Η Ελλάδα μπορεί, αν υπερβούμε τον εαυτό μας

Ο δρόμος όμως δεν είναι εύκολος. Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει ρήξη με το παρελθόν. Πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, τόνισε ο κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι:

«Τα μεγάλα προβλήματα που επί τόσα χρόνια διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε βρίσκονται τώρα μπροστά μας. Γι’ αυτό είναι ιστορικές οι ευθύνες που οφείλουμε όλοι ν’ αναλάβουμε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος. Θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειες από όλους. Η πορεία των επόμενων χρόνων θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον στόχο που θα επιλέξουμε και από την προσήλωσή μας σ’ αυτόν. Θέλουμε μια Ελλάδα εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία χαμηλών δυνατοτήτων ή μια Ελλάδα σύγχρονη και δυναμική; Και επειδή ασφαλώς θέλουμε το δεύτερο είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε πλέον να πορευθούμε με τις συνταγές του παρελθόντος, ήτοι:

• με καταναλωτική συμπεριφορά στα όρια του ευδαιμονισμού, που υπερβαίνει κατά πολύ τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας,

• με μετάθεση των ευθυνών στους άλλους,

• με άρνηση κάθε προσπάθειας για οικοδόμηση συναίνεσης,

• με την απαίτηση της διατήρησης κεκτημένων που αντιστρατεύονται το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της,

• με κοντόφθαλμη επιδίωξη του εύκολου κέρδους στο βραχύτερο χρονικό διάστημα».

Και κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζοντας ότι:

«Όλα πρέπει ν’ αλλάξουν, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση. Η σημερινή κρίση δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στη μεταπολεμική μας ιστορία. Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Η διαδρομή θα είναι μακρά και επίπονη. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Έχουμε ιστορικό καθήκον να τη διανύσουμε έως το τέλος, επιστρατεύοντας δυνάμεις, ικανότητες και χαρίσματα που υπάρχουν σ’ αυτήν τη χώρα και έχουν αναδειχθεί σε άλλες περιόδους κρίσης στο παρελθόν, με θαυμαστά αποτελέσματα».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Προβόπουλος από τον Ιούνιο ανησυχούσε και προειδοποιούσε ότι αν δεν παρθούν μέτρα, αν δεν υπάρξει αλλαγή γραμμής, η πορεία προς τη χρεοκοπία δεν θα αποτραπεί… Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε…


Σχολιάστε εδώ