Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ