Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
> Πανικός. Μαζικό ξεπούλημα μετοχών, κραχ.
> Και την επομένη; Μουδιασμένη μεν η αγορά, αλλά με προσπάθειες να συγκρατηθεί η πτώση. Προσπάθειες που μεταφράζονται σε επιλεγμένες τοποθετήσεις σε κρατικόχαρτα, σε τράπεζες και σε όποιο χαρτί έχει το «ειδικό βάρος» για να αντιστρέψει το… πρόσημο στον Γενικό Δείκτη.
> Εικόνες από το ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε. Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας (την Τρίτη από τη Standard and Poor’s) αρκούσε για να βρεθούν άπαντες υπό το κλίμα απόλυτου πανικού. Είδαμε τον δείκτη να κατρακυλάει ακόμα και μέχρι το -7,5%, να κλείνει στο -6%, να χάνονται ακόμα και επίπεδα αντίστασης που η τεχνική ανάλυση ΔΕΝ είχε καν προβλέψει. Είδαμε με δυο λόγια πόσο ευάλωτη είναι η αγορά μας, πόσο ρηχή, πόσο επικίνδυνη (!) για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, εάν υποθέσουμε βέβαια πως υπάρχει τέτοιο… είδος πλέον στο ΧΑ!
> Είδαμε την απόλυτη απαξίωση των τραπεζών μας, είδαμε θέσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων να «αδειάζουν» σε λεπτά, κάποιοι εξέφρασαν και απορίες για το πώς γίνεται μερικοί να ξεφορτώνονται εκατοντάδες τεμάχια σε κλάσματα του δευτερολέπτου και ο μέσος επενδυτής να μην μπορεί καν να περάσει ούτε μία εντολή. Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
> Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έφτανε μια εξόχως αρνητική συγκυρία –γιατί αλήθεια είναι πως τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην ελληνική οικονομία και αγορά όντως δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο– για να γυρίσει πίσω έναν χρόνο (στα επίπεδα του Μαρτίου του 2009) το Χρηματιστήριο!
> Η ειρωνεία είναι πως μέχρι τη Δευτέρα οι αναλυτές φοβούνταν τυχόν υποβάθμιση της αγοράς μας από τον οίκο FTSE (από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη). H μεγάλη βουτιά της Τρίτης συνετελέσθη ώρες αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει τελικώς την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε καθεστώς επιτήρησης (watch list) και να μην την υποβαθμίσει!
> Τα αρνητικά λοιπόν τα ξέρουμε. Τα βλέπουμε καθημερινά και ενδεχομένως να δούμε κι ακόμα χειρότερα. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος, αυτός που λέει ότι αρκετά χαρτοφυλάκια, καίτοι προς ώρας δεν αντιδρούν, δεν τοποθετούνται, εντούτοις εστιάζουν την προσοχή τους σε δύο ταμπλό: στις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στις τρέχουσες αποτιμήσεις σχεδόν όλων των μετοχών, και ιδιαίτερα των «μεγάλων χαρτιών» του ΧΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ίσως και την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα έχει απαντηθεί τελεσίδικα το τι θα συμβεί με την περιβόητη «ενεργοποίηση» του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Επομένως οι αγορές, οι κερδοσκόποι, θα καταλαγιάσουν τις επόμενες ημέρες και τότε θα αφήσουν πίσω τους μετοχές σε επίπεδα αποτιμήσεων που είχαν να εμφανιστούν εδώ και πάνω από 13 μήνες. Άρα οι ευκαιρίες, όπως τις εννοεί ο καθένας, υπάρχουν.
Αρκεί να υπάρχουν και κεφάλαια αλλά και διάθεση να αδράξει κανείς τις ευκαιρίες αυτές.
Υπάρχουν;