Τώρα τρέχουμε…

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές, το τοπίο στον ευρωπαϊκό χώρο θολό, λόγω της τακτικής που ακολουθεί η Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή διακινούνται καταστροφικά σενάρια για την ελληνική οικονομία. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις (διαπραγματεύσεις) με στελέχη της κυβέρνησης και αναχώρησαν προκειμένου να υποβάλουν την έκθεσή τους, οπότε και θα ανακοινωθεί η συμφωνία που θα περιγράφει: Από τη μια τη διαδικασία δανεισμού από το ΔΝΤ και από την άλλη τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας για τα επόμενα τρία η τέσσερα χρόνια. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας θα πάει στη Βουλή, αλλά είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση θα το θέσει σε ψηφοφορία. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη «Στάνταρς εντ Πουρς» σε συνδυασμό με την άνοδο των spreads σε Ιταλία και Πορτογαλία προκάλεσαν αναστάτωση στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους εταίρους μας να επισπεύδουν τις διαδικασίες. Ήδη προγραμματίζεται έκτακτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 10 Μαΐου, ενώ μέχρι τότε ορισμένες από τις χώρες θα έχουν οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για το ποσό που θα συνεισφέρουν στο πλαίσιο του μηχανισμού. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, όσο και ευρωπαίοι ηγέτες διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας, όπως επίσης τη στάση πληρωμών, αλλά και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Εκτός ελέγχου

Η κυβέρνηση πάντως εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί εγκαίρως και η χώρα μας θα δανεισθεί το ποσό που χρειάζεται. Αισιόδοξος εμφανίσθηκε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία. Αισιοδοξία την οποία δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προβλέπουν ακραία λιτότητα, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και κοινωνική έκρηξη. Προς την κατεύθυνση αυτή «συγκλίνουν» άλλωστε και οι όροι που θέτει -κυρίως το ΔΝΤ- προκειμένου να μας χορηγήσει το αναγκαίο δάνειο. Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προβλέπει ύφεση μεγαλύτερη του 2% για το 2010 και ζητάει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι από το 2011 θα υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Εκτός ελέγχου τα spreads των ελληνικών ομολόγων, τις προηγούμενες ημέρες έκαναν αλλεπάλληλα ρεκόρ και την Τετάρτη ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο. Διάχυτη ήταν η εντύπωση για κερδοσκοπικά παιχνίδια από ξένους επενδυτές.

Έκρηξη

ΥΠΟ το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι αρμόδιοι υπουργοί παραδέχονται ότι το ΔΝΤ ζητάει οι περικοπές μισθών να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό προκαλούν αναστάτωση και «κύμα φυγής» χιλιάδων εργαζομένων για τη σύνταξη. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη συγχώνευση των δήμων θα καταργηθούν χιλιάδες Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σημαίνει μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και αναγκαστικές μετατάξεις μονίμων. Ανάλογα φαινόμενα θα προκύψουν και με τη συγχώνευση (κατάργηση) φορέων του Δημοσίου. Οι πρώτες αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Μάιο, εξ ου και ο Αντ. Σαμαράς προβλέπει «κοινωνική έκρηξη» και επικρίνει με σφοδρότητα προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου για την «υποταγή» της χώρας στο ΔΝΤ. Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της «τρόικας» και καλεί τους πολίτες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει στις 15 Μαΐου το ΠΑΜΕ. Για την προσεχή Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά και τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Πρόθεση των συνδικάτων είναι να πραγματοποιήσουν νέα απεργία τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου.

Πρωτιά
Ο Αρ. Παυλίδης ήταν ο πρώτος στη μακρά -κατά τα φαινόμενα- λίστα με τους ανεπιθύμητους του Αντ. Σαμαρά. Με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Τρίτη η Πειθαρχική Επιτροπή προχώρησε στην οριστική διαγραφή από το κόμμα του πρώην υπουργού και βουλευτή, με το σκεπτικό ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά του «προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος». Η Ρηγίλλης επέσπευσε τη διαδικασία, καθώς ο κ. Παυλίδης «απειλούσε» να εμφανισθεί και να μιλήσει στη Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στη Ρόδο. Από το Προσυνέδριο στην Καλαμάτα είχε προαναγγείλει ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Τις επόμενες ημέρες, και πάντως πριν από το συνέδριο του Ιουνίου, ο κ. Σαμαράς θα έχει θέσει εκτός κόμματος μια σειρά στελεχών που την προηγούμενη πενταετία το όνομά τους συνδέθηκε με υποθέσεις σκανδάλων ή με υποθέσεις που πλήγωσαν και προσέβαλαν τους πολίτες. Δέχεται ωστόσο πιέσεις να διαγράψει και στελέχη που κατείχαν κυβερνητικά πόστα και απέτυχαν παταγωδώς στο έργο τους.


Σχολιάστε εδώ