«Κηδεία» στο Πολιτικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά και άρχισε η συζήτηση μεταξύ των μελών, παρουσία των Λοβέρδου, Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου. Το κλίμα εντάθηκε επικίνδυνα την ώρα που ο Παπανδρέου ήταν έξω από την αίθουσα και μιλούσε με ξένους ηγέτες στο τηλέφωνο. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης αντάλλαξε βαριές κουβέντες με τον Ανδρέα Λοβέρδο πάνω στη συζήτηση για τα εργατικά, όπου έρχονται τα πάνω κάτω. Εξηγούσε ο υπουργός Εργασίας τι ακριβώς θα γίνει με τα μέτρα, παρενέβη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να πει τι θα γίνει με τη διαιτησία, οπότε πετάχτηκε ο Ξυνίδης, λέγοντας με ένταση στη φωνή: «Στ’ α… μου η διαιτησία…». Και δεν στάθηκε μόνον εκεί. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έδινε εξηγήσεις για τον «Καλλικράτη», πάλι ενεπλάκη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ: «Πώς θέλεις να στηρίξουμε τον νόμο σου για τον “Καλλικράτη” όταν μας τον κρατάς κρυφό; Διαβάζω από τις εφημερίδες και τα μπλογκ τα κριτήρια για τα χωροταξικά, χωρίς όμως εμάς εδώ να μας ενημερώσεις για τίποτα. Πώς θέλεις επομένως, αν δεν γνωρίζουμε, να σε στηρίξουμε;» Ο Ραγκούσης απάντησε, σε ηπιότερους τόνους για να εκτονώσει το κλίμα, ότι δεν είναι ακριβώς έτσι…

Σε μια προσπάθεια πάντως να μετριαστούν οι εντυπώσεις και να δοθεί η εικόνα ότι δεν θα σηκώσουν το βάρος μόνο τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα αλλά και οι μεγαλοεισοδηματίες και οι τράπεζες, την Τρίτη, που θα ψηφιστούν τα επώδυνα μέτρα στη Βουλή αναμένεται να περάσει η πρόταση του Μανόλη Όθωνα και του Δημήτρη Κουσελά για νέα έκτακτη εισφορά σε τράπεζες και όσους δηλώνουν υψηλό εισόδημα.

Το κλίμα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου βάρυνε ακόμη περισσότερο όταν έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού η κοινή δήλωση 15 μελών του Εθνικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, με την οποία επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Αυτοί που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι οι: Ζωή Ακριβούλη, Δημήτρης Βογανάτσης, Έλσα Γράψα, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Γιώργος Θωμάς, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Νιάβης, Γιάννης Νικολάου, Αλέκος Οφίδης, Βασίλης Σπυρόπουλος, Μηνάς Σταυρακάκης, Αλέκος Σωτηρίου, Σάββας Τσολάκης, Κώστας Χαραλαμπίδης.

Στη δήλωσή τους τα μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ ζητούν από την κυβέρνηση να μιλήσει με καθαρό πολιτικό λόγο, καθώς, όπως αναφέρουν, «οι πολιτικές ηγεσίες δεν υπεκφεύγουν, αίρουν τα βάρη, δίνουν λύσεις. Το μέγεθος των προβλημάτων υπερβαίνει επικοινωνιακές αλχημείες, προσωπικές ματαιοδοξίες και επίκληση του πολιτικού κόστους. Το εθνικό κόστος υπερτερεί και κατισχύει έναντι οποιουδήποτε άλλου. Η κυβέρνηση οφείλει να απαλλαγεί από το σύνδρομο της συνεχούς “δικαίωσης”». Στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης αναφέρεται ότι «η προσφυγή της κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ θέτει τη χώρα υπό οικονομική και κοινωνική κηδεμονία. Μια επώδυνη περίοδος αρχίζει. Η αβεβαιότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι τα συναισθήματα του ελληνικού λαού. Όλοι αισθάνονται ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι μια συνήθης πρόταση οικονομικής διαχείρισης. Κατέστη αναγκαία. Υποβιβάζει τη διεθνή θέση της χώρας, πλήττει το κύρος και την ισχύ της. Όλοι αισθάνονται ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το χθες».

Καταλήγουν δε με ριπές εναντίον της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση ξεκίνησε χωρίς σαφή προσανατολισμό, καθυστέρησε, ταλαντεύτηκε, δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολίτευσης. Η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν ήταν αναπόφευκτη. Είναι επείγον και κρίσιμο η κυβέρνηση: να απαγκιστρωθεί από επικοινωνιακά τεχνάσματα, λεονταρισμούς και την εκπομπή αντιφατικών και διφορούμενων μηνυμάτων, και να αποφασίζει έγκαιρα για να διαθέτει ευχέρεια χειρισμών ώστε να αποφεύγει τον εγκλωβισμό σε μονόδρομους όπως αυτός του ΔΝΤ. Η δυσκολία των αποφάσεων δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις στη λήψη τους. Οι καιροί και οι συνθήκες μόνον δύσκολες αποφάσεις επιβάλλουν. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την απόλυτη αποτροπή εξελίξεων που αναθεωρούν και μετακινούν τους βασικούς άξονες των στρατηγικών προσανατολισμών της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς οιονδήποτε διαχειρίζεται το απόθεμα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μηδενική πίστωση χρόνου».

Παράλληλα ενισχύουν εμμέσως τις επιτυχίες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αναφέροντας ότι «αναμφίβολα όσοι κυβέρνησαν έχουν το μερίδιο ευθύνης τους. Αναμφίβολα όμως κάποιοι έχουν στο ενεργητικό τους εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές επιτυχίες με στρατηγική διάσταση. Η χώρα διασώζει το όποιο απόθεμα αξιοπιστίας της επειδή ανήκει στην ΟΝΕ».


Σχολιάστε εδώ