Χρυσή τομή στο εθνικό της Κύπρου… γιοκ!

Ως εκ τούτου χρειάζεται νέα στρατηγική, που θα διεκδικεί λύση στη βάση αρχών και απαγκίστρωση από τα δώρα του κύπριου Προέδρου προς την τουρκική πλευρά, όπως είναι η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος και η παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων ως αρχή διαπραγμάτευσης. Γίνεται, ταυτοχρόνως, λόγος για επαναξιολόγηση της κυπριακής πολιτικής σε πιο διεκδικητική βάση.
Βρετανική πρόταση από τον… ΔΗΣΥ
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητεί
αναθεώρηση πολιτικής σε δύο κυρίως επίπεδα. Το ένα είναι ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών. Εισηγείται όπως εξελιχθούν σε πολυμερείς, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας. Η πρόταση αυτή είχε δει προ ημερών το φως της δημοσιότητας και είχε χαρακτηριστεί βρετανική. Το δεύτερο επίπεδο είναι η μορφή της λύσης. Ο
ΔΗΣΥ ζητεί πλέον μια χαλαρή ομοσπονδία, όπου οι πλείστες των εξουσιών θα βρίσκονται στα δυο συνιστώντα κράτη και στην κεντρική εξουσία θα ανήκει ο συντονιστικός ρόλος της μιας κυριαρχίας, ιθαγένειας και διεθνούς προσωπικότητας. Για τη θέση του αυτή ήδη ο ΔΗΣΥ έχει δεχθεί κριτική υπό την έννοια ότι αγγίζει τα συνομοσπονδιακά όρια.
Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι η πολιτική του είναι ορθή και ότι στις εκλογές στα κατεχόμενα έχει κερδίσει το βαθύ κράτος που υποστήριζε τον Ντερβίς Ερογλου και έχει χάσει ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που υποστήριζε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η επιστροφή του Ντε Σότο…
Στη Νέα Υόρκη τα Ηνωμένα Έθνη συνεδριάζουν με τους Αγγλοαμερικανούς για τα παραπέρα βήματα στο Κυπριακό και επιστράτευσαν για τον σκοπό αυτόν και τον γνωστό σε όλους από το Σχέδιο Ανάν Άλβαρο ντε Σότο. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι η θέση του Οργανισμού είναι όπως συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί όπου σταμάτησαν μεταξύ του Προέδρου Δ. Χριστόφια και του Ταλάτ. Αυτή ήταν και η απαίτηση του Προέδρου Δ. Χριστόφια σε επιστολή του. Σ’ αυτήν καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την τουρκοκυπριακή πλευρά να υποστηρίξουν εκ νέου τη βάση των συνομιλιών, δηλαδή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ανάλογη επιστολή έχει σταλεί και από τον Έρογλου, ο οποίος τονίζει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση χρονοδιαγράμματος για λύση ως το τέλος του έτους. Επιμένει όμως ότι στη διαδικασία των συνομιλιών θα ανοίξει εκ νέου το θέμα της κυριαρχίας και ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερες συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών και λιγότερες μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Δ. Χριστόφια.
Η Διεθνής Διάσκεψη
Για τη διάσωση των συνομιλιών που κινδυνεύουν από την τουρκική στάση γίνεται προσπάθεια από τους Βρετανούς και τους Τούρκους για να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, και των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Αγγλία, Τουρκία), των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η πρόταση ήλθε από την Άγκυρα μέσω της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ και έχει απορριφθεί από τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια ως τουρκική. Με βάση την άποψη του κύπριου Προέδρου, Διεθνής Διάσκεψη θα μπορεί να γίνει για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι οι εγγυήσεις, και σ’ αυτήν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι απλώς της ελληνοκυπριακής πλευράς.


Σχολιάστε εδώ