Κατάφεραν να χάσουν 620 εκατ. ευρώ οι εταιρείες media!

Εισέπραξαν περίπου 632 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό με την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο και τώρα αντιμετωπίζουν υψηλές ζημίες και τεράστια χρέη. Είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότερες εξαρτώνται από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Και οι τράπεζες πλέον δεν είναι διατεθειμένες να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τις «μαύρες τρύπες» των επιχειρήσεων ΜΜΕ.
Κάποια media που εγκαλούν την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση για τις επιλογές τους είναι τα ίδια που δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν, παίρνοντας τα λεφτά των επενδυτών και βάζοντάς τα, για παράδειγμα, σε ίδιες μετοχές της επιχείρησης, χωρίς απόφαση από τη Γενική Συνέλευση. Το κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί εταιρεία που υποσχέθηκε στους μετόχους της ότι θα δημιουργούσε τη δεύτερη πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης σε συνεργασία με την ομάδα του μετόχου αλλά και με άλλο τηλεοπτικό σταθμό και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης εξαφανίστηκε από τη χώρα! Διάφορα στελέχη που δήλωναν πως θα αγόραζαν τα πάντα στα media αποσύρθηκαν χωρίς καμία ευθύνη από το προσκήνιο και άνοιξαν τις δικές τους εταιρείες ΜΜΕ, ενώ η «φούσκα» της «Νέας Οικονομίας» έσκασε στα χέρια των επενδυτών, που ακούγοντας τις ανακοινώσεις περίμεναν υπεραξίες από την είσοδο των ιντερνετικών θυγατρικών σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές.
Οι εργαζόμενοι τώρα καλούνται να πληρώσουν την κρίση που προήλθε από τις λανθασμένες επιλογές των διοικήσεων των εταιρειών ΜΜΕ. Η αίσθηση που είχαν και εξακολουθούν να έχουν οι εκδότες είναι ότι ελέγχουν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα είναι στο απυρόβλητο. Με δεδομένη τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης και των κυβερνητικών κονδυλίων αλλά και τα μειωμένα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, εμφανίζονται τρία ενδεχόμενα: συγχωνεύσεις, εξαγορές από επιχειρηματίες που τοποθετούνται εν όψει του νέου πολιτικού σκηνικού και λουκέτα. Και οι τρεις διαφαινόμενες επιλογές δεν σημαίνουν βέβαια κατ’ ανάγκη και εκκαθάριση του τοπίου, αφού η διαπλοκή των συμφερόντων είναι δομικό στοιχείο του πεδίου των ΜΜΕ και η πολιτική εξουσία αρνείται να συγκρουστεί με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Μόνοι χαμένοι, συνεπώς, οι εργαζόμενοι…
Η ύφεση αποτυπώνεται σε όλες τις
εταιρείες ΜΜΕ προτού αγγίξει την οικονομία της χώρας η κρίση και το ΔΝΤ. Η
ΙΜΑΚΟ επέλεξε να βγει από το Χρηματιστήριο και την ακολουθούν οι Εκδόσεις Λυμπέρη. Το 2009 μόνο το Alter και οι Τεχνικές Εκδόσεις έχουν θετικό πρόσημο στον ισολογισμό τους. Το Mega στη διαδρομή, κυρίως λόγω της πώλησης των μετοχών της NetMed NV, κατάφερε να παρουσιάσει υψηλή κερδοφορία, με 38 εκατ. ευρώ το 2008, 16 εκατ. ευρώ το 2007 και 7 εκατ. ευρώ το 2006. Το 2009 όμως η εταιρεία είναι ζημιογόνος, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους του Champions League. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έπεσε το 2009 στα επίπεδα του 2005, στα 139 εκατ. ευρώ, όταν το 2007 ήταν 173 εκατ. ευρώ.
Ο ΔΟΛ ήταν η δεύτερη εταιρεία ΜΜΕ που μπήκε στο Χρηματιστήριο, μετά το Mega, έχοντας επεκτατικές διαθέσεις. Συγκέντρωσε από το επενδυτικό κοινό περίπου 233 εκατ. ευρώ εξαγοράζοντας διάφορες εταιρείες και επενδύοντας τεράστια ποσά στο internet. Με την είσοδο του Σ. Ψυχάρη στη διοίκηση και την αντικατάσταση των στελεχών που πόνταραν στην ανάπτυξη μέσω του Χρηματιστηρίου αποκαταστάθηκε η ισορροπία στα οικονομικά της εταιρείας. Το 2008 ο τζίρος της έφτασε τα 156 εκατ. ευρώ, όμως εκείνη τη χρονιά είχε ζημίες 5,9 εκατ. ευρώ, που το 2009 αυξήθηκαν στα 6,7 εκατ. ευρώ. Το 2006 και το 2007 τα κέρδη προ φόρων είχαν ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.
Η Χ. Κ. Τεγόπουλος είναι σε μια
«ισορροπία τρόμου». Οι ζημίες της τη χρονιά που πέρασε έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ, όταν το 2008 από την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της «Χρυσής Ευκαιρίας» σημείωσε κέρδη 64 εκατ. ευρώ. Η ταλάντωση όμως ξεκινάει τα προηγούμενα χρόνια, με ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ το 2005 και 7,4 εκατ. ευρώ το 2006.
Η Καθημερινή, με την επιλογή της επένδυσης στην ποντοπόρο ναυτιλία, προστάτευσε τη θέση της στον χώρο. Όμως και εκείνη ακολούθησε πτωτική πορεία στα κέρδη, από τα 17 εκατ. ευρώ του 2005 στις ζημίες των 4 εκατ. ευρώ το 2009. Ο Πήγασος κινείται μεταξύ ζημιών και κερδοφορίας. Το 2004 είχε κέρδη προ φόρων 726.000 ευρώ και το 2005 κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ, όμως στη συνέχεια το 2006 οι ζημίες έφτασαν τα 2,9 εκατ. ευρώ και το 2007 τα 7,8 εκατ. ευρώ. Το 2008 είχε κέρδη προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ και το 2009 ζημίες 3,1
εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ