ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΜΠΑΣΙΑΚΟ Ο ΕΦΡΑΙΜ!

Στην εξάωρη κατάθεσή του παρουσιάστηκε ως ακτήμων με ένα ευρώ στην τσέπη, επικεντρώθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Μονής, είπε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ότι η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές τις οποίες δέχτηκε με το ζόρι, αφού το μόνο που ζητούσε ήταν η κυριότητα της λίμνης, και τελικά αναγκάστηκε να τις δεχτεί κατόπιν των υποδείξεων των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Τσιτουρίδη και Ευάγγ. Μπασιάκου. Επανέλαβε μάλιστα πολλές φορές ότι τα ακίνητα των ανταλλαγών τα επέλεξε το Δημόσιο. Και όλα αυτά προκειμένου να έχει χρήματα η Μονή, καθώς μόνο 215 εκατ. ευρώ χρειαζόταν για έργα αναστύλωσης, χώρια τα σχέδια για την κατασκευή μουσείου, κέντρου αποκατάστασης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και μιας μονάδας για παστά βιολογικά ψάρια που ήθελε να κάνει στη Βιστωνίδα. Κυρίως όμως για να βοηθάει τους φτωχούς, διότι όπως προέβλεψε δύο φορές «έρχεται πείνα στην Ελλάδα»…
«Το λέω στεντορεία τη φωνή, η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές», είπε. «Με το ζόρι δεχτήκαμε τις ανταλλαγές, εμείς πήγαμε σαν τα κουταβάκια».
Πολλές φορές έδειχνε να εκπλήσσεται από τις ερωτήσεις των βουλευτών: «Για όνομα του Θεού! Η Μονή πήγαινε εκεί και έκανε ό,τι της έλεγαν, έχουμε αυτά και αυτά και αυτά. Μάλιστα, σας λέγω ενώπιον όλων, ο κ. Μπασιάκος μου είπε: “Γέροντα, δεν μπορούμε”. Του λέω: “Τουλάχιστον, να μου δώσετε χρήματα”. “Χρήματα”, μου λέει, “ούτε να το σκεφθείς, δεν έχουμε τίποτε”. Εγώ τον δικαιολογώ τον άνθρωπο. Μου λέει ο νομικός μας σύμβουλος: “Πείτε να σας δώσει κρατικά ομόλογα”. Τον ρώτησα “τι είναι κρατικά ομόλογα;”, μου εξήγησε και πήγα και ζήτησα κρατικά ομόλογα. “Γέροντα, αστειεύεσαι;”, μου λέει, “Ξέρεις ότι δεν έχουμε τίποτα;”. Μετά πήγα στους δικηγόρους που συμβουλευόμουν και τους λέω: “Επιμένουν στις ανταλλαγές, τι να κάνω;”. Μου λένε: “Γέροντα, βάλτε τον σταυρό σας, δεχθείτε και έχει ο Θεός!”».
Σε ερώτηση μάλιστα αν, όπως προκύπτει από κατάθεση, είπε στον πρώην νομικό σύμβουλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπότσιο ότι αν έχει πρόβλημα με τον Μπασιάκο, μπορεί να μιλήσει στον Αγγέλου και στον Ρουσόπουλο, για να προχωρήσει γρήγορα το θέμα των ανταλλαγών, αθώωσε τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και ενέπλεξε τους Σ. Τσιτουρίδη (είπε ότι από εκείνον άρχισε να «σφυρίζεται» η ανταλλαγή) και Π. Δούκα: «Εγώ τον κ. Μπότσιο δεν τον ήξερα. Μου είπαν τότε να πάω στον κ. Δούκα, διότι εκείνος ήταν αρμόδιος γιʼ αυτά. Πήγα, τον βρήκα και του είπα: “Κύριε Δούκα έτσι και έτσι”. Μου είπε: “Γέροντα, αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Να πας στον κ. Τσιτουρίδη”. Εγώ ρώτησα ποιος είναι ο κ. Τσιτουρίδης. Δεν ήξερα, πιστέψτε με. Ήξερα αυτούς που με πλησίαζαν. Μου είπε ότι είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Εγώ πρώτη φορά άκουγα αυτόν τον τίτλο και τον ρώτησα τι είναι. Μου είπε ότι είναι το παλιό υπουργείο Γεωργίας και τότε κατάλαβα. Μάλιστα ο κ. Δούκας μου είπε: “Άσε, γίνεται τέτοιος ντόρος που ήρθαν εδώ οι φορείς της Ξάνθης και με βρήκαν και μου είπαν ότι θα κατεβάσουμε λεωφορεία και θα έρθουμε έξω από το υπουργείο σου”. Τέλος πάντων, εγώ πήγα στον κ. Τσιτουρίδη. Του είπα ότι με έστειλε ο κ. Δούκας και του εξήγησα το θέμα». Παραδέχτηκε ωστόσο τις επαφές του με τους Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι δεν συζήτησαν μεν ποτέ το θέμα, αλλά ότι είχε επισκεφθεί τον τελευταίο στο σπίτι του, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, για να παραδώσει ιδιοχείρως προσκλήσεις της Μονής, ενώ και οι ίδιοι επισκέπτονταν τη Μονή επί τριετία «κάθε Σάββατο του Λαζάρου».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Μονής σε off-shore εταιρείες (MADEUS, Rassadel), ο Εφραίμ απέδωσε την ευθύνη στο «καλό παιδί Άθω Κοιρανίδη, που είχε αναλάβει τις επενδύσεις», υποστήριξε ότι η Μονή δεν κατέχει εταιρείες, αλλά, όπως δήλωσε, θα διεκδικήσει εκ νέου την κυριότητα της λίμνης προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
Στην ίδια γραμμή με τον Εφραίμ κινήθηκε την επομένη και το δεξί του χέρι, ο μοναχός Αρσένιος, λέγοντας ότι «συρθήκαμε στις ανταλλαγές», οι οποίες «δεν είναι σκάνδαλο, είναι απλή υπόθεση», ενώ επί μισή ώρα τον ρωτούσαν ποιοι ήταν αυτοί που τους «πίεσαν» να γίνουν οι ανταλλαγές και δεν απαντούσε, μέχρι που πήρε πίσω τις… πιέσεις και μίλησε για προτάσεις. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η Μονή απευθύνθηκε αρχικά στον Π. Δούκα ζητώντας τη διαχείριση της λίμνης και μικρές ανταλλαγές. Εκείνος τους παρέπεμψε στον Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον Αρσένιο τους είπε ότι υπάρχει θετική διάθεση και τους παρέπεμψε στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε ο Σάββας Τσιτουρίδης να είχε κάνει νομοθετική ρύθμιση για να γλιτώσουν από όσα ακολούθησαν. Όταν το υπουργείο το ανέλαβε ο Ευάγγ. Μπασιάκος, τους ενημέρωσε ότι ασκούνται πιέσεις και δεν μπορούν να μένουν στην περιοχή, ενώ σε δεύτερη επίσκεψη τούς είπε ότι θα παραπέμψει το θέμα στις υπηρεσίες.
Στη συνέχεια εκδόθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι υπουργικές αποφάσεις.
«Πρόκειται για θαύμα!», παρατήρησε ο βουλευτής Ντίνος Ρόβλιας δείχνοντας έκπληκτος με την ταχύτητα που επεδείκνυε η Πολιτεία όταν επρόκειτο για θέματα της Μονής Βατοπεδίου. «Δεν πιστεύετε στα θαύματα;», αντέτεινε ο μοναχός. «Τώρα πείστηκα», παραδέχτηκε ο βουλευτής!


Σχολιάστε εδώ