Οφείλουμε να γίνουμε κόμμα!

Στον ΣΥΝ η διάσπαση του πλειοψηφούντος Αριστερού Ρεύματος έχει πλέον επισημοποιηθεί με απροσδιόριστες ακόμα επιπτώσεις στην πλειοψηφία που θα προκύψει μετά το συνέδριο, ενώ στο κόμμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα και για την πρόταση δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της εμπλοκής του ΔΝΤ και της ΕΕ στα οικονομικά της χώρας. Η Ανανεωτική Πτέρυγα διαφωνεί με την πρόταση για δημοψήφισμα και αντιπροτείνει να έρθει στη Βουλή η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να εγκριθεί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των ηγετικών οργάνων είναι και το γεγονός ότι το κείμενο που κατέθεσε η πλειοψηφία στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εγκρίθηκε χωρίς να γίνει καταμέτρηση ψήφων. Η λεγόμενη «ομάδα Λαφαζάνη» (30 από τα 36 στελέχη του Ρεύματος που μετέχουν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) ψήφισε «λευκό» ζητώντας, μεταξύ των άλλων, να υπάρξει πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και να αναληφθούν πρωτοβουλίες κοινής αντίδρασης στα κυβερνητικά μέτρα από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα αζήτητα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κατέληξαν και οι προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για τη λειτουργία του κόμματος και την εκπροσώπησή του στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ύστερα από αντιδράσεις αρκετών στελεχών διαφορετικών τάσεων, το κείμενο δεν μπήκε σε ψηφοφορία και απλώς αποφασίστηκε να δημοσιευθεί στην «Αυγή» προκειμένου να λάβουν γνώση του περιεχομένου του τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου που ξεκινάει. Στο κείμενο υπάρχει η πρόβλεψη ότι υπεύθυνο για τη δημόσια παρουσία των στελεχών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα είναι το γραφείο Τύπου του κόμματος και «για λόγους ισότητας, κανένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας πάνω από τέσσερις φορές τον μήνα, εκτός εάν συντρέχει σπουδαίος έκτακτος λόγος». Επίσης ορίζεται ότι σε αυτές τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ τα στελέχη προβάλλουν τις θέσεις του κόμματος, και στον βαθμό που τυχόν διαφωνίες τους με αυτές δεν τους επιτρέπουν «να υποστηρίξουν την άποψη του κόμματος αντικαθίστανται από άλλο στέλεχος». Η δε παραβίαση των παραπάνω όρων θα συνεπάγεται κομματική πολιτική αποδοκιμασία που θα γίνεται γνωστή με δημόσια ανακοίνωση σε όλο το κόμμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΣΥΝ αποπειράται να ελέγξει την παρουσία των στελεχών στα ΜΜΕ. Και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο αλλά δεν κατέστη δυνατόν να θεσμοθετηθεί, αφού συνάντησε την έντονη αντίδραση στελεχών που θεωρούν ότι τέτοιου είδους προβλέψεις είναι έξω από την πολιτική κουλτούρα και παράδοση πλουραλισμού του κόμματος και θυμίζουν περισσότερο την πρακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ σχετικά με την παρουσία στελεχών του στα ΜΜΕ, όπου τα πάντα αποφασίζονται από το γραφείο Τύπου του κόμματος. Η κυριότερη -αλλά όχι μόνη- αντίδραση προέρχεται από τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, στελέχη της οποίας εμφανίζονται συχνότατα στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και φοβούνται ότι με τα μέτρα που προωθεί η ηγεσία του κόμματος επιχειρείται η φίμωση των απόψεών τους. Πάντως η ηγεσία του ΣΥΝ φέρεται αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στην όλη ιστορία και έτσι θα επιδιώξει οι προτάσεις της να εγκριθούν από το έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να έχουν αυξημένη ισχύ την οποία δύσκολα θα παραβιάσει στο μέλλον κάποιο στέλεχος.


Σχολιάστε εδώ