Οι 4 επόμενοι για έξοδο…

ΗΧΗΡΟ μήνυμα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας συνιστά η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να διαγράψει, με συνοπτικές διαδικασίες, τον τέως υπουργό Αρ. Παυλίδη και ήρθε να υπογραμμίσει ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για «αυτοκάθαρση». Παράγοντες της Ρηγίλλης ανέφεραν ότι εκλεγόμενος στην αρχηγία της παράταξης ο κ. Σαμαράς πήρε σαφή εντολή να τα αλλάξει όλα και αυτήν την εντολή είναι αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα. Παράλληλα καθιστούσαν σαφές ότι ο κ. Παυλίδης ήταν «απλώς ο πρώτος» και πως μέχρι το συνέδριο του Ιουνίου στον δρόμο προς την «έξοδο» θα τον ακολουθήσουν αρκετά ακόμη στελέχη. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο Προσυνέδριο της Καλαμάτας, είχε προαναγγείλει «ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα ”βαρίδια” του παρελθόντος». Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι στον κατάλογο με τα «βαρίδια» περιλαμβάνονται όσα στελέχη αποκλείσθηκαν από τα ψηφοδέλτια στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Που σημαίνει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν εκτός κόμματος Β. Μαγγίνας, Σ. Τσιτουρίδης, Π. Δούκας, Β. Μπασιάκος. Επίσης θα διαγραφούν στελέχη που είτε προκάλεσαν με την εν γένει συμπεριφορά τους (Γ. Βουλγαράκης) είτε ήσαν υποψήφιοι αλλά δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν (Γ. Αλογοσκούφης, Αδ. Ρεγκούζας) με το σκεπτικό ότι κρίθηκαν από την κοινωνία και… απορρίφθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς έχει δεχτεί εισηγήσεις στον «μαύρο κατάλογο» να συμπεριλάβει και όσα στελέχη είχαν κυβερνητικές θέσεις την προηγούμενη πενταετία, αλλά απέτυχαν στο έργο τους. Κατονομάζουν μεταξύ άλλων τους Σωτ. Χατζηγάκη, Β. Αντώναρο κ.ά. Στενοί συνεργάτες του προέδρου πάντως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, καθόσον «αν κάποιος πέτυχε ή απέτυχε ως υπουργός είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα». Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες ότι στις προθέσεις της Ρηγίλλης είναι μεταξύ των αλλαγών στο Καταστατικό που θα εισηγηθεί στο Συνέδριο να είναι και η απάλειψη της πρόβλεψης ότι οι νυν βουλευτές περιλαμβάνεται αυτοδικαίως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
Έτσι, ο κ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να θέσει εκτός ψηφοδελτίων ορισμένους από τους σημερινούς βουλευτές του κόμματος. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το «κύμα διαγραφών», αν δεν γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί. Παρενέργειες από τις αντιδράσεις όσων διαγραφούν, μέχρι και την απώλεια ψήφων, καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν έναν πυρήνα οπαδών που ασφαλώς θα δυσαρεστηθούν από την απόφαση της ηγεσίας. Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν φαίνεται να ανησυχούν: « Όλα αυτά τα στελέχη έχουν αποδομηθεί πολιτικά και έχουν χάσει τα ερείσματά τους στην κοινωνία» υπογραμμίζουν. Φέρουν δε, ως παράδειγμα, την περίπτωση του κ. Παυλίδη, που ενώ υπήρχαν φήμες και διαδόσεις για δυναμική αντίδραση των ψηφοφόρων του στη Ρόδο, δεν συνέβη απολύτως τίποτα.
Πάντως από τη Ρηγίλλης επιχειρούν -για ευνόητους αυτήν την ώρα λόγους- να υποβαθμίσουν το ζήτημα της «αυτοκάθαρσης», ούτως ώστε να μην «επισκιάσει» την αντιπολιτευτική τους δράση σε μείζονα ζητήματα όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, το σχέδιο «Καλλικράτης». «Η χώρα περνάει μια πρωτοφανή κρίση και οι πολίτες έχουν σοβαρότερα προβλήματα για να ανησυχούν από το αν θα διαγραφεί ο χ βουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία» τονίζουν, καθώς αντιλαμβάνονται ότι αν η υπόθεση των διαγραφών πάρει διαστάσεις, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει την εσωστρέφεια.


Σχολιάστε εδώ