Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Επικαλείται δημοσιεύματα που έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος ότι διευκόλυνε τα διάφορα κερδοσκοπικά funds να διευρύνουν την εφαρμογή της κερδοσκοπικής πρακτικής του short selling επιμηκύνοντας τον χρόνο διακανονισμού σε 10 εργάσιμες ημέρες, και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή συγκεκριμένα έγγραφα από τα οποία θα φανεί αν η ΤτΕ λειτούργησε υπέρ ή κατά του Δημοσίου, όπως της καταλογίζεται.
>Σαράντα από τους εκατό περίπου αξονικούς τομογράφους που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπολειτουργούν, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας λίστας σε ό,τι αφορά τον αριθμό αξονικών τομογράφων, αναφέρει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος, ο οποίος ζητά να ληφθούν μέτρα για την αξιοποίησή τους. Τονίζει επίσης ότι πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, όπως το Μεταξά, το Τζάνειο, το Νικαίας κ.ά. δεν διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο.
>Η Μαγνησία είναι πρώτη στον παιδικό διαβήτη, αλλά δεν έχει ενδοκρινολόγο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης και Ηρώ Διώτη. Οι ασθενείς αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ ιδιωτικών ιατρείων ή νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν διαβητολογικά κέντρα. Οι μετακινήσεις όμως των 4.000 διαβητικών του νομού κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα, που έχει ως αποτέλεσμα δυσβάστακτο κόστος για τις οικογένειες των πασχόντων, οι οποίες ζουν με την αγωνία εκδήλωσης έκτακτου περιστατικού.
>Την απόσυρση του ηλικιακού κριτηρίου από την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Αναφέρει ότι η εφαρμογή του κριτηρίου αυτού για τη μοριοδότηση των δικαιούχων ήταν ένα μεγάλο λάθος, λόγω του ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι μεγάλης ηλικίας και κατά συνέπεια θα συγκέντρωναν μικρό αριθμό μορίων, κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην αποζημίωση που θα ελάμβαναν. Τονίζει επίσης ότι η διατήρηση του ηλικιακού κριτηρίου αλλά και η τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης προηγουμένων ετών στερεί τους κτηνοτρόφους από οικονομικούς πόρους που τους έχουν μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
>Για την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση πτυχιούχων ΤΕΙ σε πριν και μετά την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, διαμαρτύρεται ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι σε κανένα σημείο των σχετικών νόμων δεν υπάρχει πρόβλεψη κατηγοριοποίησης ή μεταβατικής περιόδου για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ.
>Χωρίς τη συναίνεση ούτε των τοπικών κοινωνιών, αλλά ούτε και των χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους και στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, προχωρά το «σχέδιο Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αμμανατίδου, Μ. Κριτσωτάκης και Β. Μουλόπουλος. Για να διαφανούν λοιπόν καλύτερα οι προθέσεις της κυβέρνησης, ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών αν θα προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, αν θα προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να κατοχυρωθούν νομοθετικά οι θέσεις των υπαλλήλων και τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και με ποιους όρους θα προχωρήσει στις μετατάξεις των υπαλλήλων.
>Να διασφαλίσει η πολιτεία ότι θα αποφευχθούν μελλοντικά αποκλεισμοί ξενοδοχείων και επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας και παρεμπόδιση απόπλου πλοίων από ομάδες διαδηλωτών, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. Θεωρεί ότι εν όψει της θερινής περιόδου και σε μια εποχή που η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό για την ενίσχυση των εσόδων της και τη συγκράτηση της ανεργίας, οι ενέργειες αυτές προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά.
>Τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας λόγω περικοπής των ενισχύσεων, που θα οδηγήσει σε εισαγωγή 45.000 τόνων ζάχαρης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Εκτιμά ότι η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο και σε ξεκλήρισμα, πλήττοντας το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, και ερωτά την αρμόδια υπουργό πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
>Σε ποια έργα-συμβάσεις των ελληνικών σιδηροδρόμων έχει εμπλακεί η Deutsche Βahn, σε ποια περίοδο και τι ποσά αναφέρονται, ερωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα δημοσιεύματα του ημερησίου Τύπου ότι ο κρατικός οργανισμός των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Βahn που ελέγχεται
από το γερμανικό Δημόσιο φέρεται να έδωσε μίζες σε έλληνες
αξιωματούχους για την προώθηση των συμφερόντων του σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλγερία και η Ρουάντα.
>Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στη λειτουργία των
Υπηρεσιών Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΥΠΑΔ) σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω σοβαρής έλλειψης ελεγκτών ιατρών που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Σοφία Γιαννακά. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι η έντονη διαμαρτυρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ το προσωπικό των ΥΠΑΔ ξεπερνά τις αντοχές του.


Σχολιάστε εδώ