«Όχι» στον «Καλλικράτη», είπε η ΤΕΔΚΝΑ

Το σύνολο σχεδόν των δημάρχων τόνισαν ότι δεν αποδέχονται το σχέδιο και το απορρίπτουν γιατί ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να τους… ξεγελάσει, αφού στο προσχέδιο αναφερόταν ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα υπήρχε υπουργική απόφαση που θα καθόριζε τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενώ στο οριστικό σχέδιο αυτή η παράγραφος δεν υπήρχε!
Στο ψήφισμα μάλιστα που εκδόθηκε μετά το Συνέδριο αναφέρεται ρητά πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη του σχεδίου είναι η αρχή πως ο «Καλλικράτης» θα είναι πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων δομών της ΤΑ και όχι πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων. Και φυσικά θα πρέπει να υπάρχει ρητά διασφάλιση των πόρων για την υποστήριξή του.
Έτσι το σχέδιο απερρίφθη και απεστάλη στην ΚΕΔΚΕ με την υπογράμμιση, πριν αρχίσει καν να το συζητά, να διασφαλίσει τους πόρους που θα απαιτηθούν για την ενδεχόμενη υλοποίησή του.
Η ΤΕΔΚΝΑ, επίσης, στο ψήφισμά της, συμφωνεί με τις παρατηρήσεις που είχε κάνει πριν από δύο εβδομάδες η ΚΕΔΚΕ επί του προσχεδίου, τις βασικότερες εκ των οποίων είχε δημοσιεύσει και το «Π».
Νωρίτερα είχε μιλήσει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημ. Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, γιατί σχεδιάστηκαν σε κλειστά γραφεία, μακριά από τον κόσμο και τους ενδιαφερόμενους, ότι δεν καλλιεργεί την κοινωνική συνοχή και απαξιώνει την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο «Καλλικράτης» που παρουσιάζεται, είπε ο Δημ. Καλογερόπουλος, είναι καταδικασμένος να αποτύχει και δυστυχώς το μάρμαρο της αποτυχίας αυτής θα το πληρώσει η αυτοδιοίκηση και ο κόσμος που δεν φταίει.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η τοποθέτηση του δημάρχου Ν. Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλου, ο οποίος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε πως στην Ελλάδα διαπράττεται επί δεκαετίες ένα έγκλημα διαρκείας. Για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι που θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν για τις πράξεις τους. Ίσως ακόμα και με την επανάληψη των όσων έγιναν στο Γουδί!


Σχολιάστε εδώ