Η νίκη Μέρκελ – αγορών και… η εποχή της Νέας Φτώχειας

Τη μετάβαση της Ελλάδας σε εποχή Νέας Φτώχειας με αβέβαιη διάρκεια σηματοδοτεί η συντριπτική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ και των αγορών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και όσες άλλες δυνάμεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούσαν μια «ηπιότερη» εκδοχή του σχεδίου διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία.
Με τη σκληρή διαπραγματευτική τακτική της και τους επικίνδυνους ελιγμούς που συνεχίσθηκαν μέχρι την ύστατη ώρα, έστω και με κίνδυνο εκρηκτικής μετάδοσης των κερδοσκοπικών πιέσεων σε όλες τις «αδύνατες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Άνγκελα Μέρκελ παίρνει τελικά το τρόπαιο που ήθελε να επιδείξει στους γερμανούς ψηφοφόρους, αλλά και σε όποια άλλη κυβέρνηση της Ευρωζώνης διανοηθεί να ζητήσει στο μέλλον την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.
Για τη διάσωση της Ελλάδας, πέραν της άγριας λιτότητας, τα κράτη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουσιαστικά δεσμεύονται τα επόμενα τρία χρόνια να καλύψουν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στον βαθμό που δεν θα γίνει δυνατό να καλυφθούν με δανεισμό από την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα 135 δισ. ευρώ δανείων, στα οποία αναφέρθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από τη Βραζιλία, ίσως αποδειχθούν λίγα και το τελικό ποσό των δανείων να κινηθεί προς τα 150 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης χώρας από διεθνείς Οργανισμούς, το οποίο ξεπερνά ακόμη και τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν σε πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Ρωσία. Το κόστος χρηματοδότησης θα είναι κοντά στο 5%, δηλαδή όσο ακριβώς έχει προβλέψει και η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση της συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ήταν θέμα λίγων 24ώρων. Το πιθανότερο σενάριο ανέφερε ότι θα γινόταν την Κυριακή παράλληλη ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας χρηματοδότησης από τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στις Βρυξέλλες και την Αθήνα αντίστοιχα.
Ο κ. Ρεν έφθασε την Πέμπτη στα… πρόθυρα οριστικής ανακοίνωσης της συμφωνίας, καλώντας τους δημοσιογράφους σε ενημέρωση, αλλά τελικά η μεγάλη ανακοίνωση αναβλήθηκε πρόσκαιρα.
Τακτική Χότζα;
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων για να τους ανακοινώσει το σύνολο των εφιαλτικών μέτρων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τελικά θα είναι ελαφρώς ηπιότερο από το «μαύρο» σενάριο που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στους συνομιλητές του την Πέμπτη, ώστε με αυτήν την επικοινωνιακή τακτική, που παραπέμπει στον… Χότζα, να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μιλήσει για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, με αποδοχή από το ΔΝΤ ορισμένων δικών της προτάσεων. Σε γενικές γραμμές πάντως τα μέτρα οδηγούν σε μια υποτίμηση των εισοδημάτων των μισθωτών της τάξεως του 15%. Σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο, που θα συμπιέσει ανάλογα τις αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, τα μέτρα αυτά οδηγούν σε βίαιο αποπληθωρισμό από την πλευρά των εισοδημάτων των μισθωτών.
Τα μέτρα που δεν ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά είναι ήδη συμφωνημένα, αφορούν την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας: σε τιμές ευκαιρίας, αφού η κρίση έχει «σαρώσει» τις ελληνικές αξίες, αναμένεται την επόμενη τριετία η μαζικότερη εκποίηση στρατηγικής σημασίας κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων μεγάλης αξίας, για τα οποία έχει γίνει ήδη «μοιρασιά» από τις χώρες που θα έχουν και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Προσεχώς, λοιπόν, περισσότεροι Γερμανοί… παντού!


Σχολιάστε εδώ